A Wordpress hostingról

forrás: Prím Online, 2016. június 24. 09:58

Petrányi-Széll András a Wordpress hostingról írt egy blogbejegyzést, amit alább változtatás nélkül olvashatnak.

Az elmúlt években számos WordPress oldalt készítettünk ügyfeleink számára, és rengeteg tapasztalatot szereztünk a különböző tárhely-szolgáltatókkal. Ezeket szeretnénk megosztani veletek ebben a posztban, de azt is megtudjátok, hogy szerintünk melyik szolgáltatót érdemes választani.

 

A WordPress weboldalak gyors és zökkenőmentes betöltéséhez és folyamatos működéséhez fontos, hogy megfelelő sablont válasszunk (vagy helyesen fejlesszük a saját sablonunkat), és hogy helyesen válasszuk ki és állítsuk be a különböző bővítményeket. De mi történik olyankor, ha mindent helyesen csinálunk, és az oldal mégis lassú és döcögős?

 

A legtöbbször ilyenkor a tárhely-szolgáltató háza tájékán kell körülnéznünk, és ha így teszünk, akkor hamar rájövünk arra, hogy a jó minőségű hosting adja a WordPress oldalak sikerének 50 százalékát.

 

Milyen hosting szolgáltatások léteznek?

A legtöbb kisvállalkozás úgynevezett közös tárhelyet (shared hosting szolgáltatást) választ. Ebben az esetben a weboldal egy olyan szerverre kerül fel, amelyen más weboldalak is helyet kapnak. Ez a weboldalukat kiteszi az úgynevezett zajos szomszéd hatásnak (noisy neighbour). Ennek lényege, hogy amennyiben az azonos szerveren elhelyezett másik weboldal forgalma hirtelen megnő – például azért, mert megtámadják, vagy egyszerűen azért, mert a szomszédunk csinált egy oltári akciót, amelyre hirtelen rengetegen kattintanak – akkor a szerver erőforrásai elfogynak, és a mi weboldalunk lelassul, vagy adott esetben leáll.

 

A shared hosting előnye ugyanakkor, hogy egy alap WordPress tárhely már évente néhány ezer forintért elérhető. A legtöbb kisvállalkozás pontosan így gondolkodik: minek fizessek havi 10 ezret valamiért, amit évi 10 ezerért is megkaphatok. Ezen vállalkozások közül sokan tévesen mérik fel webes üzletvitelük értékét, és nem gondolnak arra, hogy egy 1-2 napos leállás milyen bevétel kieséssel járhat.

 

Azok viszont, akik nem elégednek meg a shared hostinggal, van két további választási lehetőségük: bérelhetnek saját virtuális szervert (Virtual Private Server, azaz VPS), vagy vásárolhatnak saját fizikai szervert (vasat), amelyen futtatják a weboldalukat. Mindkét esetben igaz, hogy a weboldal költsége megnő havonta 10-30 ezer forintra, a szerver erőforrásaitól függően. Fontos emellett az is, hogy az üzemeltetési feladatok egy részét is az ügyfélnek kell elvégeznie: mind a VPS-t, mind a fizikai vasat konfigurálni és üzemeltetni kell.

 

Az oldal azonban jellemzően begyorsul: és fele annyi idő alatt töltődik be, mint a shared hosting szolgáltatás esetében (ez egy általánosított magyarországi tapasztalat). Emellett nem vagyunk kitéve a zajos szomszéd hatásnak sem, így az oldal üzemelése stabilabbá válik.

 

Hol jönnek a bajok?

A legtöbb ügyfél számára a WordPress üzemeltetése közben különböző nyűgök keletkezhetnek. Az oldal néha elérhetetlenné válik, lelassul vagy szétesik. (Tipp: a weboldalad elérhetőségének folyamatos monitorozására használd az ingyenes Uptime Robot szolgáltatását.)

 

A hosting szolgáltató azonban a legtöbb esetben széttárja kezeit, hiszen ő csak a futtatási környezetért felel, a kódért nem. Ha két bővítmény összeütközik, ha a sablon szétesik, az pont nem a tárhely-szolgáltatóra tartozik. További problémát jelent azonban, hogy a legtöbb esetben kiderül, hogy a tárhely szolgáltató az alapvető WordPress kompetenciákkal sem rendelkezik, például:

  • Elavult php és/vagy MySQL verziókat futtat
  • A weboldalak elérhetőségét nem monitorozza
  • Nem nyújt segítséget a WordPress környezetének egyedi beállításaiban (memória limit megemelése, vagy akár a feltölthető fájlok méretkorlátjának megemelése)
  • Hiba esetében nem nyújt gyors segítséget a weboldal visszaállításában

 

És mit jelent a szakértő WordPress hosting?

Jelenleg körülbelül egy tucatnyi weboldalt üzemeltetünk napi szinten. Másfél évvel ezelőtt ezek az oldalak még mind közös tárhelyen voltak egy kevésbé ismert magyarországi tárhely-szolgáltatónál.

 

Éves szinten összesen körülbelül 100 ezer forintot fizettünk az üzemeltetésért. Az oldalak átlagos betöltési sebessége 10-12 másodperc volt. Körülbelül kéthavonta tapasztaltunk egy leállást, ilyenkor jellemzően 1-4 órára vált elérhetetlenné egy-egy oldal. Jelentkeztek kritikus – megmagyarázhatatlan – hibák is: ismeretlen okokból egy-egy oldal néha szétesett, és korábbi állapotba kellett visszaállítani.

 

Ezután váltottunk: az egyik legismertebb magyarországi tárhely-szolgáltatónál béreltünk egy jó minőségű Virtuális Privát Szervert (VPS).

 

A költségünk megnőtt éves szinten körülbelül 250 ezer forintra. A weboldalak betöltési sebessége viszont javult, jellemzően már 6-8 másodperces betöltési időket mértünk. Ugyanakkor a hibák nem tűntek el: gond volt a teljes szerver konfigurációjával, tapasztaltunk leállásokat. Emellett képtelenek voltunk szakértő WordPress segítséget kapni: a szolgáltató üzemeltette a szervert, de egy egyszerűbb WordPresses kérdésre is széttárta már a kezét.

 

Végül úgy döntöttünk, hogy szakítunk a magyarországi szolgáltatókkal, és a WPEngine tárhelyére migrálunk.

 

A költségeink növekedtek éves szinten körülbelül 300 ezer forintra – ami nem volt már számottevő növekedés az előző lépcsőhöz képest. (Ez a 10 weboldal hosztolását tartalmazó Professional Plan ára.)

 

A weboldalaink megtáltosodtak, és elkezdtünk 1-2 másodperces betöltési időket mérni. Eltűntek az üzemeltetési problémák, nem tapasztalunk leállásokat. És ami számunkra rendkívül fontos: 24 órás terméktámogatást és valódi szakértő WordPress segítséget kapunk, ami kiterjed a mélyebb wordpresses kérdések megválaszolására is.

 

De mi az a WPEngine?

A WPEngine egy olyan professzionális tárhely-szolgáltató, amely kizárólag WordPress oldalak professzionális hostolására szakosodott, és adatközponttal rendelkezik az Egyesült Államokban, Európában (London) és Ázsiában (Tokyo).

 

A legfontosabb, hogy a WPEngine használatával a weboldalaink betöltési ideje radikálisan lecsökkent, és már csupán 1-2 másodperces betöltési időről beszélhetünk. (Érdekesség, hogy az általunk használt Professional Plan még egy shared hosting tárhelyen van, így elméletileg ki vagyunk téve a zajos szomszéd hatásnak. Ugyanakkor az elmúlt hónapok tapasztalatai azt támasztják elő, hogy a WPEngine még a közös tárhellyel is sokkal többet nyújt, mintha maradtunk volna a hazai VPS bérlésnél.)

 

A gyorsaság három dolognak köszönhető: a WPEngine futtatási környezete teljes mértékben WordPressre optimalizált. Emellett a szolgáltató saját cache (Evercache) rendszert épített ki, és végül alapértelmezett a CDN (content delivery network) használata.

 

Emellett a WPEngine 24/7-es, szakértő terméktámogatást biztosít, és a mérnökök segítenek a WordPress beállításait érintő műszaki kérdések megoldásában is. Természetesen eltűntek az üzemeltetési bizonytalanságok is: az oldalak nem állnak le, zökkenőmentesen és folyamatosan futnak.

 

Az alábbi ábra két weboldalunk betöltési sebességének növekedését mutatja:

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás