Újabb magyar gázpiaci exportsiker Horvátországban

forrás: Prím Online, 2017. február 22. 10:25

Ismét nagy volumenű gázpiaci tendert nyert el az IP Systems Kft. külföldön. Ezúttal a horvát energetikai piac egyik legnagyobb szereplője, a HEP Group számára szállít a teljes gázkereskedelmi tevékenységet támogató, a kapacitásoptimalizálást és fogyasztási előrejelzést is magába foglaló informatikai megoldást mintegy 150 millió forint értékben.

Az energetikai vállalatokkal szemben megfogalmazott uniós előírások és az élesedő piaci verseny egyaránt megköveteli az iparági szereplők működési hatékonyságának növelését. Ezt felismerve a horvát energetikai piac egyik legnagyobb szereplője, a HEP d.d. nyílt közbeszerzést írt ki a leányvállalatánál megvalósítandó gázkereskedelmi tevékenység informatikai támogatására. Az IP Systems Kft. a tenderen a Retail-IP (korában Trading-IP) nevű szoftverével indult, mely a gáz- és villamosenergia-kereskedők számára az európai uniós szabályoknak megfelelően támogatja a teljes kereskedelmi folyamatot az ajánlattételtől a szerződéskötésen keresztül az elszámolásig. A mintegy 150 millió forintos beruházás keretében az IP Systems már meg is kezdte a Retail-IP bevezetését. 

 

Egyszerűsít, előre jelez és optimalizál

A Retail-IP felhasználói között megtalálható a GDF Suez Zrt., az ELMŰ-ÉMÁSZ Energiakereskedő Kft., a Magyar Földgázkereskedő Zrt., valamint a MET Zrt. „A 2011-ben bemutatott termék kifejlesztése során nagy hangsúlyt fektettünk az exportképes kialakításra. Az Európai Unió jogszabályi előírásainak teljesítése mellett a többnyelvűség, a nemzeti sajátosságok és az egyedi ügyféligények megvalósíthatósága a kezdetektől nagyon fontos volt. Az következő fél évben ennek szellemében szeretnénk folytatni az új funkciók fejlesztését. Ebbe a budapesti mellett miskolci fióktelephelyünkről is bevonunk egy fejlesztő csapatot, akik között ott lehetnek a Miskolci Egyetemről duális képzés keretében nálunk tanuló egyetemisták is. Remélem, hogy büszkék lesznek arra, hogy az általuk is fejlesztett Retail-IP-n zajlik majd a teljes horvát lakossági gázpiac ellátása” – mondta Füzi Ákos, az IP Systems ügyvezetője. A magyar megoldás a napi szintű kereskedői feladatokat kapacitásoptimalizálással és fogyasztási előrejelzéssel is támogatni fogja.

 

Az IP Systems neve egyébként már jól cseng a horvát energetikai piacon; 2014-ben többek között a Siemens horvát leányvállalatát és a legnagyobb helyi energetikai vállalatot, a Končart is megelőzve nyerte el a horvát nemzeti földgáztároló új szoftverének fejlesztésére és bevezetésére kiírt tendert. A beruházás keretében mindössze 6 hónap alatt vezették be a Storage-IP horvát igényekre szabott változatát, így a megbízó nehézségek nélkül, határidőre nyitotta meg gáztárolóját a kereskedők előtt. „Cégünk az elmúlt két évben exportsikereinek is köszönhetően intenzíven nőtt. Nemrég jöttünk haza a legnagyobb európai energetikai kiállításról, ahol a térségből egyedüliként állítottunk ki. Jó volt hallani az elismerő szavakat, mely elsősorban az energetikai szoftvereinknek szólt, de többen dicsérték szakmai felkészültségünket is: 115 munkatársunk 147 diplomával, köztük sok energiapiaci szakdiplomával száll versenybe vevőink elégedettségéért” – tette hozzá Füzi Ákos.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A világ egyik legjelentősebb befektetési eseményén vett részt a magyar startup delegáció

A Startup Campus a HEPA törökországi irodája és az Isztambuli Magyar Főkonzulátus együttműködésében háromnapos törökországi üzleti túrát szervezett állami, egyetemi és vállalati partnerek, valamint három magyar startup számára. A startupok a világ egyik legjelentősebb befektetői konferenciáján, a World Business Angel Forum-on (WBAF) pitchelhettek, a Startup Campus pedig egyetértési megállapodást írt alá a török Hackquartersszel. 

2020. február 25. 16:32

Tovább bővíti portfólióját az amerikai techpiacon a magyar Stylers Group

A dinamikusan fejlődő IT-szektorban is látványos eredményt könyvelhetett el tavaly a vállalati informatikai rendszereket fejlesztő és üzemeltető Stylers Group, több mint 600 millió forintos összárbevételt realizálva. A valóra vált amerikai sikersztori 2004-ben kezdődött egy kollégiumi szobában, a tíz éves jubileum pedig teljes arculat- és profilváltást hozott. A cégcsoport San Diego-i irodáját is a magyar szürkeállomány tartja az élmezőnyben, ennek köszönhetően a Stlyers Group az elmúlt öt évben megduplázta árbevételét az amerikai piacon, de nincs megállás: idén újabb területeket hódít meg a cég.

2020. február 25. 09:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Nemzeti Közműszolgáltató nevében indult adathalász támadás

2020. február 25. 13:40

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33
online sportfogadás