Murakami online válaszol a rajongóinak

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 17. 08:58

Bármilyen témában szívesen fogad kérdéseket rajongóitól egy frissen elindított honlapon Murakami Haruki japán író, aki csaknem tíz év után döntött úgy, hogy ismét lehetőséget ad olvasóinak egy kis online kérdezz-felelekre.

A Murakami helye elnevezésű külön oldalt a Shinchosha Publishing Co. kiadó indította el csütörtökön saját honlapján. A látogatók január végéig küldhetik el - legfeljebb 1200 karakterből álló - kérdéseiket, vagy bármilyen mondanivalójukat az írónak, aki a következő két hónapban válaszol rájuk.

A nyilvánosság elől elzárkózó világhírű írónak bármivel kapcsolatban tehetnek fel kérdéseket az internetezők. Ő maga szívesen beszél a macskák iránti szeretetéről, kedvenc japán baseballcsapatáról, a Yakult Swallowsról, regényeiről, a futásról és egyéb kedvenceiről, illetve örömmel ad tanácsot a problémákkal küzdő olvasóinak.

 Murakami a baseballal kapcsolatban posztolta ki első üzenetét, "a dolgozószobából" címmel. A szöveghez csatolt fényképen a Yakult Swallows egy régi és egy jelenlegi játékosának miniatűr szobrocskája látható egy polcon, dzsesszlemezekkel a háttérben. "Bárcsak láthatnám egyszer egymás mellett ezt a két ütőjátékost a Jinguban" - írta Murakami, kedvenc csapatának stadionjára utalva.

Az író már előre elnézést kért rajongóitól, amiért nem fog tudni válaszolni az összes kérdésre. A kiadó szerint Murakami japán, angol és egyéb nyelveken is fogad leveleket, és csak rajta múlik, hogy melyeket válaszolja meg. Az irodalmi Nobel-díj várományosai között évről-évre előkelő helyen emlegetett szerző az 1990-es évek óta vált hasonló levelezéseket rajongóival. Utoljára 2006-ban állt ilyen formában az olvasói rendelkezésére.

A legnépszerűbb japán szerzők közé sorolt 65 esztendős író az egyetem befejezése után kezdett el írni, miközben egy tokiói dzsesszbárt működtetett. Az 1987-ben megjelent Norvég erdő volt az első bestsellere, amellyel megalapozta hírnevét. Az ideje nagy részét az Egyesült Államokban töltő Murakami szürreális műveit több mint 50 nyelvre fordították le.

Népes rajongótábora nagy várakozással fogadja bonyolult szövésű, popkulturális utalásokkal fűszerezett regényeit a modern élet abszurditásáról és magányáról. A nyilvánosságtól való visszavonultsága ellenére Murakami gyakran szólal fel olyan témákban, mint az atomenergia és a világbéke.

 

Kulcsszavak: kultúra e-kultúra

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Játékkal töltötték munkaidejüket a LEGO gyár dolgozói

Az idei a negyedik alkalom, hogy a LEGO Csoport megrendezte a Play Day nevű dolgozói eseményt, amely során a játékgyártó összes munkatársa világszerte egy feladatot kap: munkanapját töltse játékkal. Nyíregyházán szeptember 6-án mintegy 2700 fő vett részt a programon és adta át magát az önfeledt játék élményének. 

2019. szeptember 14. 09:41

Mosdókból műalkotások - társadalmi felelősségvállalás

Neves színészek, művészek - Agócs Írisz, Alföldi Róbert, Boros Betty, Bukta Imre, Debreczeny Zoltán, ef. Zámbó István, Kádár János Miklós, Szabó Győző, Szeltner Marcell, Szunyoghy Viktória, Timkó Bíbor és Wahorn András - vállalták, hogy vászon helyett mosdókon élik ki alkotókedvüket. A cél, hogy a sajátos műalkotások árverésre bocsátása után a befolyt pénzzel támogassák a Csodavár Űrbázis gyerekjátszótér felépülését.

2019. szeptember 14. 08:43

140 rászoruló gyerek iskolakezdési támogatása

Óriási sikerrel zárult a STRAND Fesztivál jótékonysági akciója. A szervező VOLT Produkció arra kérte a STRAND Fesztiválra érkező fellépőket – hazaiakat és külföldieket egyaránt – hogy dedikáljanak egy-egy aranyhalat, a szervezők pedig minden egyes aláírt aranyhal után egy-egy rászoruló gyerek iskolakezdését támogatják 10-10.000 forinttal az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül. A jótékonysági akció minden elképzelést felülmúlt, hiszen 1.400.000 forintot sikerült összegyűjteniük, amivel 140 rászoruló gyerek iskolakezdését tudták támogatni.

2019. szeptember 8. 09:52

Kütyüs kikapcsolódások Budapesten

Budapest látnivalóit nem csak turistaként érdemes felfedezni, de a legújabb technológiai újításoknak hála, akár még helyiként is megérheti újra felkeresni a főváros ikonikus helyszíneit. Összegyűjtöttünk öt szuper programot, amit geekként is érdemes végigjárni, ha egy kis „kütyübolond” kikapcsolódásra vágyunk, vagy az ide látogató külföldi ismerőseinket szeretnénk lenyűgözni.
 

2019. szeptember 7. 15:08

A legjobb online kaszinóbónusz kiválasztása

A szerencsejáték Magyarországon ugyanolyan elterjedt, mint a világ bármely más részén, tehát nem meglepő, hogy sok olyan online kaszinóval találkozunk, mint a NoviCasino.com. Ennek köszönhetően az utóbbi években sok szerencsejátékkal foglalkozó cég elindította a játékosoknak szánt weboldalát.

2019. szeptember 2. 18:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás