Murakami online válaszol a rajongóinak

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 17. 08:58

Bármilyen témában szívesen fogad kérdéseket rajongóitól egy frissen elindított honlapon Murakami Haruki japán író, aki csaknem tíz év után döntött úgy, hogy ismét lehetőséget ad olvasóinak egy kis online kérdezz-felelekre.

A Murakami helye elnevezésű külön oldalt a Shinchosha Publishing Co. kiadó indította el csütörtökön saját honlapján. A látogatók január végéig küldhetik el - legfeljebb 1200 karakterből álló - kérdéseiket, vagy bármilyen mondanivalójukat az írónak, aki a következő két hónapban válaszol rájuk.

A nyilvánosság elől elzárkózó világhírű írónak bármivel kapcsolatban tehetnek fel kérdéseket az internetezők. Ő maga szívesen beszél a macskák iránti szeretetéről, kedvenc japán baseballcsapatáról, a Yakult Swallowsról, regényeiről, a futásról és egyéb kedvenceiről, illetve örömmel ad tanácsot a problémákkal küzdő olvasóinak.

 Murakami a baseballal kapcsolatban posztolta ki első üzenetét, "a dolgozószobából" címmel. A szöveghez csatolt fényképen a Yakult Swallows egy régi és egy jelenlegi játékosának miniatűr szobrocskája látható egy polcon, dzsesszlemezekkel a háttérben. "Bárcsak láthatnám egyszer egymás mellett ezt a két ütőjátékost a Jinguban" - írta Murakami, kedvenc csapatának stadionjára utalva.

Az író már előre elnézést kért rajongóitól, amiért nem fog tudni válaszolni az összes kérdésre. A kiadó szerint Murakami japán, angol és egyéb nyelveken is fogad leveleket, és csak rajta múlik, hogy melyeket válaszolja meg. Az irodalmi Nobel-díj várományosai között évről-évre előkelő helyen emlegetett szerző az 1990-es évek óta vált hasonló levelezéseket rajongóival. Utoljára 2006-ban állt ilyen formában az olvasói rendelkezésére.

A legnépszerűbb japán szerzők közé sorolt 65 esztendős író az egyetem befejezése után kezdett el írni, miközben egy tokiói dzsesszbárt működtetett. Az 1987-ben megjelent Norvég erdő volt az első bestsellere, amellyel megalapozta hírnevét. Az ideje nagy részét az Egyesült Államokban töltő Murakami szürreális műveit több mint 50 nyelvre fordították le.

Népes rajongótábora nagy várakozással fogadja bonyolult szövésű, popkulturális utalásokkal fűszerezett regényeit a modern élet abszurditásáról és magányáról. A nyilvánosságtól való visszavonultsága ellenére Murakami gyakran szólal fel olyan témákban, mint az atomenergia és a világbéke.

 

Kulcsszavak: kultúra e-kultúra

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Ez az a nap! 2021 a Puskás Arénában

A kialakult járványhelyzet miatt – a labdarúgó-Európa-bajnoksághoz és az olimpiához hasonlóan – az idénre tervezett Ez az a nap!  is 2021-ben kerül megrendezésre.

2020. május 8. 13:07

Mégis lesz óriási retrobuli Szegeden

Ha nem is az eredeti időpontban, de idén is, ezúttal augusztus 20-án a legnagyobb hazai retrobuli, a szegedi Deja Vu Fesztivál nyitja a fesztiválszezont Dél-Magyarországon. Az újításokkal és meglepetésekkel készülő háromnapos rendezvényre az eredeti időpontra megváltott jegyek természetesen érvényesek.

2020. május 7. 15:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás