Hogyan kell autót mosni?

forrás: Prím Online, 2019. november 15. 14:26

Azt gondolhatnánk, hogy az autómosás nem bonyolult feladat, és nem kell hozzá különösebb szakértelem. Ha az valóban nem is kell, azért érdemes néhány dolgot szem előtt tartani, mielőtt nekiesik az autójának. 

Az autó fényezése nagyon kényes, a nagy lakkfelületekben könnyű kárt okozni. Ha nem a megfelelő módon vagy nem a megfelelő eszközökkel végzi az autó tisztítását, megkarcolja. Ez nem csupán esztétikai probléma, hiszen a fény az első védőréteg az autón, ezért nagy körültekintéssel kell elvégezni a gépkocsi mosását. 

 

 

 

Mire lesz szükség? 

 

Mivel az autó fényezését sajnos nagyon könnyű megkarcolni, a megfelelő eszközök kiválasztása igen fontos. Ma már a különböző webshopoknak köszönhetően mindenkinek egyszerűen hozzáférhetők nagyon jó minőségű autóápolási szerek, érdemes ezek között válogatni. 

 

Amire szükség lesz:

 

  • víz
  • autósampon vagy autótisztító hab
  • felnitisztító, gumiápoló
  • mikroszálas vagy természetes puha rongyok
  • wax 

 

Mielőtt nekikezd a folyamatnak, vegye le az óráját és az ékszereit, ugyanis ezekkel is könnyű kárt tenni a felületben. Érdemes odafigyelni arra is, hogy olyan puha anyagú ruhában tisztítsa az autóját, amiben egyrészt kényelmesen mozog, másrészt nyugodtan nekidőlhet az autónak, mert nem karcolja össze. 

 

A mosás folyamata 

 

Először minden esetben érintésmentes mosással kezdjen, mert ezzel a lerakódott szennyeződés nagy része már eltávolítható. Kézi mosóban magasnyomású vízsugárral, otthon pedig egyszerűen slaggal mossa le az autót. Fentről lefelé haladjon, hogy a kosz az autóról lefelé csepegjen.

 

Ezt követően – még mindig nem hozzáérve az autóhoz – habpisztollyal szappanozza be a járművet. Ennek köszönhetően még a makacsabb kosz is lejön. Ha vastag a wax réteg az autón, használja az Ápoltautónál kapható jó minőségű autósamponokat ennek eltávolítására. Ezután ismét mossa le a gépkocsit tiszta vízzel. 

 

A következő lépés már az érintéses mosás lesz, amihez már szüksége lesz egy puha mikroszálas rongyra. Az autó ismételt beszappanozása után a ronggyal fentről lefelé tartó egyenes mozdulatokkal törölje át az autót. Figyeljen arra, hogy ne körkörös mozdulatokkal mossa az autót, mert karcolás esetén a kör alakú karcokat sokkal nehezebb eltávolítani, mint az egyeneseket. A rongyot gyakran öblítse ki, vagy használjon esetleg többet, hogy tényleg precíz munkát tudjon végezni. Ezt a lépést is egy alapos, tiszta vízzel történő öblítés zárja, aminek eredményeként már az összes szennyeződéstől megszabadult. 

 

Az autót hosszabb szálú mikroszálas törlőkendővel érdemes szárazra törölni. Ez biztosan nem karcolja meg a fényezést, illetve magába zárja, ha véletlenül maradt még valamilyen piszok a felületen, a vízcseppeket pedig felszívja. 

 

A folyamat legvégén érdemes waxot is használni, hiszen nem csak védi az autó lakkozását, hanem gyönyörű fényes felületet is eredményez.

 

Kulcsszavak: autó

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

“COVID-biztos” szálláshely kiválasztása

Sajnos ma életünk minden területét meghatározza a COVID-19 vírussal való együttélés, így a nyaralásra vágyóknak is felelősségteljesen kell szálláshelyet választaniuk. Természetesen a biztonságos pihenés biztosításához nekünk is be kell tartanunk néhány előírást. A következő pár sorban tehát éppen ebben a nehéz döntésben leszünk segítségére, illetve ellátjuk néhány hasznos védelmi tippel is. 

2020. augusztus 11. 10:01

Hogyan működnek a leghatékonyabb víz- és légtisztítók?

A járvány idején felértékelődött a steril állapotok megteremtése, az óvatosság, a kórokozók minimalizálása. A maszk és a kézfertőtlenítő természetesen szükséges, de egyéb tényezőkre is gondolnunk kell. A professzionális víz- és légtisztítás közel sem egyszerű, de a germicidlámpa ezt mára lehetővé tette otthonunkban is. A következő pár sorban ezen speciális technológia működésének elvét fogjuk feltárni előtted.

2020. augusztus 11. 09:57

Szabályok halak grillezéséhez

Aki grillezett már halat mindenféle utánaolvasás nélkül, az talán meg is fogadta, hogy ennek soha többet nem áll neki. Nem hibáztatható érte, hiszen a hal meglehetősen gyorsan a rácsra tapad, a hús könnyen kiszárad, és a rácsról való levakarása sem egyszerű, mivel sokszor csak darabokban hajlandó leválni. Vannak azonban a halak grillezésének bizonyos szabályai, melyeket betartva elkerülhetőek ezek a kiakasztó megpróbáltatások.

2020. augusztus 11. 08:14

A professzionális horgászok fontos kellékének számító versenyláda

A versenyláda fantasztikusan kinéző, emellett pedig roppant hasznos kelléknek számít a finomszerelékes horgászok körében. A cikkben részletesen is rávilágítunk, hogy milyen előnyök származhatnak az alkalmazásából.

2020. augusztus 11. 08:10

Hogyan járjunk egy lépéssel a betörők előtt?

Amikor végre elérkezik a várva várt szabadság és iskolaszünet, sok család lelkesen készül a gondosan eltervezett nyaralásra vagy a családi programokra. A tervezgetés és pakolás közben azonban gyakran megfeledkezünk arról, hogy mi lesz az otthonunkkal, amíg távol vagyunk. A betörők számára ugyanis ilyenkor jön el a cselekvés ideje, az üresen álló ingatlan számukra felér egy kincsesbányával, ahonnan kedvükre kiszolgálhatják magukat. Ha azonban előrelátóak vagyunk, akkor túljárhatunk az eszükön, és magunkat is megkímélhetjük a bosszúságtól. 

2020. július 23. 09:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás