A magyar fiatalok az üzenetküldő alkalmazásokat favorizálják a Telenor nemzetközi felmérése szerint

A „digitális bennszülöttek” mobilhasználatáról készített kutatást a Telenor

forrás: Prím Online, 2016. július 1. 11:35

A Telenor hét országban vizsgálta meg a rutinos mobilhasználónak számító fiatalok kommunikációs szokásait. A magyar felhasználók számára a hagyományos mobil hanghívás még fontosabb a Facebook Messengernél és a hasonló üzenetküldő appoknál, viszont az SMS-ezésnél már népszerűbb a Viber és más csevegőappok.

A Telenor Research, a cégcsoport kutatással foglalkozó szervezete a 16-35 év közötti felhasználók mobilkommunikációs szokásairól készített átfogó kutatást olyan magyar, szerb, svéd, norvég, thai, maláj, és pakisztáni fiatalok vizsgálatával, akik „digitális bennszülöttnek”, vagyis a digitális szolgáltatásokat rutinosan használóknak számítanak. A Telenor azért ezt a demográfiai csoportot térképezte fel, mert szokásaik hasznos tapasztalatokkal szolgálhatnak a jövőben megjelenő, a felhasználók szélesebb körét célzó kommunikációs szolgáltatások fejlesztéséhez.

 

A fontos dolgokat a fiatalok is telefonon intézik

A kutatás hazai fiatalokra vonatkozó eredményei azt mutatják, hogy a magyar fiatalok többsége (78%) leginkább telefonálni szokott a mobilján, ám a második leggyakoribb tevékenységnek már (72%) a különböző üzenőappok, például a Facebook Messenger vagy Viber használata számít.

 

A felmérés eredményeiből ugyanakkor az is kiderült, hogy a magyar fiatalok számára a legfontosabb a hagyományos hanghívás, ugyanakkor az üzenőappokban töltenek el több időt.

 

 

SMS-ezés helyett már messengereznek és e-maileznek a magyarok

A fiatalok nagyobb hányada (57%) küld e-mailt napi rendszerességgel mobiljáról, mint SMS-t (36%).  Ugyanakkor a Skype és más hasonló internettelefonos alkalmazások népszerűsége még nem túl magas, ezt a felhasználók 28 százaléka használja napi rendszerességgel, videohívást pedig csak 20 százalék bonyolít naponta a készüléken.

 

Érdekesség, hogy míg a magyarok nagyjából azonos arányban vesznek igénybe hagyományos távközlési szolgáltatásokat (például mobilhívást, SMS-t) és internetes szolgáltatásokat (például Viber, Skype), ezzel szemben a maláj és thai fiatalok körében inkább az internetes szolgáltatások népszerűbbek, Szerbia pedig azzal tűnt ki, hogy az ott élő fiatalok indítják a legtöbb hagyományos hívást és SMS-t: 94%-uk legalább naponta egyszer mobiltelefonál.

 

Az üzenetküldő appok napi használatának tekintetében a magyar fiatalok megelőzik skandináv vagy pakisztáni társaikat, a szerb, maláj és thai felhasználókat viszont nem. A kapcsolattartáson túl egyre többen játszanak is az okostelefonokon: e tevékenységben a magyar, thai és maláj fiatalok jeleskednek - derül ki a felmérés eredményeiből.

 

A Facebook Messenger megszállta a fiatalok mobiljait

A Telenor Research adatai szerint a fiatal mobilhasználók 78 százaléka használta a Facebook Messengert az ismerőseivel való mobilos kapcsolattartásra a felmérést megelőző 6 hónap során, a népszerűségben második helyen pedig az e-mailezés áll 70 százalékos aránnyal. A harmadik és negyedik helyet a chat mellett internetes hang-, és videohívást kínáló Viber és Skype alkalmazások állnak 52 és 39 százalékos részesedéssel.

 

Meglepő eredmény, hogy az Instagram fotómegosztó alkalmazás beépített üzenőfunkciója révén 15 százalékos arányával megelőzi a WhatsApp üzenetküldő appot, amelyet a felhasználók 13 százaléka használt a kutatást megelőző 6 hónap során. A Twitter (9 %), az Apple iMessage (9 %) és a Snapchat (8 %) itthon jóval kevésbé népszerűek – derül ki a felmérésből.

 

 

"Ha a legfrissebb eredményeinket összevetjük a korábbi kutatásokkal, kiderül, hogy a 'digitális bennszülöttnek' számító felhasználók egyre nagyobb mértékben használják internetalapú kommunikációra okostelefonjaikat, függetlenül attól, hogy a preferenciáik piacról piacra változnak. Ugyanakkor a statisztikák azt mutatják, hogy a hanghívás és az SMS továbbra is fontos részét képezik a kapcsolattartásnak a vizsgált országokban” – mondta el Bjorn Taale Sandberg, a Telenor kutatásvezetője az eredmények publikálása kapcsán.

 

Akik már leginkább az interneten kommunikálnak

Az üzenetküldő alkalmazások a mobilinternet terjedésének köszönhetik globális népszerűségüket: Malajziában, Thaiföldön és Szerbiában kiemelkedően sokat használják a fiatalok ezeket az alkalmazásokat.

 

A csevegőappokon túl az internetalapú hang-, és videohívások is egyre nagyobb teret hódítanak a felhasználók körében, ezeknek a vizsgált országok közül Thaiföldön van a legnagyobb sikerük. Európában a szerb fiatalok a legaktívabb felhasználók, 49%-uk telefonál az internet segítségével, és 30%-uk pedig napi szinten szokott videotelefonálni.  A lehetőség egyelőre egyáltalán nem népszerű északon, a norvég és svéd fiatalok harmada sosem használ ilyen kommunikációt, pedig a használathoz szükséges szélessávú internet rendelkezésre áll, ám ott a mobilinternet még nem túl olcsó, ellenben a mobil hanghívással és az SMS-sel, ami igen.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Ez az a nap! 2021 a Puskás Arénában

A kialakult járványhelyzet miatt – a labdarúgó-Európa-bajnoksághoz és az olimpiához hasonlóan – az idénre tervezett Ez az a nap!  is 2021-ben kerül megrendezésre.

2020. május 8. 13:07

Mégis lesz óriási retrobuli Szegeden

Ha nem is az eredeti időpontban, de idén is, ezúttal augusztus 20-án a legnagyobb hazai retrobuli, a szegedi Deja Vu Fesztivál nyitja a fesztiválszezont Dél-Magyarországon. Az újításokkal és meglepetésekkel készülő háromnapos rendezvényre az eredeti időpontra megváltott jegyek természetesen érvényesek.

2020. május 7. 15:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás