2021-től új feltételek szerint minősíti a weboldalakat a Google

forrás: Prím Online, 2020. június 11. 11:55

A népszerű keresőóriás folyamatosan fejleszt és újít a felhasználói élmény javítása céljából. A cégen belüli felmérések és kutatások azt eredményezték, hogy a userek a jól használható honlapokat gyakrabban keresik fel. A Google hivatalos blog-ján bejelentett, de 2021-ben induló új algoritmus adott honlap sebességét méri a felhasználói élmények tekintetében. A Google Page Experience – azaz az Oldal-élmény frissítés a már meglévő rendszerbe fog bekapcsolódni. Mindezek mellett továbbra is az oldal tartalma marad a leglényegesebb szempont. 

 

Bejelentés most – start 2021-ben

Elsősorban a koronavírus járvány miatt döntött úgy a Google, hogy felhívja a figyelmet a jövőbeni algoritmusfrissítésre és annak hasznosságára. Így bőven lesz idő áttervezni a weboldalak szerkezetét, hogy előnyös legyen a látogatottság szempontjából. Mindezek mellett többször is hangsúlyozták, hogy egy kreatív és igényes honlapnak nemcsak alapvető információt, hanem „élményt” is kell nyújtania. Teljes útmutató a kulcsszo.hu oldalon olvashatunk.

 

Page Experience – hogyan készülhetünk fel erre?

A Google egyszerűen csak Oldal-élménynek nevezi ezt a mutatót. Amely azt jelzi, hogy a felhasználók hogyan érzékelik a weboldalakkal való együttműködés élményét. Ezen tényezők optimalizálása az internetet - minden böngészőben és minden felületen - hatékonnyá teszi, és segít a webhelyeknek a felhasználói igények felé történő fejlődésében. Ezáltal az interneten megvalósuló üzletek eredményesebbek és hitelesebbek lehetnek. Más szóval élve, azt keresik, mennyire használható az adott site. A Google tehát azt a webhelyet akarja kiemelni, amelyet a felhasználók a legjobban kedvelnek, vagyis látogatnak.

 

A múltban a webhelynek a felhasználói élmény és a sebesség tökéletesítése nem volt hatékony. Nem volt igazán jó betekintése arról, hogy mi gyorsítja a webhelyet. Az évek folyamán a Google felfedezte a megfelelő mutatók szükségességét, és visszajelzést kapott olyan ügyfelektől, akiknek szükségük volt a megfelelő, biztonságos és a villámgyors weboldalakra. Ezeknek a paramétereknek a bejelentésével – és rangsorolási tényezőként történő megoldásával – a keresőóriás mérhetővé teheti az oldalélményt, és elég hasznosnak tartja a webhelyek megítélését. 

 

 

A Core Web Vital egy olyan valós, felhasználó-központú mutatókészlet, amely a felhasználói élmény legfontosabb eszközeit vizsgálja. Figyelik a web használhatóságának dimenzióit, például a betöltési időt és az interaktivitást. Ezeket felhasználva az új algoritmus tartalmazza a következő rangsorolásokat:

  • biztonságos weboldal,
  • mobil kompatibilis weboldal,
  • zavaró pop-up ablakok,
  • weboldal titkosítást (https)

 

A legtöbb algoritmusfrissítéshez hasonlóan, – amelyet a Google végez – , az idő múlásával előreláthatólag több változatot fog tartalmazni. Ami azonban különleges ebben a frissítésben, az előzetes értesítés, ami igen hasznos. Nagyon jó lehetőség, hogy a weblap tulajdonosok időben felkészülhetnek a változásra és még idén kijavíthatják a használhatósággal kapcsolatos hibákat. 

 

Nagyon fontos továbbá, hogy a Google rangsorolásában a jövőben is a tartalom lesz a legfontosabb, akárcsak jelenleg. Abban az esetben is, ha adott site oldal-élménye negatív. 

 

Az ügyfeleknek a minőségi tartalomgyártást kell hosszabb távon szem előtt tartaniuk. 

 

Leginkább a következőre kell majd odafigyelnünk: 

(a) megérteni, hogy az oldalélmény hogyan befolyásolja a rangsorolást, 

(b) az oldalélmény tapasztalatainak jeleire és 

(c) az oldalélmény optimalizálására.

 

Ebből is látszik, hogy a weboldalnak hatékonyabbnak kell lennie ezekkel az ismérvekkel.

 

Mindezek mellett jelenleg egyre népszerűbb a mobilon történő oldalkeresések száma is. Sokan használjuk üzleti célra és szórakozásra is okostelefonunkat. Természetesen a weboldalak mobilra való optimalizálása manapság szinte már alap. Ezért is fontos, hogy adott site betöltése gyorsan történjen és vonzza az oldalra látogatókat, tehát az információ áramlás folyamata hamar megtörténjen és ezáltal az oldallal kapcsolatos visszajelzések is. Ebben tökéletesen közreműködik és hosszabb távon eredményes a Google új „fejlesztése”.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lányok Napja az ELTE Informatikai Karán

Az ELTE Informatikai Kar ismét szeretettel várja az érdeklődőket a Lányok Napjára, ahol bemutatják, milyen izgalmas és kreatív feladatok várnak a jövő informatikusaira, és miért érdemes lányként ezt a pályát választani.

2024. április 18. 19:41

Informatikai pályaorientációs napon segítik női szakértők az iskolás lányok elhelyezkedését

Lányoknak szóló informatikai pályaorientációs napot szervez a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Informatika Történeti Kiállítása és a Women4Cyber Hungary a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában. A Girls in ICT Day rendezvényen gondolatébresztő interjúk és inspiráló előadások segítenek a jövő reménybeli női informatikusainak a tájékozódásban és elhelyezkedésben. Az érdeklődőknek az eseményre nemcsak személyesen, hanem online is lehetőségük van csatlakozni.

2024. április 18. 16:54

Használt autót webshopból?

A 2023-as év konszolidációt hozott a használtautó-piacon, de a recesszió és az infláció szele érezhető a szegmensben. A vásárlók tudatosabbak, a bizalmatlanság viszont továbbra is erős és gyakran indokolt. Mit hozhat a jövő, és hogyan vásárolnak a magyarok használt autót 2024-ben? 

2024. április 18. 15:28

Megjelent a világ első unalmas telefonja

A Heineken a street kultúra ízlésformálójával, a Bodegával együttműködve bemutatta a Human Mobile Devices (HMD) által gyártott "The Boring Phone" készüléket.

2024. április 18. 13:15

A Sony bemutatja a BRAVIA Theatre vadonatúj otthoni audio termékcsaládját

A Sony megújítja BRAVIA márkáját, hogy gazdagítsa az otthoni filmnézést és moziélményt. A streaming szolgáltatások elterjedésével egyre népszerűbbé vált a kényelmes otthoni filmnézés. A Sony széles termékválasztékát, például a digitális mozifilmes kamerákat, professzionális monitorokat és professzionális fejhallgatókat a filmgyártás szakemberei széles körben használják, így a vállalat mélyre hatóan ismeri a moziipart, valamint a filmkészítők és tartalomkészítők törekvéseit. 

2024. április 18. 11:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09