Murakami online válaszol a rajongóinak

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 17. 08:58

Bármilyen témában szívesen fogad kérdéseket rajongóitól egy frissen elindított honlapon Murakami Haruki japán író, aki csaknem tíz év után döntött úgy, hogy ismét lehetőséget ad olvasóinak egy kis online kérdezz-felelekre.

A Murakami helye elnevezésű külön oldalt a Shinchosha Publishing Co. kiadó indította el csütörtökön saját honlapján. A látogatók január végéig küldhetik el - legfeljebb 1200 karakterből álló - kérdéseiket, vagy bármilyen mondanivalójukat az írónak, aki a következő két hónapban válaszol rájuk.

A nyilvánosság elől elzárkózó világhírű írónak bármivel kapcsolatban tehetnek fel kérdéseket az internetezők. Ő maga szívesen beszél a macskák iránti szeretetéről, kedvenc japán baseballcsapatáról, a Yakult Swallowsról, regényeiről, a futásról és egyéb kedvenceiről, illetve örömmel ad tanácsot a problémákkal küzdő olvasóinak.

 Murakami a baseballal kapcsolatban posztolta ki első üzenetét, "a dolgozószobából" címmel. A szöveghez csatolt fényképen a Yakult Swallows egy régi és egy jelenlegi játékosának miniatűr szobrocskája látható egy polcon, dzsesszlemezekkel a háttérben. "Bárcsak láthatnám egyszer egymás mellett ezt a két ütőjátékost a Jinguban" - írta Murakami, kedvenc csapatának stadionjára utalva.

Az író már előre elnézést kért rajongóitól, amiért nem fog tudni válaszolni az összes kérdésre. A kiadó szerint Murakami japán, angol és egyéb nyelveken is fogad leveleket, és csak rajta múlik, hogy melyeket válaszolja meg. Az irodalmi Nobel-díj várományosai között évről-évre előkelő helyen emlegetett szerző az 1990-es évek óta vált hasonló levelezéseket rajongóival. Utoljára 2006-ban állt ilyen formában az olvasói rendelkezésére.

A legnépszerűbb japán szerzők közé sorolt 65 esztendős író az egyetem befejezése után kezdett el írni, miközben egy tokiói dzsesszbárt működtetett. Az 1987-ben megjelent Norvég erdő volt az első bestsellere, amellyel megalapozta hírnevét. Az ideje nagy részét az Egyesült Államokban töltő Murakami szürreális műveit több mint 50 nyelvre fordították le.

Népes rajongótábora nagy várakozással fogadja bonyolult szövésű, popkulturális utalásokkal fűszerezett regényeit a modern élet abszurditásáról és magányáról. A nyilvánosságtól való visszavonultsága ellenére Murakami gyakran szólal fel olyan témákban, mint az atomenergia és a világbéke.

 

Kulcsszavak: kultúra e-kultúra

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újragondolt klasszikus műalkotások az Insta-generáció számára

Hey Reilly olyan festők klasszikus műveit gondolta és alkotta újra a digitális generáció számára, mint Van Gogh, Botticelli és Da Vinci. A divattervezőként és illusztrátorként is kiemelkedő művész Samsung Galaxy Note10+ okostelefon segítségével hozta létre a kizárólag digitális technikával készült „Mobile Masterpieces” (Mesterművek mobillal) sorozatát, amely a huszonegyedik századi közönség számára értelmez újra olyan ikonikus európai műalkotásokat, mint például Vermeer „Leány gyöngy fülbevalóval” című képe.

2019. október 9. 10:08

Újabb rejtélyeket fejtettek meg a piramisokról

A technológiai fejlődésnek köszönhetően mára az ókori rejtélyek megfejtése is egyszerűbb feladatnak bizonyul. A Viasat History csatorna legújabb sorozatának szakemberei drónok bevetésével és 3D tervezéssel fejtettek meg titkokat. Kilenc piramist – köztük a híres gízaiakat – vizsgáltak meg új szemszögből, hogy végre választ kapjanak a nagy kérdésre: az ókori egyiptomiak a sivatag közepén hogy voltak képesek megépíteni ezeket az épületóriásokat?

2019. szeptember 29. 10:30

Tanulj meg e-rollerezni, e-motorozni

Egyre több elektromos közlekedési eszköz jelenik meg a főváros utcáin – ami természetesen megosztja a budapestieket. A környezetvédelem hívei örülnek, mások viszont nem mindig felhőtlenül boldogok. Ahhoz, hogy gördülékeny legyen az együttélés, és még könnyebben megtalálhassák a helyüket a város életében az új típusú közlekedési eszközök, néhány dolgot mindenkinek érdemes megtanulnia. Ezek közül a legfontosabbat az Ogre & Co vezetője, Tóth-Báló Tamás össze is szedett számunkra.

 

2019. szeptember 21. 01:30

10 dolog, amit jobb észben tartani az online kaszinó és sportfogadó oldalakon

Az internet fejlődésével az online kaszinók látogatói az idejük nagy részét a számítógép vagy erre alkalmas okos eszközük képernyői előtt töltik el. Ők döntik el, hogy milyen játékkal, mikor, mennyi tétet feltéve játszanak, a lehetőségek tárháza végtelen. Ezzel együtt azonban nem árt odafigyelni néhány, akár a játékos saját maga által lefektetett alapszabályra, melyek bizonyos keretek közé terelik az online magatartást, természetesen a játékos javait szolgálva.  

2019. szeptember 16. 14:34

Budapesten is megtekinthető az életnagyságú LEGO Technic Bugatti Chiron

Az ikonikus sportautó 1:1 méretarányú, LEGO Technic elemekből épített élethű mását szeptember 16. és 22. között a Westend City Centerben tekintheti meg a magyar közönség. 

2019. szeptember 16. 14:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás