Miben különböznek az európai online vásárlók?

forrás: Prím Online, 2017. július 27. 12:18

Van különbség az egyes európai országok online vásárlói közt. Látványos infografikán nézhetjük meg, milyen operációs rendszerek, mobileszközök és böngészők jellemzik az egyes régiókat.

Információ, a legnagyobb érték

 

Az információ a legnagyobb hatalom az ecommerce üzletben, az adatok a legértékesebb tényezők, ismeretük a kulcs az egyes üzletek számára a felhasználó-barát és nagyszerű vásárlási élményt nyújtó oldalak fejlesztéséhez. Az internet globális elterjedésének köszönhetően a weblapok nemzetközileg elérhetőek, könnyedén hozzáférhetünk szinte bármilyen szolgáltatáshoz, viszont lehet a felhasználói szokások alapján egyértelmű különbséget tenni az egyes országok között?

 

Ezt a kérdést járta körbe egy átfogó kutatásban a Visual Meta, mely 13 országban működtet ekereskedelmi oldalakat ShopAlike, valamint Ladenzeile néven és most saját adataik felhasználásával mutatják be az egyes európai országok közti különbségeket az operációs rendszerek, eszközök és keresők használata alapján.

 

Windows, az asztali számítógépek királya

 

Az asztali számítógépek operációs rendszerei közül azt láthatjuk, hogy a Windows még mindig messze a legnagyobb játékos a vizsgált országok piacain. A felhasználók több, mint 85%-a tette le a voksát a klasszikus rendszer mellett, a számok pedig magukért beszélnek: világszerte már egy milliárdnál is több Windows alapú számítógépet használunk. Összehasonlításképpen, az Apple áprilisi jelentése szerint jelenleg közel 100 millió felhasználót tudhat magáénak a Mac rendszer.

 

Android és iOs verseny az okostelefonok piacán

 

A mobiltelefonok piacán az Android és iOs rendszerek részesedése közel azonos, az évek során duopólium állt elő, mivel ketten összesen a teljes piac 99%-át uralják. Habár a különböző eszközökön legnagyobb számban Android fut, az Apple termékek is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, ezt mi sem mutatja jobban, mint egy friss jelentés, mely szerint 2017 első negyedévében az iPhone 7 lett a legnagyobb számban értékesített telefon.

 

Böngészők: a Google fölénye

 

A böngészők piacán Európában a Google dominál, több mint 50%-os részesedéssel, melyet a Firefox követ 23.53%-kal. Meglepő, hogy az internet Explorer még mindig viszonylagos népszerűségnek örvend 15%-kal, az Apple termékekhez tartozó Safari viszont csak 7%-ot ér el. Ez a tény azért érdekes, mert az operációs rendszerek és mobiltelefonoknál a Mac és iOs a 7%-nál nagyobb részesedést ért el, tehát sok felhasználó az eredeti Safari böngésző helyett, inkább másik termékeket használ.

 

Mégis minek tudható be a Google ilyen mértékű előnye? A Chrome böngésző legfőbb tulajdonságai, hogy biztonságos, gyors és egyszerű, ugyanakkor, ahogy az Internet Explorernél korábban láthattuk a dolgok nagyon gyorsan meg tudnak változtatni. A Google a fölényét a különböző kiegészítők integrálásával próbálja bebiztosítani, a Gmal, Google Drive és Youtube mind az ő tulajdonukat képezik és ezen programok felhasználóinak egyértelműen ésszerű és kényelmes döntés a Chrome használata.

 

Piaci részesedések Magyarországon

 

Hazánk adatait közelebbről nézve láthatjuk, hogy az operációs rendszerek tekintetében a Windows aránya bőven az európai átlag felett van, szinte egyeduralkodó a 96%-os részesedésével. A mobiloknál az Android és iOS közti különbség már kisebb, az Apple termékeit itt a vásárlók 27%-a használja, az Android viszont egyértelműen vezet 73.56%-kal. A böngészőket vizsgálva láthatjuk, hogy hazánkban a Chrome az európai átlagnál is nagyobb népszerűségnek örvend 62%-kal, az Internet Explorer pedig teljesen kihalóban van, csupán 7.32%-ot ér el a részesedése, míg a kontinensen a dupláját, 15.45%-ot. 

 

 

Forrás: Shopalike elemzés

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Legendás otthoni számítógépet adományoztak a Neumann Társaság múzeumának

1977-es megjelenésekor az amerikai Tandy által gyártott TRS-80-as az Apple II és a Commodore PET mellett az egyik legsikeresebb személyi számítógép volt, hirdetéseiben a neves sci-fi író, Isaac Asimov ajánlotta a potenciális vásárlóknak, mint a hagyományos írógép fejlett alternatíváját.

2019. december 7. 09:59

NMHH mobilpiaci jelentés

A mobiltelefon-, a mobilinternet- és a mobil M2M-szolgáltatások főbb mennyiségi mutatóinak alakulását bemutató új, 2019 első félévének adatait is magába foglaló mobilpiaci jelentését tette közzé ma a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A dokumentumból kitűnik, hogy a legtöbb trend folytatódott. Tovább erősödött a 4G: fél év alatt csaknem 4 százalékponttal nőtt a mobilinternetre 4G-n keresztül csatlakozott SIM-kártyák aránya és 5 százalékponttal az ilyen hálózaton bonyolított hívásforgalom. Ugyanakkor megtorpant az SMS-küldés népszerűsége.

2019. december 6. 18:33

Megvan az év digitális tanári csapata

Negyedik alkalommal adta át az egymillió forint alapítványi támogatással járó Az Év Középiskolai Digitalizációs Tanári Csapata díjat a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ). A díjra magyarországi középfokú oktatási intézmények pályázhattak – és rekordszámban pályáztak is.

2019. december 6. 16:49

Változás a Magyar Telekom felsővezetésében

A Magyar Telekom bejelenti, hogy Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes saját kezdeményezésére távozik a Társaságtól 2020. február 29-i hatállyal. Utódja 2020. március 1-i hatállyal Darja Dodonova, a Deutsche Telekom európai szegmensének jelenlegi műszaki kontrolling vezetője lesz.

2019. december 6. 15:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás