Stretch konferencia: Továbbra is a járvány-helyzethez való alkalmazkodás jelenti a legnagyobb vezetői kihívást

forrás: Prím Online, 2021. december 14. 12:20

Mi köze van a szervezeti kultúrához a víruskutatásnak? Milyen trükköket vet be a csapatépítésben egy olimpikonokkal dolgozó sztáredző? Mi a szerepe az énmárkának a vállalatirányításban? Többek között ezeket a kérdéseket járta körbe a Prezi és az IBM Budapest Lab spinoff-ja, a CraftHub által szervezett Strech konferencia nemzetközi csúcsvezetők, elismert szervezetkutatók és menedzsment tanácsadók közreműködésével. A világ 30 országából közel 800 konferenciarésztvevő leshetett el gyakorlati tippeket és módszereket a téma szakértőitől, hogy továbbfejleszthesse vezetői készségeit, és bár a járványhelyzet miatt az online térben zajlott az esemény, a kapcsolatépítésről és az élményekről is gondoskodtak a szervezők: 3 perces üzleti randik, vállalati standok, valamint Dj-szettek és jógaórák várták az érdeklődőket.

Idén december 7. és 9. között tartották meg a Strech konferenciát, mely a legfrissebb menedzsment trendeket és gyakorlatban is hasznosítható tippeket vette sorra tapasztalt cégvezetők, tanácsadók és a sikeres szervezetek titkait kutató szakemberek segítségével. Az együtt gondolkodásra és a tudásmegosztásra talán még soha nem volt ekkora szükség, hiszen minden eddiginél gyorsabban gyarapodik az emberiség birtokában lévő szinte átláthatatlan információhalmaz, világunk pedig szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb, mint valaha – így a vezetők is mind nehezebb kihívásokkal találják szembe magukat. “Azok a szervezetek tudnak ma sikeresek lenni, amelyek képesek magas szintű együttműködésre, tulajdonosi szemlélettel és eredményfókusszal rendelkeznek, gyorsan reagálnak a változásokra és folyamatosan kapcsolatban vannak a környezetükkel. A modern menedzser legfontosabb feladata, hogy megteremtse az efajta működés lehetőségét és terét” – mondja Baccifava Médea, a konferenciát szervező CraftHub egyik alapítója.

 

Menedzser legyen a talpán…

Nem meglepő módon a változások kezelése és a sikeres krízismenedzsment, a vezetői szerepek közötti eligazodás, a COVID-kompatibilis működés biztosítása, valamint az ezeket segítő csapatépítési és szervezetfejlesztési témák kerültek az idén 9. alkalommal jelentkező Strech fókuszába. A Prezi, a Bitrise vagy éppen a GitHub menedzserei mellett neves kutatók és tanácsadók adtak mélyebb betekintést a vezetés tudományának rejtelmeibe. Damon Centola (University of Pennsylvania) a hálózatelméletet hívta segítségül, hogy bemutassa, hogyan lehet sikeresen fejleszteni a vállalati kultúrát a megfelelő “terjesztők” azonosításával és bevonásával. Alan Watkins (Complete), aki korábban a brit olimpiai csapat coach-a volt, arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbiaknál sokkal több dimenzióban kell ma helyt állnia egy vezetőnek: az üzleti sikerek és a bevételek biztosítása mellett képviselnie kell a közös víziót és célokat, fejleszteni a vállalati értékeket, hatékonyan menedzselni a humánerőforrást, ráadásul saját jólétére, az önfejlesztésre és a márkaépítésre is időt kell szakítania – vagyis a 4D-s vezetők korát éljük.

 

 

A hazai előadók táborát erősítette Kemény Dénes, aki három olimpiai bajnoki címig vezette a magyar férfi vízilabda válogatottat, így tud egyet s mást a sikeres csapatépítésről, motivációról és arról, hogyan hozhatja ki a maximumot az emberekből: “Talán a legnehezebb dolog az edzői munka során, amikor nehéz helyzeteket, rosszul induló meccseket kell valahogy egyenesbe hozni. Az én tapasztalaton az volt, hogy ha taktikát váltottunk az ilyen szituációkban, nem csak az ellenfelet leptük meg, de a játékosok is azonnal magabiztosabbak lettek. Rengeteg fogás adódik az élsport világában, melyet az üzleti életbe vagy a szervezetépítésbe is sikerrel lehet átültetni”. Joseph Pelrine agilis pszichológus pedig arról beszélt a hallgatóságnak, miért fontos, hogy adatokkal és objektív mérőszámokkal is értékelhetővé tegyük a csapatok működését vagy például a diverzitással elért eredményeket: ha nem tudsz mérni valamit, fejleszteni sem fogod tudni.

 

Nők, COVID, karrier

A koronavírus-járvány ismét megmutatta, hogy az egész társadalmakra ható krízishelyzetekben gyakran sokkal nagyobb teher hárul a hölgyekre, így a karanténidőszak, a munkahelyi racionalizálások és a beszűkülő üzleti lehetőségek levét is leginkább a nők itták meg. Az idei Strech konferencia 0. napján a Morgan Stanley munkatársai személyes történeteiken keresztül mutatták be, hogy milyen karrierút várhat a nőkre a technológia férfiak uralta világában, hogy hogyan lesz informatikus szakember egy óvónőből vagy egy vendéglátósból, és persze a rugalmas munkavégzés és a munka-magánélet egyensúly kérdéseit is körbejárták. “Habár napjainkban a női vezetők száma egyre magasabb, még mindig találkozhatunk egyenlőtlenségekkel ezen a területen is. Mivel a diverzitás fontos volt számunkra a konferenciaprogram kialakítása során, így külön figyelmet fordítottunk arra, hogy kisebbségek is képviseljék magukat az előadók között, valamint a nemek aránya is kiegyenlített legyen. Linda Rising előadása a vállalati ösztönzőeszközökről vagy Jutta Eckstein ízelítője a szervezeti agilitást támogató BOSSA nova módszerről igazi csemegének számítottak” – teszi hozzá Baccifava Médea.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

LEO-műholdak: zsákutca vagy forradalom a szélessávú internetben?

A LEO-műholdak a világ minden szegletébe elhozhatják a nagy sebességű internetet – ha nem állnak egymás útjába. A Deloitte TMT Predictions 2020-as jelentése így fogalmazott: az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak konstellációi vagy forradalmat hoznak el a szélessávú szolgáltatásokban, vagy egy nagy rakás űrszemét keletkezik. Három évvel később még mindig nem teljesen egyértelmű, melyik szcenárió jön be, sok vállalat azonban továbbra is az előbbire szavaz.

2023. március 24. 09:56

Klímabarát kismegszakítókat dob piacra a Schneider Electric

A Schneider Electric piacra dobja első, újrahasznosított műanyagot tartalmazó kismegszakítóit a Resi9 termékcsalád részeként. Az új termékek több mint 50 százalékban újrahasznosított műanyagból készülnek, gyártásuk során pedig a korábbi modellekhez képest 14 százalékkal alacsonyabb a CO2-kibocsátás.

2023. március 23. 11:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48