Mérjünk rendszeresen véroxigént!

forrás: Prím Online, 2021. január 19. 09:21

Manapság nagyon sokszor hallhatjuk a fogalmat, hogy bizonyos esetekben mérni kell a vérünk oxigénszintjét. De vajon ez miért fontos, és mit állapíthatunk meg belőle? Mai cikkünkből kiderül, hogy mit kell tudni a véroxigén méréséről. 

Mennyi az egészséges?

 

A véroxigén szintjén nagyon sok minden múlik. Ha túl kevés az oxigén a vérben, akkor az lassan és akadozva folyik, ami betegségekhez vezethet, ha huzamosabb ideig fennáll. Az oxigénben dús vér gyorsan és megállíthatatlanul folyik végig a szervezetünkön. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mennyi is az ideális érték. Átlagosan a véroxigénszint 96 és 99% körül alakul, ezek még beleférnek az egészséges tartományba. Amennyiben ez alá csökken, az mielőbbi orvosi kivizsgálást kell, hogy maga után vonjon, míg 88% körüli értékkel azonnali segítség szükséges, várhatóan oxigéntámogatás formájában.

 

Ha egy állandósult 90% körüli érték van, azt azért kell rendszeresen ellenőrizni, mert okozhat a későbbiekben szervi károsodást. 

 

A mérésre a legegyszerűbb mód, ha vásárolunk egy pulzoximétert, ami nem is vészesen drága, hiszen 10-20 ezer forint között már igazán jól használhatót kapunk. Ha pedig inkább összevonnánk a kellemest a hasznossal, akkor a legjobb, ha olyan okosórát választunk, amiben van véroxigénmérő funkció is. Kifejezetten hasznos, hiszen bárhol, bármikor készen vár a kapott érték. 

 

Kinek érdemes mérni?

 

Amennyiben egészséges felnőtt emberről van szó, akkor elegendő 1-2 hetente ellenőrizni, hogy minden rendben van-e. Gyerekek esetében sem kell naponta méricskélni, de persze akad olyan eset is, ami megkívánja a naponta többszöri véroxigénmérést. Ilyen például a súlyosabb felső légúti megbetegedés, a krupp, minden légzőszervi betegség és persze a szívbetegségek is. 

 

A különböző okosórák nem csak a véroxigén mérésére képesek, de a vérnyomást is tökéletesen mérik. Igaz, ehhez nyugalmi helyzet kell, nem csak úgy kutyafuttában, mert akkor egyáltalán nem lesz pontos a végeredmény. Persze azt minden esetben hozzá kell tenni, hogy ezek nem helyettesítik a hivatalos egészségügyi eszközöket. Tehát ha pontos és egészségügyi szempontból elismert értéket szeretnénk kapni, akkor mindenképp vegyük igénybe a háziorvos által nyújtott szolgáltatásokat. 

 

Ha már az okosóráknál tartunk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a külcsín mellett sem. Fontos, hogy minden ruhánkhoz menjen, hiszen ha minden nap visleni fogjuk, akkor igyekezzünk valami letisztult színt választani. A legjobb, ha olyanra törekszünk, aminek cserélhető a szíja, mert akkor kedvünkre variálhatjuk az okosórát. Léteznek férfi és női kialakítások egyaránt. A legjobb, ha körülnézünk a Bonus Shop kínálatában, hogy megtaláljuk a tökéletes okosórát.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Robotfűnyíró – avagy a kertgondozás kiszervezése biztos helyre

A modern és felhasználóbarát porszívókra egész nyugodtan tekinthetünk úgy, mint a kert gondozásának és a fű ápoltan tartásának megbízható és folyamatosan rendelkezésre álló eszközeire. A cikkben részletesen is igyekszünk rávilágítani a használatuk hozzáadott értékére.

2021. február 11. 11:11

A közületi levegőfertőtlenítő hasznossága és hozzáadott értéke

Ebben a cikkben egy igencsak hasznos eszköz, egész pontosan a közületi levegőfertőtlenítő hasznosságát igyekszünk minél inkább szemléltetni. Vagyis arra próbálunk meg rávilágítani, mennyire fontos és hasznos célt szolgál maga az alkalmazás.

2021. február 10. 08:57

A koronavírus hatása a környezetvédelemre

A jelenlegi vírushelyzet nem csak az emberekre van befolyással, hanem a környezetvédelemre is. Amit az elmúlt pár évben sikerült elérni a környezetvédelem területén, jelenleg háttérbe szorul, és más problémák kerültek az előtérbe. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a körülöttünk lévő természetet ugyanúgy érinti a vírushelyzet, mint minket.

2021. február 8. 17:00

Immunerősítés természetes módszerekkel

Amikor a szervezetünket kórokozók támadják meg, szembe kell nézniük a természetes “védőpajzsunkkal”, azaz az immunrendszerünkkel. Ha megfelelően működik, akkor képes gyorsan leszámolni a betolakodókkal, és sokkal enyhébb tünetekkel és rövidebb idő alatt átesünk a betegségen. 

2021. február 6. 16:45

Hasznos tárgyak, amik egyetlen háztartásból sem hiányozhatnak

Manapság sajnos “kihalófélben” vannak a bármit megjavító, mindenhez (is) értő ezermesterek, hiszen a legtöbb használati tárgyból egyszerűbb újat vásárolni, mint a régit megszerelni. Viszont így is akadnak olyan apróbb feladatok, amiket szinte bárki el tud végezni, és nem kell hozzá különleges barkácstudás sem. Csupán néhány hasznos kis segédeszköz, aminek minden háztartásban ott a helye, hiszen biztos, hogy időnként szükség lesz rá. Nézzük, melyek ezek!

2021. február 4. 16:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Idén 20 éves az Adverticum

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59

Zsinórban hatodszor az Év Honlapja a mateking.hu

2021. január 7. 09:55