20 éves a Cisco Hálózati Akadémia

forrás: Prím Online, 2017. október 28. 09:27

A World Economic Forum (WEF) szeptember végén közzétett legfrissebb jelentése szerint Magyarország kilenc helyet javított a versenyképességi rangsorban, ami főként a technológiai fejlesztéseknek és a lakossági internethasználat bővülésének köszönhető. 

A WEF a versenyképességet rontó tényezők között első helyen a nem megfelelően képzett munkaerőt említi. Magyarországon az IVSZ adatai szerint 2016-ban 22 ezer informatikus hiányzott, a szakemberhiány azonban nem csak Magyarország számára égető: a Harvey Nash és KPMG kutatása szerint az informatikai vezetők (CIO) 65%-a attól tart, hogy a szakemberhiány miatt vállalata nem lesz képes lépést tartani a technológiai változásokkal.

 

Éppen ezért az elmúlt években számos technológiai nagyvállalat indított saját képzési programot, illetve lépett partnerségre oktatási intézményekkel. 20 éves múltja, elterjedtsége, valamint a tananyag ingyenessége miatt ezek közül kiemelkedik a Cisco Hálózati Akadémia.

 

A múlt héten Abu Dhabiban zajlott a szakmák világbajnoksága, a WorldSkills. A szakmai kiválóságot és tehetséget mérő versenyen Varga Ákos bronzérmes lett az IT hálózati rendszerüzemeltető kategóriában. Varga Ákos a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnökinformatikus hallgatója, az informatikai hálózatokkal a Cisco Hálózati Akadémia keretében a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában végzett tanulmányai során kezdett foglalkozni. A 14 hónapos felkészülésben Csőke János volt segítségére, aki a 2012-es EuroSkills versenyen maga is aranyérmes volt. Az 1947 óta minden második évben megrendezett vetélkedőn 51 szakmában mintegy 60 ország 1300 versenyzője indult. A WorldSkills versenyprogramja a legkülönbözőbb iparági területeken méri meg a 23 év alatti fiatalok képességeit. Az október 14-19. között szervezett versenyen 20 magyar induló 19 különböző szakmában versenyzett, az IT hálózati rendszerüzemeltető mellett például festő, szakács, pincér, cukrász, virágkötő, épületasztalos, bútorasztalos, ács, fodrász, webfejlesztő kategóriákban; a mechatronika versenyen pedig két fős magyar csapat képviselte hazánkat. A WorldSkills indulása óta azt a missziót szolgálja, hogy globális szinten is bemutassa és támogassa a különféle szakmunkák fiatal tehetségeit, valamint hangsúlyozza a szakirányú tehetséggondozás fontosságát. A szakmák Európa Bajnoksága, az EuroSkills 2018-ban Magyarországon kerül megrendezésre.

 

A Cisco előrejelzése szerint az elkövetkezendő években a digitalizáció gőzerővel formálja át a vállalkozások és a felhasználók életét egyaránt. Az IoT, azaz a dolgok internete az ipari alkalmazások mellett olyan területeken fog terjedni, mint a hálózatba kapcsolt otthonok, egészségügyi alkalmazások, vagy az okosautók. Mindez azt is jelenti, hogy a hálózatok minden korábbinál fontosabbak, ugyanakkor sosem voltak még ekkora terhelés alatt, nem is beszélve az informatikai szakemberhiányról. A Harvey Nash és KPMG kutatása szerint a CIO-k 65%-a attól tart, hogy a szakemberhiány miatt vállalata nem lesz képes lépést tartani a technológiai változásokkal. Az elmúlt években számos technológiai nagyvállalat indított saját képzési programot, illetve lépett partnerségre oktatási intézményekkel. 20 éves múltja, elterjedtsége, valamint a tananyag ingyenessége miatt ezek közül kiemelkedik a Cisco Hálózati Akadémia. Működésének 20 éve alatt világszerte közel 7 millió, Magyarországon pedig mintegy 40 ezer diák vett részt az akadémia kurzusain. Itthon jelenleg 150 közép- és felsőfokú oktatási intézményben nyújt elméleti és gyakorlati képzést a jövő informatikusainak. 

 

Szakmai érettségi – Jól vizsgázott az akadémia hálózatépítő szoftvere

Az előző tanévben az akadémiai program fontos mérföldkőhöz érkezett: a hálózatépítő szoftvert, amit a Cisco eredetileg az akadémiák számára fejlesztett, a szakmai informatikai érettségihez is felhasználták. A Cisco Hálózati Akadémia képviselői 2016 októberében jelentették be, hogy az akadémiai programhoz kifejlesztett Cisco Packet Tracer szoftver fontos szerepet kap a 2017-ben első alkalommal lebonyolításra kerülő szakmai informatika érettségin. A megmérettetésen a szoftver jól teljesített: a program segítségével 3500 diák vizsgázott le eredményesen. 

 

„A technikai sportágakhoz hasonlóan a szakmai informatikai vizsgán is biztosítani kell, hogy semmilyen műszaki probléma ne befolyásolja hátrányosan a diákok teljesítményét. Az idei érettségi így egyben a program vizsgája is volt, amelyet sikerrel teljesített. Az elmúlt években sok száz diák részvételével zajló szakmai versenyeken teszteltük a Packet Tracert, de ilyen sokan egyszerre sehol a világon nem használták még. Bebizonyosodtt, hogy az akadémiai szoftver már olyan szinten van, hogy egy több ezer fős érettségi vizsgát is gördülékenyen le tudunk bonyolítani vele” – mondta Sisák Zoltán, a HTTP Alapítvány kuratóriumi elnöke

 

A program tehát jól teljesített a vizsgakörnyezetben, remekül ki tudta váltani a hálózati eszközöket a felmérés idejére, amelyek kiépítése ennyi helyszínen komoly költség és hosszú idő lett volna. Fontos szempont, hogy a programot nem csak a vizsgákhoz, hanem a tanulás és felkészülés során is használhatták a diákok. A programhoz fejlesztett szakmai tartalom az ipari sztenderdekhez igazodik és folyamatosan frissül, így a diákok naprakész, hasznos tudást kapnak az oktatás során.

 

Akadémiai tudás a munkaerőpiacon

A digitalizáció terjedését elősegítő hálózatok és a kapcsolódó informatikai infrastruktúra üzemeltetéséhez képzett szakemberek szükségesek, akikre hatalmas igény mutatkozik szerte a világon. A felmérések szerint Európában legalább egymillió, Magyarországon pedig több mint húszezer informatikai szakemberre lenne szükség. 

 

„Ma már szinte naponta találkozunk az informatikai szakemberhiányra vonatkozó becslésekkel, ugyanakkor a probléma csupán számokban nem fejezhető ki. A valódi kérdés az, hogy milyen tudással, képességekkel kell rendelkezniük a jövő informatikusainak. Bármennyire is dolgozunk azon, hogy a hálózatokat automatizáljuk, ez nem váltja ki a szakembereket. A manuális folyamatok helyett egyre komplexebb digitalizációs projekteket kell megoldaniuk. Ehhez szükséges az a hálózati tudás és a készségek, amelyeket az akadémia ad. Ma sokkal inkább átfogó problémákat megértő és megoldó szakemberekre van szükség, akik egyfajta vállalkozói szemlélettel állnak hozzá feladataikhoz.” – mondta el Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

A 20 éves Cisco Hálózati Akadémia 

A Cisco 1997-ben hozta létre világméretű eLearning programját, amelyben jelenleg több mint 170 ország oktatási intézményei és non-profit szervezetei vesznek részt. Egymillió hallgatójával a Cisco Hálózati Akadémia a világ legnagyobb virtuális osztályterme. 

 

Magyarországra az elsők között, a nemzetközi indulás után mindössze egy évvel jutott el a Cisco Hálózati Akadémia, sőt a magyar volt a harmadik idegen nyelv, amelyre a tananyagot lefordították. Az utóbbi években a résztvevők száma 10-30 százalékkal növekedett évente, jelenleg közel 150 oktatási intézmény több mint 14 ezer diákja tanul az Akadémia képzésein. Az indulás óta összesen közel 40 000 ezer diák vett részt a programban, amelynek tartalmi lokalizációja folyamatos, és a tananyag az ipar igényeihez igazodva 3-4 évente teljesen megújul. 

 

A magyarországi Cisco Hálózati Akadémia rendszer központjaként működő HTTP Alapítvány célja a piacképes informatikai szaktudás minél szélesebb körben történő elterjesztése. A „Premier Plus” minősítéssel rendelkező HTTP Alapítvány a világ 20 legjobb akadémiai támogatóközpontja közé tartozik, diákjai jelentős sikereket értek el informatikai világversenyeken.

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

5 szédítő bitcoin-előrejelzés

Már tavaly is nagyot emelkedett a bitcoin, az ide évben pedig folytatta a száguldást. Korábban volt már hasonló nagy emelkedés de nagyon különbözik ez a "rali" a három évvel ezelőttitől, írja az ÁrfolyamTudós.hu. Már a hagyományos pénzügyi rendszer intézményei, bankok, brókercégek, alapkezelők és elemzők is komolyan veszik. Öt fontosabb előrejelzést gyűjtöttünk össze, amelyekre érdemes lehet odafigyelni, annak ellenére, hogy most épp lefele mutat az árfolyam iránya.

2021. január 24. 11:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05
online sportfogadás