Murakami online válaszol a rajongóinak

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 17. 08:58

Bármilyen témában szívesen fogad kérdéseket rajongóitól egy frissen elindított honlapon Murakami Haruki japán író, aki csaknem tíz év után döntött úgy, hogy ismét lehetőséget ad olvasóinak egy kis online kérdezz-felelekre.

A Murakami helye elnevezésű külön oldalt a Shinchosha Publishing Co. kiadó indította el csütörtökön saját honlapján. A látogatók január végéig küldhetik el - legfeljebb 1200 karakterből álló - kérdéseiket, vagy bármilyen mondanivalójukat az írónak, aki a következő két hónapban válaszol rájuk.

A nyilvánosság elől elzárkózó világhírű írónak bármivel kapcsolatban tehetnek fel kérdéseket az internetezők. Ő maga szívesen beszél a macskák iránti szeretetéről, kedvenc japán baseballcsapatáról, a Yakult Swallowsról, regényeiről, a futásról és egyéb kedvenceiről, illetve örömmel ad tanácsot a problémákkal küzdő olvasóinak.

 Murakami a baseballal kapcsolatban posztolta ki első üzenetét, "a dolgozószobából" címmel. A szöveghez csatolt fényképen a Yakult Swallows egy régi és egy jelenlegi játékosának miniatűr szobrocskája látható egy polcon, dzsesszlemezekkel a háttérben. "Bárcsak láthatnám egyszer egymás mellett ezt a két ütőjátékost a Jinguban" - írta Murakami, kedvenc csapatának stadionjára utalva.

Az író már előre elnézést kért rajongóitól, amiért nem fog tudni válaszolni az összes kérdésre. A kiadó szerint Murakami japán, angol és egyéb nyelveken is fogad leveleket, és csak rajta múlik, hogy melyeket válaszolja meg. Az irodalmi Nobel-díj várományosai között évről-évre előkelő helyen emlegetett szerző az 1990-es évek óta vált hasonló levelezéseket rajongóival. Utoljára 2006-ban állt ilyen formában az olvasói rendelkezésére.

A legnépszerűbb japán szerzők közé sorolt 65 esztendős író az egyetem befejezése után kezdett el írni, miközben egy tokiói dzsesszbárt működtetett. Az 1987-ben megjelent Norvég erdő volt az első bestsellere, amellyel megalapozta hírnevét. Az ideje nagy részét az Egyesült Államokban töltő Murakami szürreális műveit több mint 50 nyelvre fordították le.

Népes rajongótábora nagy várakozással fogadja bonyolult szövésű, popkulturális utalásokkal fűszerezett regényeit a modern élet abszurditásáról és magányáról. A nyilvánosságtól való visszavonultsága ellenére Murakami gyakran szólal fel olyan témákban, mint az atomenergia és a világbéke.

 

Kulcsszavak: kultúra e-kultúra

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Válasszunk magunknak csillagot

Virtuálisan barangolva az idei online CES-en az egyik kedvencem a csillagok vizsgálatát egyszerűvé és okossá varázsló Vespera, amely a francia startup, a Vaonis legújabb - immár második verziójú - távcső-fejlesztése.

2021. január 14. 11:04

Tordai István a magyar James Bond

Ritkaságszámba menő filmet készített Tordai István és csapata, melyről a producer-műsorvezető beszélt.

2021. január 6. 14:40

A STRAND ALLSTARS igazi ünnepet kíván

Különleges karácsonyi ajándékkal készült a STRAND fesztivál: a szervezők kérésére újra összeállt a Lábas Viki, Rúzsa Magdi, Horváth Tamás és Járai Márk alkotta STRAND ALLSTARS, hogy a Piramis Kívánj igazi ünnepet és Ajándék című dalát feldolgozva varázsoljon ünnepi hangulatot. A december 7-i rádiós premiert követően december 11-től látható az animációs klip is, melyben az előadók rajzfilm-karakterként tűnnek fel, viselve az Együtt az Autistákért Alapítvány jelképét, a Kék Szív kitűzőt. A dal és a kisfilm így kapcsolódik az Alapítvány most induló érzékenyítő kampányához, melynek célja, hogy ledöntse az autizmust övező tabukat. A Kék Szív kitűzők mától a MOL töltőállomásokon és a  www.egyuttazautistakert.hu oldalon megvásárolhatók.

2020. december 14. 12:31

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás