Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

forrás: Prím Online, 2022. január 25. 09:45

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

A technika fejlődésével idővel számos olyan funkció kerülhet a látóterünkbe, amit nem terveztünk be az eredeti rendszerbe. Ezért fontos úgy kialakítani az alaprendszerünket, hogy azt a jövőben folyamatosan optimalizálni és bővíteni tudjuk.

 

Milyen hasznos funkciókhoz enged hozzáférést egy okosszenzor?

 

Ami legtöbbször eszünkbe juthat, az a mozgásérzékelő és fényérzékelő szenzor. Ezeken túl azonban számos olyan hasznos funkció létezik, amely megkönnyíti a hétköznapjainkat. A funkció választásánál alapvető kívánalom lehet, hogy biztonságosabbá, illetve kényelmesebbé tegyük az otthonunkat. Megelőzzük az esetleges baleseteket, valamint olyan távvezérlő funkciókat integráljuk saját rendszerünkbe, amikkel automatizálhatunk egyes tevékenységeket.

 

Annak érdekében, hogy hosszú távon fokozzuk a kényelmi funkciót, érdemes a különböző lehetőségeket automatizálni és lehetőség szerint összekapcsolni.

 

A leghasznosabb funkciók, amiket szenzorokkal és érzékelőkkel irányíthatunk

 

A SmartWise apró kis eszközei számos helyzetben segítségünkre lehetnek. Ilyen lehet például, hogy ellenőrzik az ajtók és az ablakok állapotát. Ez egyrészt biztonsági szempontból sem utolsó szempont, lehet ez a saját biztonsági rendszerünk része is. Akkor is kiváló szolgálatot tehet, ha például egy nyári záporban nyitva felejtettük az ablakot.

 

A mozgásérzékelőket szintén integrálhatjuk a biztonsági rendszerünkbe, illetve bővíthetjük ezzel az okos riasztórendszerünket. Ezentúl számos egyéb felhasználási lehetőség is van, hiszen ha van olyan területe a háztartásnak - például egy műhely vagy egy medence -, ahova nem szeretnénk a kis gyermekünket közel engedni, ezeknek az eszközöknek a segítségével szabályozhatjuk és biztonságosabbá tehetjük az otthonunkat. Összeköthetjük okosvilágítási funkcióval, és ezzel már egy környezettudatos szempontnak is eleget teszünk, hiszen az energiafogyasztásunkat csökkenthetjük általa.

 

Többféle paramétert is mérhetünk az érzékelők segítségével

 

Sok háztartásban gondot okoz a nem megfelelő hőmérséklet és páratartalom. Egy ilyen szenzor segítségével könnyen kordában tarthatjuk ezeket az értékeket, hiszen a klímához vagy a párátlanító eszközhöz kapcsolhatjuk ezeket. Így pedig könnyedén a kívánt határértékek között tarthatjuk az értékeket, ezzel pedig egy egészségesebb otthont hozunk létre.

 

Ma már használhatunk érzékelőket különböző szivárgások megállapítására is, úgymint a vízszivárgás vagy akár a gázszivárgás is. A téli időszakban sokat hallani a szén-monoxid káros hatásairól, illetve hogy milyen problémákat okoz, ha ez bekerül az otthonunk levegőjébe. Annak érdekében, hogy megelőzzük a nagyobb veszélyt, egy jól kialakított okosotthon segítségével megakadályozhatjuk a problémát, ami életet is menthet.


 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan lehet túlélni az érettségi előtti időszakot?

Mindig az utolsó hetek és napok a legnehezebbek, hiszen az érettségi egy nagyon stresszes időszak. Amellett, hogy rengeteget kell tanulni ilyenkor, nagy az esély arra, hogy a diákok fáradtak, a pihenés hiánya pedig ronthat a teljesítményen. Éppen ezért nem érdemes állandóan csak magolni és nem aludni semmit, hiszen ezzel pont az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk.

2022. augusztus 1. 11:47

Mit szólsz a legmenőbb, 2022-es nyári szettekhez?

Vannak olyan márkák, amelyek mindig a legjobb termékeket kínálják vásárlóik számára. A lábbelik területén például elsődleges a kényelem, de ennek a komfortérzetnek nem szabad a design rovására mennie. A legújabb stílusirányzatok a divat szerelmeseit teljesen elveszik a lábukról.

2022. augusztus 1. 11:20

Nyaraljunk az Északi-középhegységben!

Kis hazánk számtalan gyönyörű tájjal és településsel rendelkezik. Akármelyik országrészbe tervezünk elutazni, több napra, akár hetekre szóló elfoglaltságokat, programokat gyűjthetünk össze, és megannyi csodás emlékkel gazdagodhatunk.

2022. augusztus 1. 11:11

A remek és sokoldalú sztreccsfólia

Ha valamit be kell csomagolni, arra általában azért van szükség, mert azt a valamit el kell vinni az eredeti helyéről valami teljesen más helyen lévő pontra. Számos oka lehet ennek, de egy közös vonást minden egyes esetben érdemes kihangsúlyozni az ilyen történéseknél: vigyázni kell a szállítandó dolgokra. Ezt pedig csak szakszerű csomagolással és az ehhez való megfelelő csomagolóanyagok kiválasztásával lehet elérni.

2022. augusztus 1. 10:50

A tökéletes nyári ruha megtalálásának titka

Hosszabbak a nappalok, egyre melegebb van, a télikabátok pedig szilárdan az ágy alatt maradnak, és egy darabig nem is jönnek majd elő. 

 

2022. augusztus 1. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40

Így mutatkozik meg a háború hatása a kriptovilágban

2022. július 19. 16:24