Versenyképes informatikai tudás a Pannon Egyetemen

forrás: Prím Online, 2021. szeptember 17. 09:58

A versenyképes egyetemi oktatást segítik azok az informatikai laborok, amelyeket a Programozd a jövőd! projekt keretében adtak át ma Veszprémben, a Pannon Egyetemen. Az új eszközöknek és szoftvereknek köszönhetően a diákok nemcsak naprakész és piacképes tudásra tehetnek szert, de nemzetközileg elismert szakmai vizsgabizonyítvány megszerzésére is ingyenesen nyílik lehetőségük. 

A nemzetközileg, az iparban elterjedt megoldásokra épülő, és a hazai nagyvállalatok, kormányzati intézmények adatközpontjaiban jellemzően jelenlévő szoftvereket alkalmazó hallgatói laborok kiépítésére került sor a veszprémi Pannon Egyetemen. A fejlesztésnek köszönhetően az egyetemen lehetőség nyílik új tantárgyak és tematikák oktatására – ennek eredményeként a diákok piacképes és naprakész tudásra tehetnek szert, ezáltal sokkal jobb esélyekkel indulnak a munkaerőpiacon már közvetlenül az egyetem elvégzése után, frissdiplomásként is. 

 

 

„Minden megoldás, fejlesztés a digitalizációra is épül, minden digitalizációval kapcsolatos döntés mögött jól képzett, innovatív, szakmai munkájukban és egészséges életvitelükben támogatott, jól megfizetett informatikus szakemberek vannak. A digitalizáció az emberiség számára olyan képességeket kialakulását jelenti, amelyre korábban nem volt példa és ezt a lehetőséget a lakosság és gazdaság számára ki kell tudnunk aknázni, ezért is fontos, hogy minél szélesebb körben legyen ismert az informatikus képzés stratégiai jelentősége. A kormány számára kiemelten fontos az informatikai képzés megerősítése, valamint a hallgatói kör növelése, ezért is döntöttünk arról, hogy a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség hagyományos ösztönző, edukáló programja a Programozd a jövőd! keretében eszközökkel is támogatjuk a képzéseket. A most átadott új laboroknak köszönhetően a hallgatóknak a kurzusok elvégzése után lehetőségük nyílik nemzetközileg elismert szakmai vizsgát is tenni. Az egyébként igen drágán megszerezhető vizsgabizonyítványt a hallgatók a kurzusok elvégzése után most a projekt keretein belül ingyen szerezhetik meg. A hallgatói laboroknak köszönhetően ráadásul nemcsak a diákok, de az egyetemi oktatók továbbképzésére is lehetőség nyílik” – nyilatkozta Dr. Solymár Károly Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára. 

 

 

„A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán zajló alap- és mesterképzések szerves részét képezi a hálózati informatikai és hálózatbiztonsági ismeretek gyakorlati átadása is. Ennek során kis-, közép- és nagyvállalatok hálózatainak tervezését és konfigurálását gyakorolják a GINOP 3.1.1 projekt keretében beszerzett laboreszközökkel, de ugyanezen eszközöket fel kívánjuk használni a BME-vel és a HTE-vel közösen megrendezésre kerülő NetSkills Challenge országos hálózati informatikai verseny döntőjében is. A szintén a projekt keretében beszerzett IoT-laboreszközök pedig lehetőséget biztosítanak, hogy olyan okos-megoldásokat építsenek a hallgatók, ahol a különböző szenzorok által begyűjtött adatokra automatikusan reagáló aktuátorok végeznek el feladatokat. A laboreszközök először október közepén, a Műszaki Informatikai Kar által szervezett 24 órás programozási verseny során kapnak főszerepet.” – mondta el Vonderviszt Ferenc a Pannon Egyetem általános rektorhelyettese. 

 

Az eszközök egy része a veszprémi, más része pedig a nagykanizsai telephelyen fogja segíteni a hallgatók képzését. A Pannon Egyetemen három vállalkozó – ULX Kft., H-Didakt Kft., NETvisor Zrt. – vett részt a hallgatói labor kiépítésében. 

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar diákok az unió egyik legbefolyásosabb digitális innovációs egyetemi képzésén

Az Európai Unió egyik vezető, digitális innovációkra összpontosító intézete, az EIT Digital, azaz az Európai Innovációs és Technológiai Intézet Digitális Tudásközpontja október 15-én nagyszabású virtuális eseményre hívta össze 300 új hallgatóját. 

2021. október 28. 12:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20