Interaktív azték történelmi kódex

MTI Sajtóadatbank, 2015. január 18. 11:17

Interaktív lett az aztékok Kolumbusz előtti története egyik legfontosabb forrásának tekintett, 16. századi mexikói kódex - jelentette be a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történelmi Intézet (INAH).

A Mendoza-kódex egy 1542-ben készült illusztrált jelentés, melyet Antonio Mendoza spanyol alkirály rendelt meg, hogy bemutassa a gazdagság forrásait, a területi adókat, az aztékok lakta területeket, a mindennapi életet és a társadalmi változásokat.

A kódex új, interaktív változatában a felhasználó végiglapozhatja a virtuális dokumentumot. Ha az egeret a spanyol szöveg fölé viszi, megjelenik modern spanyol vagy angol fordítása, a képekre kattintva további magyarázatokhoz juthat vagy megvizsgálhatja a terület térképét. A kódex ingyen tanulmányozható az interneten, de az "azték alkalmazást" le lehet tölteni az Apple App Store-jából is.

 Ernesto Miranda, az applikációt fejlesztő intézet oktatási innovációs igazgatója elmondta: ezeket az eszközöket sosem használtak még az ilyen jellegű dokumentumok feldolgozására.

Az eredeti Mendoza-kódexet azték és spanyol mesterek alkották, hogy tájékoztassák a spanyol uralkodót az alkirályság állapotáról. A Spanyolországba tartó hajót, mely a kódexet szállította, francia kalózok támadták meg, a könyv így nem érte el úti célját. A 17. század közepén az Oxfordi Egyetem gyűjteményébe került, és azóta is ott található.

A mexikói és más nemzetiségű kutatóknak eddig fel kellett kutatniuk a ritka, csak angol nyelven olvasható másolatok valamelyikét vagy költséges utazást kellett tenniük Angliába, ha tanulmányozni akarták a kódexet.

Illusztráció a Mendoza-kódexből. (Fotó: AFP)
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás