Az Ultra HD-ban rejlik a versenyelőny

forrás: Prím Online, 2016. november 1. 11:27

Van-e jövője, és ha igen, milyen előnyei vannak a műholdas televíziózásnak? Hogyan lehet a legjobban kiszolgálni a nézőket, és ehhez hogyan járulhatnak hozzá a HD és az UHD tartalmak? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a világ vezető műhold-üzemeltetője, a SES Astra is a Digital TV Central & Eastern Europe 2016 konferencián.

A telekommunikációs piac több mint 150, meghatározó szereplője vett részt az október 25-26-ai, budapesti szakmai rendezvényen. Kábel- és műholdüzemeltetők, OTT és Pay TV szolgáltatók, valamint tartalom-előállítók közép-kelet-európai képviselői fejtették ki véleményüket arról, milyen jövő előtt állnak a különböző szolgáltatások a régióban, és hogy a folyamatosan változó fogyasztói igényeket csak az előfizetőkkel együttműködve lehet megérteni és kiszolgálni.

 

Az idei Digital TV CEE konferencia résztvevői legfőképp a megfelelő eszközök fontosságát emelték ki, amelyekkel széleskörű ajánlatokkal és fejlett technológiákkal tudják kielégíteni az igényeket az új videoökoszisztémában.

 

A résztvevők megismerhették Kelet- és Közép-Európa iparági vezetőinek álláspontját és tapasztalatait arról, hogyan lehet és érdemes megtartani a jelenlegi ügyfeleket, illetve növelni az új szolgáltatások számát. Erre a célra kiválóan alkalmas eszköz az Ultra HD. A technológia komoly versenyelőnyt jelenthet a műholdas szolgáltatók számára, hiszen olyan képminőséget kínál, mely hozzájárul a fogyasztói élmény növeléséhez. A SES Astra az innováció terén vezető helyet foglal el a műholdas szolgáltatók közt, és elkötelezetten dolgozik az Ultra HD technológia bevezetésén és elterjesztésén.

 

 

A konferencia kulcstémái között szerepelt a műholdas televíziózás jövője a régióban, melyet „A műholdas TV szerepe Közép- és Kelet-Európában – Van még létjogosultsága?” című, központi kerekasztalbeszélgetésen érintettek részleteiben.

 

„Az Ultra HD minőségre képes készülékek egyre népszerűbbek és a boltokban is egyre szélesebb körben elérhetőek. Kérdés viszont, hogy ehhez rendelkezésre áll-e a néző számára megfelelő tartalom.  Ez az, amiben az Astra egyedüli, mert amíg a versenytársaink arra várnak, hogy kapacitásuk legyen ilyen műsorok sugárzására, addig nekünk már 26 UHD csatorna van a portfóliónkban. Ezekből hat Európában fogható, négy csatorna pedig ingyen is elérhető a magyar nézők számára” – mondta Leszek Bujak, a SES ASTRA közép-kelet-európai központjának értékesítési vezetője, aki szintén részt vett a panelbeszélgetésben.

 

A konferencia alatt az Astra folyamatosan, élőben sugározta a Fashion TV UHD minőségű műsorait az Astra keleti 19,2-es pozíciójából. A vállalat ezzel azt szerette volna bemutatni, milyen 4K tartalmakat kínálnak műholdjaik segítségével. Az Astra SES folyamatosan bővíti szolgáltatási portfólióját, partnereivel együttműködve például elindította az első Ultra HD csatornát Európában. Vevők és ügyfelek az Astra műholdról kapják a jelet, ahonnan a legtöbb UHD csatorna érhető el 4K minőségben – köztük pay-TV műsorok is. Műholdas flottája pedig már felkészült az új formátumú jelek továbbítására, amit számos élő műholdas UHD közvetítés sikere is bizonyít. Ilyen volt A kalóz című balettelőadás, melyet az Astra az ARTE európai kulturális csatornával közösen, április 2-án közvetített a Bécsi Állami Operaházból.

 

Az UHD-ról:

Az Ultra HD formátum, amit a mozik világában gyakran 4K névvel illetnek, a HDTV legújabb generációja. Képfelbontása a „közönséges HD” négyszerese (3840 x 2160), segítségével pedig a televíziós szórakoztatás új korszaka nyílhat meg. Az elemzők arra számítanak, hogy 2025-re már közel 800 UHD csatorna adása lesz elérhető világszerte.

 

Az UHD előnyei

  • Az UHD kép négyszer akkora pixelsűrűségű, mint a jelenleg népszerű full HD
  • Élethű képminőség, tűéles képek
  • Remek színvisszaadás: erősebb kontrasztok, élénkebb színek
  • Extrém mélységélesség: döbbenetes látványvilág
  • Igazi moziélmény az otthonában – a képernyőhöz közelebb

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07