10 dolog az online nyelvtanulásról

forrás: Prím Online, 2015. február 28. 12:11

Egyre többen használják ki az online tanulás adta lehetőséget. Ezen a téren pedig az internet leginkább a nyelvoktatásra alkalmas. Hogy miért? A PontKom Nyelviskola 10 pontban összefoglalta.

1.    Olcsóbb, mint a hagyományos nyelvtanulás

 

Hogy miért? Pofon egyszerű a magyarázata: ha a tanuló és a tanár között online a kapcsolat, és mindkét fél ott lép be a tanórára, ahol akar, az nem csak a hallgatónak, de az iskolának is jó. Nincs szükség terembérlésre, krétára, filctollra, papírhalmokra. Csak a tanár tudására, a Te tudásvágyadra, és egy élő netkapcsolatra. Így az online nyelviskolák ugyan azon a színvonalon, de olcsóbban tudják biztosítani tanfolyamaikat, mint a hagyományos nyelviskolák.

 

2.    Te határozhatod meg, mikor legyenek a tanórák

 

Késő estig dolgozol? Külföldön vállaltál állást? Otthon kell maradnod a gyerekkel? Ma már ez sem kifogás, hogy ne vegyél nyelvórákat. Sem a munkarended, sem az időeltolódás, sem az altatási rend nem akadály, mert az online nyelviskolák hozzád igazítják az órarendet.

 

3.    A tanárral itt is élőben, közvetlenül beszélsz

 

Az online nyelviskola nem azt jelenti, hogy a számítógépeden keresztül, otthon a szobádban önállóan tanulsz. Egy online nyelviskolában élő kapcsolat van a tanár és a diákjai között. Lehet tőle kérdezni, lehet jelentkezni, és lehet megjegyzéseket fűzni a tananyaghoz. A tanár pedig minden segítséget megad, amit kérsz a nyelvórák során.

 

4.    Ha akarod, vannak „osztálytársaid”; ha akarod, magántanuló vagy

 

Akár melyik megoldás a szimpatikus, van választási lehetőséged. Ha azt szeretnéd, hogy a tanár egyedül veled foglalkozzon a tanórák alatt, akkor jelentkezz magántanulónak. Ha téged inspirál az, hogy valakivel együtt tanulhatsz, jelentkezz csoportos oktatásra. A legtöbb online nyelviskola több variációs lehetőséget is kínál. A PontKomnál például magán, páros és csoportonként maximum 4 fős oktatást is választhatsz.

 

5.    Nem kell csúcsgép vagy szélessávú internet

 

Ha elég jó a géped ahhoz, hogy megnyiss vele egy netes böngészőt, és ha elég gyors a neted ahhoz, hogy elolvass egy e-mailt, akkor jó eséllyel a virtuális tanterem is elérhető számodra, így egy gyengébb nettel sem kell lemondanod az online nyelvtanulás lehetőségeiről.

 

6.    Tulajdonképpen egy „tanteremben” ülsz, csak virtuálisan

 

Az online nyelviskolák olyan kiszolgáló programokat használnak, melyek egy virtuális tantermen keresztül kötik össze a hallgatót a nyelvtanárral. Ezek a skype-hoz hasonlóan működnek, de annál jóval többet nyújtanak. Itt is látod a tanárt, hallod a hangját, és ő is hall téged, és ha akarod lát is. A szoftverben van azonban egy tábla is, amit mindketten használhattok. Itt láthatod, mit ír a tanár a táblára, milyen feladatlapot töltötök ki, milyen audiovizuális anyagot vesztek. És a tanár is lát mindent, amit a nyelvtanuló csinál a táblán.

 

7.    A hagyományos tankönyvek is használhatóak

 

Azért, mert az online nyelvoktatás modern, virtuális tanteremben zajlik, netes felületen keresztül, még nem kell megijedni akkor sem, ha úgy érzed, neked szükséged van a papír alapú tudásra is. A tananyag a hagyományos és már ismert tankönyvek és munkafüzetek alapján, de egyedi módszerekkel kerül összeállításra. Mindez a virtuális tanteremben digitális formában elérhető, de ha mégis szükségét érzed, hogy a kezedbe vedd őket, bárhol hozzájuk juthatsz.

 

8.    Van élet a Duolingón túl

 

Felejtsük el azokat a határokat az online nyelvtanulás kapcsán, amiket a Duolingo, vagy bármelyik hasonló nyelvoktató szoftver állít elénk. Ezek a programok rendkívül hasznosak, jó szívvel ajánljuk a használatukat, remek kiegészítői a tanulásnak, de nem pótolnak egy képzett nyelvtanárt, aki személyre szabottan, az egyedi problémáidra reagálva állítja össze óráról órára a tananyagot, és élő kommunikációban segíti a haladásodat. Az online nyelvoktatásban ma már ez is alapvető elvárás.

 

9.    Rugalmas, kényelmes, személyre szabott. Kell több?

 

A hagyományos nyelvtanulásnál az online nyelvoktatás jóval rugalmasabb, teljes mértékben személyre szabható, és bárhol- bármikor elérhető. Kényelmes, hiszen nem kell sehova utaznod, elég, ha átmész a legnyugisabb szobába. Ráadásul bárhonnan elérhető a magyarok számára is. Tanulj akármelyik országban, dolgozz akárhol külföldön, az online nyelvtanulással úgy fejlesztheted nyelvtudásodat, hogy a magyar megmarad közvetítő nyelvnek.

 

10.  Egyre népszerűbb és elfogadottabb

 

Világszerte és hazánkban is egyre népszerűbb az online oktatás. Az elearningindustry.com előrejelzése szerint 2019-re a világ főiskolai képzéseinek fele online alapú lesz.  De már 2013-ban is 10 hallgatóból 4 legalább egy kurzust online végzett. Az online oktatási rendszereket alkalmazó képzési intézmények 74%-a a virtuális tanterem módszerét részesíti előnyben.

 

Kép: learnrussian.rt.com

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dalszövegek a Samsung Smart tévéin az Apple Music alkalmazással

A Samsung Smart TV készülékein a legújabb frissítésnek köszönhetően több millió, a zenével szinkronban megjelenő dalszöveg válik elérhetővé az Apple Music alkalmazásban. A 2018 után megjelent Samsung Smart TV modelleken elérhető opcióval a felhasználók minden eddiginél könnyebben követhetik a kedvenc zenéiket és azonnal megismerhetik a legújabb szerzemények szövegét.

2020. július 8. 14:59

Új elnököt nevezett ki a dán robotipari éllovas

Thomas Visti hatáskörét a Mobile Industrial Robots A/S új elnöke, Søren E. Nielsen veszi át. Mindössze két és fél évvel a MiR-hez való csatlakozása után (mint CTO), Søren E. Nielsen a mobil robotgyártás globális piacvezetőjének élére került. A pozícióváltás Thomas Visti kérésére történt, aki új karrier utat kíván követni.

2020. július 8. 12:40

Új fejlesztések a Fujitsu tárolóportfóliójában az adatrobbanás kezeléséhez

Online adattárolásra és adatbiztonságra összpontosító fejlesztéseivel a Fujitsu lehetővé teszi az ügyfelek számára a digitális átalakulásban alapvető szerepet játszó, mind komplexebb adatkezelési igények teljesítését. A NetApp-pal kiépített szoros partnerkapcsolata részeként a Fujitsu kategóriavezető hardverek beillesztésével bővíti tárolótechnológiai megoldásai portfólióját, és kínál egy forrásból lehetőséget a folyamatosan bővülő adattömeg kezelésére és bevételszerzési célú hasznosítására.

2020. július 8. 11:35

Hogyan változott az informatikai szakemberek élete a koronavírus-járvány következtében?

A Cisco nemrégiben két nemzetközi kutatást is végzett, amelyek az informatikai szakemberek és vezetők (CIO-k, CTO-k) által tapasztalt kihívásokat, valamint a nagymértékű digitális átalakuláshoz kapcsolódó technológiai stratégiákat, terveket térképezte fel. A két tanulmány a krízishelyzet más-más aspektusait dolgozta fel, az azonban közös megállapítás volt, hogy a gyorsan megváltozott körülményekből adódó nyomás és stressz jelentős tényezőként jelent meg.

2020. július 8. 09:44

Gépi tanulással az ismeretlen fenyegetések ellen

Lassan ott tartunk, hogy a különféle kütyüink előre kitalálják a gondolatainkat. Akad, aki ezt ijesztőnek találja, de az ebben rejlő lehetőséget jó és rossz célra is lehet használni. Az például igencsak hasznos, ha egy gép a bűnözők gondolataiban olvas, majd meg is előzi a bűncselekményeket. Olyannyira, hogy a megoldás már létezik is, ugyanis a Micro Focus gépi tanulást alkalmazó eszköze már tavaly december óta aktív védelmet nyújt a koronavírushoz kapcsolódó átverések és rosszindulatú tartalmak ellen. A termék még azelőtt „működésbe lépett”, hogy a vállalatok IT-biztonsági szakemberei egyáltalán felfigyeltek volna az új trendre.

2020. július 7. 20:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás