Digital Health Summit – minden, amit ma tudhatunk a jövő egészségiparáról

forrás: Prím Online, 2020. február 24. 13:22

Vajon elvégezheti egy robot a műtét utáni rehabilitációt, úgy, hogy a terapeuta több ezer kilométerről figyeli a gyógyulást? Miért lehet jó ötlet a digitalizált receptfelírás az orvosnak, betegnek és persze a finanszírozónak egyaránt? Kinek, mikor és hogyan érdemes befektetni a digitális egészségügybe? Izgalmas kérdések, viták és valódi válaszok várják a résztvevőket a digitális egészségügy első hazai konferenciáján, 2020. február 27-én.

A 2020. február 27-én startoló Digital Health Summit-on olyan szakmai viták bontakoznak ki, amelyek nemcsak a távoli jövő egészségügyi ellátását érintik; az egészségügyi digitalizáció eredményei ugyanis - a startupok világához hasonlóan - rendkívül hamar képesek kitágítani a jelenkori rendelők kereteit és alapjaiban átalakítani szokásainkat, sőt, a teljes egészségügyi szektor működését.

 

A Novartis és jogelődjei az elmúlt 250 évben számos innovatív, az emberiség fejlődését segítő termékek létrehozásában játszottak komoly szerepet, így nem kell meglepődnünk, hogy a svájci vállalat az egészségügy digitalizációs forradalmából sem kíván kimaradni. A jelenlegi stratégia a digitális technológiák, Data Science, a Big Data és a mesterséges intelligencia alkalmazását célozza meg; a jelentős innováció, valamint a startupokkal való szoros együttműködés megváltoztathatja nemcsak a gyógyászat egyes területeinek működését, de végső soron magát a Novartist is. A gyógyszergyárak és egészségügyi szolgáltatók digitalizációjának  kihívásaira, az iparág átalakulásával kapcsolatos várakozásokra, illetve az eddig elért sikerekre,eredményekre fókuszáló vitán Bartek Madej, innovációs igazgató képviseli a Novartist; Dr. Pénzes János a Richter Gedeont, a beszélgetés moderátora pedig az Egis Gyógyszergyár részéről Ábrahám Attila lesz. Gyógyszeripari megközelítést még egy előadás során is hallgatunk, Horváth Szilvia az Egis képviseletében arról tart előadást, vajon tényleg a középpontba kerülhet-e a beteg.

 

Valódi szenzáció várható a rendezvényen, az EKSO Bionics ugyanis nem pusztán szavakkal akarja bizonyítani innovációjának hasznosságát, ezért működés közben mutatják be az általuk fejlesztett „exo-skeleton” készüléket, amely a legújabb technológia segítségével támogatja a gerincbetegek felépülését, és lehetővé teszi az előírt terápia eredményességének nyomon követését távolról, akár több ezer kilométerre a betegtől. A demonstrációt követően az Ekso Bionics alelnöke Stephan Aderhold, és a kapcsolódó hálózati szolgáltatást biztosító Vodafone Magyarország elnöke, Amanda Nelson beszélgetnek Pete Gábor (Vodafone Hungary) moderálásával a technológiai lehetőségekről és korlátokról a Magyar Rehabilitációs Társaság elnökével, Dr. habil Fazekas Gáborral (PhD).

 

www.itu.int

 

A digitalizáció térhódítása elkerülhetetlen, és új dimenziókat nyit meg a hazai egészségügyben is. A betegek egészségügyi adatait egységesítő EESZT (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) létrehozása hatalmas mérföldkő volt a hazai egészségügyi szolgáltatások digitalizálásának folyamatában. Szabó Bálint (Állami Egészségügyi Ellátó Központ, EESZT főosztályvezető) a rendszer további fejlesztésével járó lehetőségeket mutatja be, amelyek hozzájárulnak az egészségügy megújulásához és korszerűsítéséhez, felgyorsíthatják az ellátást, biztonságosabbá tehetik a gyógyszerezést. A hatékony, azonnali információcserével elősegítik a rendszer átláthatóságát, így biztosítva a legmagasabb szintű támogatást az ellátottak részére. 

 

Az Országos Mentőszolgálat is számos lépést tett az új világ felé, irányt mutatott a magyar egészségügyi intézmények számára; sőt, számos sikeres projekttel bizonyította, hogy a digitalizáció nem egy távoli cél, hanem a holnap modern egészségügyi folyamatainak alappillére, amelyet azonban a jelenben kell megteremteni. Hogyan fejleszthető hatékonyan a digitális ökoszisztéma építése a magyar egészségügyben és az egészségiparban? Milyen problémákat old meg a digitalizáció, és mi lesz szerepe a közegészségügyi fejlesztések megvalósítása során? A rendezvény egyik kiemelt beszélgetésének résztvevői, Dr. Csató Gábor (OMSZ), Dr. Csiki Zoltán (EFFHÁT, EMMI), Dr. Szócska Miklós erről vitatkoznak Szolnoki Szabolcs (Tel Avivi Magyar Nagykövetség) moderálásával.

 

A közeljövőben a páciensek már egyértelműen a magasabb színvonalú, költséghatékony, mégis személyre szabott gondozási, kezelési módokat fognak előnyben részesíteni Kiemelten fontos szempont lesz tehát, hogy az orvosok biztonságos digitális technológiákat használhassanak a döntés-előkészítés, illetve a kommunikáció, adatkapcsolat során. Mezei Fruzsina és Mezei Rudolf az Omron Magyarország által gondozott, a gyakorlatban már sikeresen működő digitális platform alapján mutatjuk be a működési modelljüket, illetve beszámolnak az elért eredményekről, és tapasztalataikról.

 

Az úgynevezett okos kütyük, azaz speciális képességekkel felruházott és a hálózaton keresztül egymáshoz, illetve más rendszerekhez kapcsolódó eszközök szintén komoly segítséget jelenthetnek az egészségügyben, feltéve persze, hogy a megfelelő módon, és a megfelelő célra alkalmazzák őket. Az új-generációs eszközök hatékony egészségügyi alkalmazásáról szóló, Garam Tamás (Novartis Hungária) és Szabó Bálint (ÁEEK) részvételével megrendezésre kerülő beszélgetést Dr. Rajnai Zoltán moderálja.

 

A startupok, innovatív vállalkozások szerepe megkérdőjelezhetetlen az egészségiparban is. A rendezvény délutáni szakaszában először a kockázati tökét kezelő befektetők, Balogh Péter (Baconsult), Bugár Csaba (MFB Invest) és Tánczos Péter (Euroventures) vitatják meg az üzleti lehetőségek realitását Málnay Barnabás vezetésével. A vállalkozók, innovátorok természetesen más szemszögből látják a folyamatokat: az elindulás nehézségeiről, a növekedés korlátairól, és a nemzetközivé válás izgalmairól beszélnek a legsikeresebb hazai egészségügyi startupok, a DiabTrend, Oncompass és a Foglalj Orvost képviselői.

 

Izgalmas vitákra és inspiratív gondolatokra számíthatnak az első hazai digitális egészségügyi konferencia résztvevői, akik választ kaphatnak a digitális egészségüggyel összefüggő összes kérdésükre, sőt, személyesen vitathatják meg elképzeléseiket az előadókkal a helyszínen. A szervezők célja, hogy állandó fórumot teremtsenek a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők számára.

 

Digital Health Summit – Magyarország első digitális egészségügyi konferenciája

Időpont: 2020. február 27.

Helyszín: Budapest Music Center, 1093 Budapest, Mátyás utca 8.

Regisztráció: https://dh.ap.hu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Minden várakozást felülmúlt a hazai e-kereskedelem növekedése

Egyre több felmérés és tanulmány támasztja alá, hogy az e-kereskedelem 2020-ban robbanásszerű növekedésen ment keresztül. A Retargeting.Biz online marketing automatizációs szoftvercég magyarországi vezetője, Nótin Szabolcs szerint a növekedés bár megtörhetetlen, a vírus enyhülésével valamelyest lassulni fog 2021-ben és az azt követő években. 

2021. május 6. 17:14

Ötmillió euróra pályázhatnak a magyar gyártóipari vállalkozások

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet gyártástechnológiai innovációkat támogató szervezete, a hazánkban is jelenlévő EIT Manufacturing idén is elindítja regionális innovációs programját, a RIS-t (Regional Innovation Scheme). Ennek célja a termelő vállalatok innovációs képességének növelése és ezzel új iparágak, munkahelyek teremtése. 2021-ben összesen ötmillió euró támogatásra pályázhatnak a magyar, illetve további 17 európai ország vállalkozásai, szervezetei, intézményei ebben a programban.

2021. május 6. 15:38

4 hasznos tipp az SAP-alkalmazások modernizálásához

Számos vállalat közelebbi vagy távolabbi tervei között szerepel az S/4 HANA rendszerre való átállás, ami hatékonyabb működést és döntéshozatali lehetőségeket biztosít. A modernizálás azonban összetett és kihívásokkal járó feladat, ezért gondos tervezést és előkészületeket igényel. A Micro Focus szakértői szerint alapos, előzetes ellenőrzéssel és teszteléssel biztosíthatják a szervezetek, hogy zökkenőmentes legyen a modernizáció.

2021. május 6. 11:25

A BME Oracle felhőszolgáltatásokkal gyorsítja fel kutatásait

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) az Oracle felhőjével valósítja meg integrált kutatástámogatási rendszerét, melynek keretében a különféle egyetemi karok rugalmasan juthatnak hozzá a kutatásaikhoz szükséges számítási kapacitáshoz. 

2021. május 6. 09:56

A viszonteladók életét segíti a Circle platform

A biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú otthoni és üzleti megoldások szállítója, a Zyxel Networks bemutatta a Circle-t, a partnerek számára fejlesztett új licenc és előfizetés-kezelő platformját, amely egy helyen vonja össze az eszközök kezelését, a számlavezetést és az e-kereskedelmet, zökkenőmentes felhasználói élményt nyújtva.

2021. május 5. 19:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35