Ruandában indul a világ első drón-csomagkézbesítő szolgáltatása

Több mint 150 sürgősségi egészségügyi drónszállítmány naponta

forrás: Prím Online, 2016. október 16. 12:40

Paul Kagame ruandai elnök ma bejelentette a világ első nemzeti drón-csomagkézbesítő szolgáltatásának elindítását. Mostantól a ruandai kormány napi 150 kérésre történő sürgősségi vérszállítmányt indít a drónokkal az ország keleti részén található 21 vérátömlesztéssel foglalkozó központba.

A drónokat a Zipline nevű kaliforniai robotikai cég építette és üzemelteti. A ruandai drónszolgáltatás első lépésben a vérszolgáltatásra fókuszál majd; ugyanakkor a UPS, a Gavi Vakcina Szövetség és a Zipline nemzetközi együttműködése azon dolgozik, hogy a szolgáltatást különböző gyógyszerekre és életmentő vakcinákra is kiterjeszthető legyen. 

 

 

A fejlődő országokban a kritikus vagy akár életmentő egészségügyi termékekhez való hozzáférés rendkívül nehezített: a városokból peremkerületekbe vagy eldugott helyekre gyakorlatilag lehetetlen eljuttatni a szükséges gyógyszereket a kellően kiépített közlekedési, kommunikációs és ellátási lánc infrastruktúrák hiányában.

 

Ruandában a szülés utáni vérzések a gyermekágyi halandóság legfőbb okának számítanak. A vér biztonságos hőmérsékleten történő szállítást és raktározást igényel, és könnyen romlik. Mivel a vérkészítményeknek számos fajtája létezik, és lehetetlenség pontosan előre jelezni a szükségleteket, sok klinika nem tartja készleten az összes vért, amit használnia kell.

 

Az új ruandai drónprogram révén az ország nyugati részén a vérátömlesztéssel foglalkozó klinikák SMS-ben adhatnak le sürgősségi rendeléseket. Ezeket a Zipline a Muhanga régióban található „Fészeknek” is nevezett központjában kapja meg, ahol 15 drónból, avagy Zipből álló flottát állomásoztatnak. 

 

Valamennyi Zip egyenként 150 kilométeres oda-vissza utat képes megtenni, akár esőben és szélben is, és 1,5 kg vért tud elszállítani, mely egy emberélet megmentésére elegendő. A Zipek a Fészekből indulnak és oda is érkeznek vissza, a csomagokat pedig a földet megközelítve, az ún. „postaládába” ejtve kézbesítik a klinikákon. A Zipline hozzávetőleg 50-150 ilyen sürgősségi kézbesítést hajt majd végre naponta 21 transzfúziós klinikára Nyugat-Ruandában, az átlagos rendelésteljesítés fél óra lesz. A tervek szerint 2017 elején az ország keleti részére is kiterjeszthetik a programot.

 

 

A Ruandában megkezdett munkát egy nemzetközi együttműködés segíti, melyben a Zipline, a UPS és a Gavi Vakcina Szövetség vesz részt. A UPS Alapítvány 1,1 milliárd dolláros adományának köszönhetően a résztvevők folyamatosan szemmel követik a drónoperáció alakulását, hogy minél előbb lehetővé tegyék a gyógyszerek és vakcinák szállítását is. 

 

A UPS globális ellátási lánc és logisztika terén szerzet szaktudását, a Gavi közegészségügyi és oltási jártasságát, és a Zipline élenjáró technológiáját hasznosítva a remények szerint a megszerzett tudást világszerte „exportálni” lehet majd.

 

A UPS tudása és erőforrásai várhatóan kritikus fontosságúak lesznek a vállalkozás sikerében. A cég rekordidő alatt tudta leszállítani a Zipline rendszert Kaliforniából Ruandába egyetlen UPS repülő igénybevételével, így a teljes disztribúciós központ mindössze négy hét alatt elkészülhetett.

 

A következő év során az együttműködésnek hála, hasonló drónkézbesítő szolgáltatások indulhatnak meg Afrika és Dél-Amerika területén is. Emellett a Zipline nemrégiben a Fehér Házban jelentette be, hogy az Egyesült Államokban is bevezeti szolgáltatását, ahol indián rezervátumokban segít majd Maryland, Nevada, és Washington államokban.

 

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tanulj meg e-rollerezni, e-motorozni

Egyre több elektromos közlekedési eszköz jelenik meg a főváros utcáin – ami természetesen megosztja a budapestieket. A környezetvédelem hívei örülnek, mások viszont nem mindig felhőtlenül boldogok. Ahhoz, hogy gördülékeny legyen az együttélés, és még könnyebben megtalálhassák a helyüket a város életében az új típusú közlekedési eszközök, néhány dolgot mindenkinek érdemes megtanulnia. Ezek közül a legfontosabbat az Ogre & Co vezetője, Tóth-Báló Tamás össze is szedett számunkra.

 

2019. szeptember 21. 01:30

10 dolog, amit jobb észben tartani az online kaszinó és sportfogadó oldalakon

Az internet fejlődésével az online kaszinók látogatói az idejük nagy részét a számítógép vagy erre alkalmas okos eszközük képernyői előtt töltik el. Ők döntik el, hogy milyen játékkal, mikor, mennyi tétet feltéve játszanak, a lehetőségek tárháza végtelen. Ezzel együtt azonban nem árt odafigyelni néhány, akár a játékos saját maga által lefektetett alapszabályra, melyek bizonyos keretek közé terelik az online magatartást, természetesen a játékos javait szolgálva.  

2019. szeptember 16. 14:34

Budapesten is megtekinthető az életnagyságú LEGO Technic Bugatti Chiron

Az ikonikus sportautó 1:1 méretarányú, LEGO Technic elemekből épített élethű mását szeptember 16. és 22. között a Westend City Centerben tekintheti meg a magyar közönség. 

2019. szeptember 16. 14:07

Játékkal töltötték munkaidejüket a LEGO gyár dolgozói

Az idei a negyedik alkalom, hogy a LEGO Csoport megrendezte a Play Day nevű dolgozói eseményt, amely során a játékgyártó összes munkatársa világszerte egy feladatot kap: munkanapját töltse játékkal. Nyíregyházán szeptember 6-án mintegy 2700 fő vett részt a programon és adta át magát az önfeledt játék élményének. 

2019. szeptember 14. 09:41

Mosdókból műalkotások - társadalmi felelősségvállalás

Neves színészek, művészek - Agócs Írisz, Alföldi Róbert, Boros Betty, Bukta Imre, Debreczeny Zoltán, ef. Zámbó István, Kádár János Miklós, Szabó Győző, Szeltner Marcell, Szunyoghy Viktória, Timkó Bíbor és Wahorn András - vállalták, hogy vászon helyett mosdókon élik ki alkotókedvüket. A cél, hogy a sajátos műalkotások árverésre bocsátása után a befolyt pénzzel támogassák a Csodavár Űrbázis gyerekjátszótér felépülését.

2019. szeptember 14. 08:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás