Elsöprő sikerrel ért véget a Vodafone Alapítvány virtuális kihívása

forrás: Prím Online, 2020. december 15. 18:20

Elsöprő sikerrel ért véget a VR-el a Falakon át – A VR Mindenkié elnevezésű jótékonysági VR-bajnokság, ahol iskoláskorú, köztük tartós kórházi ellátásra szoruló gyermekek mérték össze ügyességüket vállalkozó kedvű felnőttekkel, köztük hírességekkel. A VR-bajnokság szakmai és technikai hátterét a Vodafone Magyarország Alapítvány és az OncoVR program biztosította. Az egy hónapig tartó megmérettetés nem meglepő módon a gyerekek győzelmével zárult.

Déméter ház, Tűzoltó utcai II. Számú Gyermekgyógyászati Klinika, Máltai Szeretetszolgálat Zuglói Családok Átmeneti Otthona, Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola – a VR-bajnokság során többek között ezeknek az intézményeknek biztosított VR szemüveget az OncoVR program, melynek alapítója Dr. Erdős Sándor. A fiatal orvos OncoVR projektjével 2019-ben a Vodafone Digitális Díj egyik nyertese volt, 2020-ban pedig a Vodafone Alapítvány Digitális Kórházi Angyalaként fejleszti tovább projektjét. Az OncoVR program központjában egy VR-kalandjáték áll, melyet kifejezetten tartósan kórházi ápolásra szoruló, főként daganatos gyerekek számára fejlesztett Dr. Erdős Sándor, a vele szoros együttműködésben dolgozó szakorvosok közreműködésével. Az OncoVR játék eredeti célja, hogy – a kezelései során jelentkező szorongás csökkentésével és virtuális valóság segítségével – a beteg gyerekek pszichés megküzdését segítse, azonban a játék bárki számára izgalmas kihívást jelenthet.

 

Az elmúlt hónapban lezajlott, a VR-rel a Falakon át – A VR Mindenkié elnevezésű jótékonysági VR-bajnokság célja az volt, hogy minél szélesebb körben ismertté tegye az OncoVR programot, és hogy minél többek, felnőttek és gyerekek számára egyaránt láthatóvá váljon, hogy a digitalizációt milyen sokféleképpen lehet a társadalom szolgálatába állítani. Az egy hónapos kihívás során az OncoVR játékot többek között a Vodafone Alapítvány „Falakon Át” elnevezésű programjában részt vevő egészségügyi és szociális intézményekben, valamint a Digitális Iskola Program egyik partneriskolájában is kipróbálhatták a gyerekek.

 

 

„Elképesztő érzés volt eljutni új intézményekbe és látni azt, hogy az általunk fejlesztett VR játék a kórház falait is képes áttörni. Külön öröm számomra, hogy ezt a pozitív hatást a mostani rendkívül nehéz időszakban tudtuk elérni. A Mórahalmi Molnár Ferenc Általános Iskolában arra is lehetőségem volt, hogy robotika szakkörös diákokkal beszélgethessek arról, hogy miként lehet a technológiát nemes célok szolgálatába állítani. Ez csak az első lépés volt, ugyanis a jövőben szeretnénk még több iskola felé nyitni és olyan szemléletformáló előadásokat tartani a diákoknak, amelyek segíthetik őket abban, hogy egy jobb világot teremtsenek a tudomány és a technológia segítségével.” – mondta el Dr. Erdős Sándor, az OncoVR alapítója és a Vodafone Digitális Kórházi Angyala, akinek jövőbeni tervei közt szerepel az is, hogy az OncoVR programot olyan intézményekbe is eljuttassa, ahol szociálisan vagy egészségügyileg nehéz helyzetben lévő gyermekek tartózkodnak, hiszen, mint vallja, a VR mindenkié.

 

A gyerekek által kihívott felnőtt csapatot a legismertebb hazai tech újságírók, a Vodafone munkatársai és az OncoVR támogatói mellett népszerű influencerek is erősítették. Kovács Zsolt YouTuber, Járai Márk, a Halott Pénz zenekar gitárosa és énekese, valamint Zsiros László Róbert tudománykommunikációs szakember például szintén a felnőtt csapat számára gyűjtötték a virtuális pontokat.

 

„Ha van egy kis szabad időm, azt általában videójátékozással töltöm, van saját VR szemüvegem is, ezek nekem sokat segítenek abban, hogy akár csak egy átlag hétköznapon kikapcsolódjak és kicsit kizökkenjek a mindennapi valóságból. Éppen ezért biztos vagyok abban, hogy egy gyerek számára, aki sok időt tölt kórházban, ahol nem lehet a barátaival, egy ilyen eszköz mindenképp nagy segítség lehet abban, hogy a kezelésekkel járó stresszt és szorongást csökkentse. A VR terápia egyre elterjedtebb és elfogadottabb a világon, így nagyon örülök, hogy Magyarországon testközelből találkozhattam egy ilyen kezdeményezéssel.” – mondta el Járai Márk. 

 

„Jó érzéssel tölt el, hogy egy ilyen nemes célt szolgáló kezdeményezéshez csatlakozhattam, és mindeközben még jól is szórakoztam az izgalmas játék során. Az OncoVR program nagyszerű példája a Vodafone Alapítvány azon missziójának, miszerint a technológiát nemes célok szolgálatába állítsuk, annak érdekében, hogy az a társadalom minél szélesebb rétegének nyújtson segítséget.” – mondta el Dr. Budai J. Gergő, a Vodafone Alapítvány kurátora, a Vodafone Magyarország Igazgatóságának Alelnöke.

 

A kezdeményezés kiegészült egy adománygyűjtő akcióval is, amely egészen december 20-ig elérhető ezen az oldalon. A befolyt támogatások az OncoVR hátterét is biztosító Technológiával az Egészségért Alapítvány munkáját segítik, amelynek egyik legfőbb célja az OncoVR videójáték továbbfejlesztése, hogy az még hatékonyabban támogathassa a daganatos gyermekek pszichés megküzdését, és még több gyermekhez juthasson el. 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Emlékezetes pillanatok a Samsung Galaxy S21-es csúcsmobilokkal

A Samsung legújabb csúcskészülékei, a Galaxy S21 5G és a Galaxy S21+ 5G elhozzák az önkifejezés szabadságát. A felhasználók életstílusához illeszkedő készülékek számos kiemelkedő újítással érkeznek, amelyekkel különleges pillanatok még emlékezetesebbé válhatnak. Az új széria látványos kialakítással, rendkívüli, Professzionális kamerával és a Galaxy sorozat eddigi legerősebb processzorával biztosít kiemelkedő felhasználói élményt. Mindhárom új Galaxy S21 5G készülék a Samsungtól megszokott egyedülálló teljesítményt és csatlakoztathatóságot biztosítja.

2021. január 15. 19:40

Itt a Samsung eddigi legerősebb vezeték nélküli fülhallgatója

A Samsung bemutatja újgenerációs fülhallgatóját, a Galaxy Buds Prót. Az új okoseszköz kiemelkedő hangzást, hívásminőséget, intelligens aktív zajszűrést és sokoldalú csatlakoztathatóságot biztosít, mindezt modern és letisztult formában. A Galaxy Buds Pro a vállalat eddigi legfejlettebb vezeték nélküli fülhallgatója, amellyel a felhasználók a legtöbbet hozhatják ki a munkából és a szórakozásból is. 

2021. január 15. 18:11

Már a járvány utáni időszakra készülnek fel az eMAG vásárlói

2021 első két hetében még a karácsonyihoz hasonló forgalom zajlott, sokan az ajándékba kapott pénzből ekkor szerezték be az új tévét  vagy okostelefont. E közben azonban már a járvány utáni korszakra is készülnek a vásárlók, amit a szobabiciklik, futópadok és elliptikus trénerek kiugró forgalma jelez.

2021. január 15. 16:40

Az Oracle bejelentette új adatbázis-verzióját, az Oracle Database 21c-t

Az Oracle bejelentette, hogy elérhetővé vált az Oracle Cloud-ban az Oracle Database 21c, a világelső konvergens adatbázis legújabb verziója.

2021. január 15. 15:03

A Sony új hangszórói újraértelmezik az otthoni zenehallgatást

A Sony bejelentette két legújabb vezeték nélküli hangszórójának érkezését. Az SRS-RA5000 és az SRS-RA3000 készülékek biztosítják a prémium minőségű, harmonikus hangzást otthonainkban. A Sony egyedülálló és speciális hangtechnológiájának köszönhetően a hangszórók képesek akár egész szobát betöltő hangot is létrehozni. A kiegészítők bármely otthonnak tökéletes elemei, hiszen segítségükkel kiváló minőségben élvezhetjük a zenét.

2021. január 15. 13:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55

Fejlett technológia és ügyfélszám bővülés az Adverticum Zrt-nél.

2020. december 18. 08:54

Új vezérigazgató a Telenor Magyarország élén

2020. december 16. 19:05

Egy Waldorf-iskola nyerte a VISZ digitalizációs pályázatát

2020. december 11. 16:40
online sportfogadás