Magyar cég segíti az európai szabályok bevezetését az ukrán gázpiacon

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 18. 15:22

A magyar tulajdonú IP Systems Zrt. nyerte az Ukrtransgaz által kiírt közbeszerzést, melynek keretében a rendszerirányítói és a gáztárolói feladatokat ellátó ukrán vállalat számára szállít integrált informatikai platformot több mint 2 millió euró értékben. A közel 150 főt foglalkoztató IP Systems a további lehetőségek kiaknázása érdekében irodát nyit Ukrajnában.

Ukrajnán keresztül 2016-ban 82,2 milliárd m3 földgáz érkezett Európába, ami a teljes fogyasztás 12,4 százaléka. Az ukrán belső fogyasztás szintén jelentős, tavaly 33,2 milliárd m3 volt, ez több mint a magyar háromszorosa. Az Ukrtransgaz 146 milliárd m3/év szállítói kapacitással és 12 gáztárolóban összesen 32 milliárd m3 tárolói kapacitással rendelkezik, ami európai mércével mérve is igen jelentős. Az ukrán csővezetékrendszer Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és Románia felé is közvetlenül kapcsolódik az egységes elvek szerint működő európai infrastruktúrához. 

 

A dinamikusan fejlődő piacon 2018-tól a magyar IP Systems Zrt. szoftverével Ukrajna is harmonizálja a gázkereskedelem szabályait az Európai Unióval. „Az ukrán szállítórendszert a sok és nagyméretű fizikai tárolók rugalmassá teszik. Ennek a meghatározó méretű földgáz infrastruktúrának az európai kereskedelmi rendszerbe integrálásával Kelet-Európa földgáz ellátási biztonsága hosszú távon jelentős mértékben javulhat. Megtiszteltetés számunkra, hogy ilyen fontos projektben kaptunk szakmailag meghatározó szerepet” – mondta Füzi Ákos, az IP Systems Zrt. vezérigazgatója.

 

A megbízás keretében az IP Systems integrált tárolói és szállítói szoftverét vezeti be és szabja testre a helyi sajátosságoknak megfelelően az Ukrtransgaznál. A TSO-IP a földgázt szállíttatók, illetve fölgázzal kereskedők számára biztosít európai szintű hozzáférést a szállítórendszerhez, a Storage-IP pedig a tárolói kapacitás piaci használatát teszi lehetővé. A tervek szerint 2018-tól mindkét fizikai infrastruktúra üzleti használata a kapacitáslekötéstől az elszámolásokig az IP Systems rendszerein valósul meg. A TSO-IP egyébként 2007 óta működik a magyar rendszerirányítónál, a Storage-IP pedig itthon és Horvátországban támogatja a gáztárolók napi használatát. 

 

Ukrajnában nyit irodát az IP Systems

„Ukrajna energetikai szempontból meghatározó a régióban. Úgy gondoljuk, hogy közel 10 éves tapasztalatunkkal érdemben tudunk hozzájárulni az ország energialiberalizációs törekvéseinek gyakorlati megvalósításához, ezért a jó együttműködés és további projektek reményében oroszul is beszélő csapattal Kijevben külképviseleti irodát is nyitunk” – tette hozzá Füzi Ákos.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Újabb jelentős napelemgyártó lép a magyar és lengyel piacra

A világ egyik legnagyobb szilíciumcella és napelem gyártója, a JA Solar és Magyarország egyik vezető napelemes rendszereket szállító cége, a Manitu Solar hosszú távú megállapodást kötött a magyar és lengyel piacra vonatkozóan. Első lépésként a Manitu Solar megkezdi a JA Solar legújabb és legjobb minőségű moduljainak értékesítését Lengyelországban és Magyarországon.

2018. január 18. 19:06

A Xerox nyomtatói már értik az emberi beszédet

A tavaly bevezetett, a dokumentumkezelési folyamatokat alapjaiban megváltoztató 29 új Xerox ConnectKey kompatibilis nyomtató, illetve multifunkciós berendezés számos olyan funkcióval ruházható fel, amelyek gyorsabbá és egyszerűbbé teszik az irodai feladatok megoldását. Ezek egyik első hírnöke a hangfelismerő technológia, amelynek köszönhetően már hozzá sem kell érni a készülékek kezelőfelületeihez, elég csak szóban utasítani azokat a munka elvégzésére.

2018. január 18. 16:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

E-kereskedelmi Körkép 2017

2017. december 28. 09:48

Fogyasztóvédelmi díjat kapott a UPC

2017. december 20. 09:27

AJI kártyák ajándékba

2017. november 20. 08:36

25 éves az LG Magyarország

2017. november 8. 15:19
cloudappsportal.com