Mérjünk rendszeresen véroxigént!

forrás: Prím Online, 2021. január 19. 09:21

Manapság nagyon sokszor hallhatjuk a fogalmat, hogy bizonyos esetekben mérni kell a vérünk oxigénszintjét. De vajon ez miért fontos, és mit állapíthatunk meg belőle? Mai cikkünkből kiderül, hogy mit kell tudni a véroxigén méréséről. 

Mennyi az egészséges?

 

A véroxigén szintjén nagyon sok minden múlik. Ha túl kevés az oxigén a vérben, akkor az lassan és akadozva folyik, ami betegségekhez vezethet, ha huzamosabb ideig fennáll. Az oxigénben dús vér gyorsan és megállíthatatlanul folyik végig a szervezetünkön. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mennyi is az ideális érték. Átlagosan a véroxigénszint 96 és 99% körül alakul, ezek még beleférnek az egészséges tartományba. Amennyiben ez alá csökken, az mielőbbi orvosi kivizsgálást kell, hogy maga után vonjon, míg 88% körüli értékkel azonnali segítség szükséges, várhatóan oxigéntámogatás formájában.

 

Ha egy állandósult 90% körüli érték van, azt azért kell rendszeresen ellenőrizni, mert okozhat a későbbiekben szervi károsodást. 

 

A mérésre a legegyszerűbb mód, ha vásárolunk egy pulzoximétert, ami nem is vészesen drága, hiszen 10-20 ezer forint között már igazán jól használhatót kapunk. Ha pedig inkább összevonnánk a kellemest a hasznossal, akkor a legjobb, ha olyan okosórát választunk, amiben van véroxigénmérő funkció is. Kifejezetten hasznos, hiszen bárhol, bármikor készen vár a kapott érték. 

 

Kinek érdemes mérni?

 

Amennyiben egészséges felnőtt emberről van szó, akkor elegendő 1-2 hetente ellenőrizni, hogy minden rendben van-e. Gyerekek esetében sem kell naponta méricskélni, de persze akad olyan eset is, ami megkívánja a naponta többszöri véroxigénmérést. Ilyen például a súlyosabb felső légúti megbetegedés, a krupp, minden légzőszervi betegség és persze a szívbetegségek is. 

 

A különböző okosórák nem csak a véroxigén mérésére képesek, de a vérnyomást is tökéletesen mérik. Igaz, ehhez nyugalmi helyzet kell, nem csak úgy kutyafuttában, mert akkor egyáltalán nem lesz pontos a végeredmény. Persze azt minden esetben hozzá kell tenni, hogy ezek nem helyettesítik a hivatalos egészségügyi eszközöket. Tehát ha pontos és egészségügyi szempontból elismert értéket szeretnénk kapni, akkor mindenképp vegyük igénybe a háziorvos által nyújtott szolgáltatásokat. 

 

Ha már az okosóráknál tartunk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a külcsín mellett sem. Fontos, hogy minden ruhánkhoz menjen, hiszen ha minden nap visleni fogjuk, akkor igyekezzünk valami letisztult színt választani. A legjobb, ha olyanra törekszünk, aminek cserélhető a szíja, mert akkor kedvünkre variálhatjuk az okosórát. Léteznek férfi és női kialakítások egyaránt. A legjobb, ha körülnézünk a Bonus Shop kínálatában, hogy megtaláljuk a tökéletes okosórát.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mit érdemes tudni a fluktuációról?

A fluktuáció kifejezés általában automatikusan negatív érzéseket kelt. A rossz munkakörülményekkel, kevés fizetéssel és a be nem váltott ígéretekkel hozzák összefüggésbe, elsősorban munkavállalói megközelítésben.

2021. április 3. 10:43

Az autópálya-matricák díjkategóriái

Autópálya-matrica vásárlásakor nem csak arra kell figyelni, hogy garantáltan valamennyi használni kívánt díjköteles szakaszra megváltásra kerüljön az úthasználati jogosultság, de arra is, hogy ez használat csak a matrica érvényességi idején belül történhet. Ezenkívül nagyon fontos figyelni arra is, hogy a forgalmi engedély “J” mezőjében szereplő járműkategóriának megfelelő díjkategóriába tartozó autópálya-matrica kerüljön megvásárlásra.

2021. április 2. 10:14

Modern kültéri lámpák - a világítástechnika eszközei

A ház körüli világítást tudatosan kell megtervezni, s az már szinte biztos, hogy több lámpára is szükségünk lesz. Az már többnyire az udvar vagy a kert kialakításától egyaránt függ, hogy milyen típusú lámpát kell beszerezned.

2021. április 2. 09:16

Az élő rendezvények vonzanak? Nem vagy egyedül!

Egyre több és több online rendezvénnyel találkozunk, ami a jelenlegi helyzetben frissítő lehet a mindennapokban, ám mindannyian érezzük: valami mégis hiányzik, nagyon kellenének már az élő rendezvények. Vajon miért nincs olyan lehengerlő hatással ránk egy online esemény, mint egy live event?

2021. április 1. 10:38

Amit a B-vitaminról tudni kell

Bár sokféle B-vitamint létezik, ezek soha nem fordulnak elő önmagukban, egy-egy ételben mindig együtt vannak jelen. Egymás jótékony hatását kiegészítve segítenek az idegrendszer tökéletes működésében, valamint segítik a haj és a köröm növekedését, és azok megfelelő fényéhez is hozzájárulnak. 

2021. április 1. 10:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05