A MiR100 robotok jelentősen növelik a termelékenységet

forrás: Prím Online, 2019. augusztus 13. 12:11

A Mobile Industrial Robots (MiR) hét autonóm mobil robotjából (AMR) álló flotta napi 24 órában azon dolgozik, hogy optimalizálja a nyersanyagok szállítását a gyártástól a raktárig, és mindeközben egy jobb munkakörnyezetet is teremtenek. 

Mivel a Visteon az egyetlen 1. osztályú beszállító, amelyik kizárólag az autóipari vezetőfülke-elektronikára szakosodott, és a legszélesebb termékportfólióval rendelkezik ezen a területen, a vállalat kiváló pozícióban van ahhoz, hogy kielégítse az autóipari gyártó cégek igényeit az elektromos és automatikus járművek okos digitális műszerfalait érintően. A cég küldetése az, hogy garantálja a sofőrök és utasok egyszerű, hatékony és biztonságos interakcióját a jármű kifinomult technológiájával. Annak érdekében, hogy versenyképes tudjon maradni a gyorsan változó piacon, a Visteon folyamatosan munkafolyamatainak automatizálásán dolgozik. A vállalat például számos kihívással szembesült a belső logisztikája során, mivel alkalmazottai manuálisan szállították a nyersanyagokat a raktárból a gyártósorra, majd onnan az elkészült termékeket vissza a raktárba. Ez nem volt jó hatással a termelékenységre, növelte a testi sérülések kockázatát, és lassította a szállítás idejét is. Ahhoz, hogy legyőzze ezeket az akadályokat, a vállalat egy olyan automata, követhető, önálló, rugalmas, és skálázható megoldást keresett, amely egymás után három műszakot is le tud dolgozni és automatikus összeköttetést tud létesíteni a raktár és a gyártótér között. Emellett a Visteonnak arra is szüksége volt, hogy a rendszer támogatni tudja az üzemben dolgozó személyzetet. A manuális folyamatok, amik a nehéz kocsik kezeléséből eredően hosszú szállítási időkkel, valamint a balesetek kockázatával jártak, a dolgozók munkáját is hátráltatta.

 

 

Komoly időmegtakarítás önálló tájékozódással

A Visteon úgy döntött, hogy egy, az AMR-ek piacvezetőjétől, a Mobile Industrial Robots-tól érkező, hét MiR100 robotjából álló flottát telepít. Ezekkel az együttműködő robotokkal a Visteon azt célozta meg, hogy javítsa és kiterjessze a vállalat intralogisztikájának önállóságát, megoldja a robotok távolról való irányítását, úgy, hogy eközben nyomon követhessék az anyagok szállítását, valamint általánosságban véve növelje a személyzet termelékenységét.

 

Jelenleg hat mobil robot folyamatosan úton van a raktár és a gyártótér között, egy pedig automatikusan veszi fel és szállítja le az elektronikai alkatrészeket az SMT gépek számára, majd pedig onnan tovább. A Visteon folyamatosan figyelemmel tudja követni az AMR-eket, ami növeli a belső anyagmozgatás hatékonyságát.

 

„Az innovatív MiR technológiák hozzáadásával képesek voltunk javítani a gyártóüzem működését és üzemeltethetőségét azzal, hogy össze tudtuk kötni a gyártó- és raktárterületeinket a termékeink és nyersanyagaink szállításával.” – mondta Arturo Robledo Ulloa, a Visteon Reynosa-i gyárának vezetője. „Emellett ezek a robotok lehetővé teszik az alkalmazottaink számára azt, hogy produktívabbak lehessenek, mivel olyan feladatokra fókuszálhatnak, amelyek nagyobb értéket teremtenek a vállalat számára.”

 

Egy MiR100 robot egyedül három gyártósort képes kiszolgálni anyagokkal, és ez az önálló és automata szállítás jelentősen megnövelte az üzem termelékenységét. „Mindegyik robotunk három műszakot végez el egy nap, így a robotok nagymértékben növelték a kapacitásainkat.” – tette hozzá Ulloa.

 

 

A felhasználóbarát flottakezelés lehetővé teszi a nyomon követhetőséget és leegyszerűsíti a folyamatokat

A Visteon üzemeltetői csapata felelős a gyári tevékenységek kialakításáért és ellenőrzéséért. Felülvizsgálják az elkészült termékeket és összehangolják a szállítást. A teljes műveletet a megfigyelő központból koordinálják, ahol a MiRFleet felhasználóbarát flottakezelő szoftveren keresztül követik nyomon a mobil robotokat. 

 

„A robotok által használt kommunikáció nagyon egyszerű.” – mondja Julián Méndez Guerrero, a Visteon automatizálási mérnöke. „A MiRFleet segítségével egy képernyőn folyamatosan és pontosan le tudjuk követni, hogy hol járnak a robotok, és mivel foglalatoskodnak éppen. A robotok még egymással is tudnak kommunikálni, hogy megtalálják a lehető leghatékonyabb szállítási útvonalakat.”

 

A MiRFleet egy rendszerbe összesíti a robotoktól érkező információkat, ami leegyszerűsíti a belső szállítást, és a robotokkal való munkát is. A valós időben történő monitoring lehetővé teszi a Visteon számára, hogy nyomon követhesse termékeit és biztosíthassa azt, hogy a megfelelő anyagok időben érkeznek a raktárból a gyártósorra. 

 

 

Az együttműködő és biztonságos működés jobb munkakörnyezetet teremt

A Visteonnál a mobil robotok egy jobb munkakörnyezetet segítenek megteremteni azzal, hogy átveszik az alkalmazottaktól a nehéz súlyok emelésének feladatát, valamint jó pár megtett lépéstől – és az ezzel járó elpazarolt időtől – is megszabadítják őket. A robotok teljesen önállóan közlekednek, és kikerülik az útjukba kerülő akadályokat, beleértve az embereket és más robotokat is. Így tehát a robotok képesek ugyanazon a munkaterületen mozogni, ahol az emberek is dolgoznak. Mivel a robotok boldogan átvették a nemkívánatos feladatokat, a Visteon alkalmazottai mára kollégáiknak tekintik őket.

 

A MiR egy nyitott forráskódú rendszer, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy saját szükségleteikre szabott megoldásokat fejlesszenek ki. Ebből következően a Visteon egy saját kezelői felületet alakított ki robotjai számára, melynek segítségével az alkalmazottak gombnyomásra a gyártósorhoz tudják hívni a robotokat, ami még könnyebbé teszi a velük történő közös munkát.

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

SUSE CaaS Platform 4: a felügyelő, akire bátran rábízhatja konténereit

Már elérhető a SUSE CaaS Platform 4, a SUSE konténerfelügyeleti platformjának legfrissebb kiadása. A megoldás egyszerűsíti a legszélesebb körben használt konténerfelügyeleti megoldás, a Kubernetes használatát, ezáltal lehetővé teszi a fejlesztő és DevOps csapatok számára a konténeralapú szolgáltatások bevezetését és üzemeltetését mind a helyszínen, mind pedig hibrid vagy többfelhős környezetben. 

2019. október 17. 13:44

Garnélák nyomon követésére és biztonságos online fizetésre egyaránt használható a blockchain

Világszerte számos területen hoz áttörést a módosíthatatlan és hiteles adatnyilvántartás biztonságát garantáló blockchain-technológia. Szabolcsi András, az év innovatív terméke díjjal kitüntetett BlockBen szakértőjének elemzéséből kiderül: a TAJ-visszaélések vagy a kilométerórák visszatekerésének megakadályozása mellett az online fizetés gyorsabbá és biztonságosabbá tételét is lehetővé teszi a blockchain.

2019. október 17. 12:03

Lehet-e egészségügyi adattal életet menteni?

A Hungaromed szakmai konferenciáin 85 előadó és közel 3.000 résztvevő konzultált előadások és interaktív csoportmunkák formájában. Az október 7-9. között, második alkalommal megrendezett Hungaromed Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállítás több konferenciáját és szakmai eseményét is a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Közszolgálati Kara és a Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság szervezte, főként a digitális egészségügy, a mesterséges intelligencia, a kórházi menedzsment stratégia, a betegbiztonság, az adat- és kiberbiztonság, a táplálkozástudomány és a demencia aktuális témáira fókuszálva.

2019. október 17. 10:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás