Mérjünk rendszeresen véroxigént!

forrás: Prím Online, 2021. január 19. 09:21

Manapság nagyon sokszor hallhatjuk a fogalmat, hogy bizonyos esetekben mérni kell a vérünk oxigénszintjét. De vajon ez miért fontos, és mit állapíthatunk meg belőle? Mai cikkünkből kiderül, hogy mit kell tudni a véroxigén méréséről. 

Mennyi az egészséges?

 

A véroxigén szintjén nagyon sok minden múlik. Ha túl kevés az oxigén a vérben, akkor az lassan és akadozva folyik, ami betegségekhez vezethet, ha huzamosabb ideig fennáll. Az oxigénben dús vér gyorsan és megállíthatatlanul folyik végig a szervezetünkön. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mennyi is az ideális érték. Átlagosan a véroxigénszint 96 és 99% körül alakul, ezek még beleférnek az egészséges tartományba. Amennyiben ez alá csökken, az mielőbbi orvosi kivizsgálást kell, hogy maga után vonjon, míg 88% körüli értékkel azonnali segítség szükséges, várhatóan oxigéntámogatás formájában.

 

Ha egy állandósult 90% körüli érték van, azt azért kell rendszeresen ellenőrizni, mert okozhat a későbbiekben szervi károsodást. 

 

A mérésre a legegyszerűbb mód, ha vásárolunk egy pulzoximétert, ami nem is vészesen drága, hiszen 10-20 ezer forint között már igazán jól használhatót kapunk. Ha pedig inkább összevonnánk a kellemest a hasznossal, akkor a legjobb, ha olyan okosórát választunk, amiben van véroxigénmérő funkció is. Kifejezetten hasznos, hiszen bárhol, bármikor készen vár a kapott érték. 

 

Kinek érdemes mérni?

 

Amennyiben egészséges felnőtt emberről van szó, akkor elegendő 1-2 hetente ellenőrizni, hogy minden rendben van-e. Gyerekek esetében sem kell naponta méricskélni, de persze akad olyan eset is, ami megkívánja a naponta többszöri véroxigénmérést. Ilyen például a súlyosabb felső légúti megbetegedés, a krupp, minden légzőszervi betegség és persze a szívbetegségek is. 

 

A különböző okosórák nem csak a véroxigén mérésére képesek, de a vérnyomást is tökéletesen mérik. Igaz, ehhez nyugalmi helyzet kell, nem csak úgy kutyafuttában, mert akkor egyáltalán nem lesz pontos a végeredmény. Persze azt minden esetben hozzá kell tenni, hogy ezek nem helyettesítik a hivatalos egészségügyi eszközöket. Tehát ha pontos és egészségügyi szempontból elismert értéket szeretnénk kapni, akkor mindenképp vegyük igénybe a háziorvos által nyújtott szolgáltatásokat. 

 

Ha már az okosóráknál tartunk, akkor nem mehetünk el szó nélkül a külcsín mellett sem. Fontos, hogy minden ruhánkhoz menjen, hiszen ha minden nap visleni fogjuk, akkor igyekezzünk valami letisztult színt választani. A legjobb, ha olyanra törekszünk, aminek cserélhető a szíja, mert akkor kedvünkre variálhatjuk az okosórát. Léteznek férfi és női kialakítások egyaránt. A legjobb, ha körülnézünk a Bonus Shop kínálatában, hogy megtaláljuk a tökéletes okosórát.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50