Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

forrás: Prím Online, 2022. január 25. 09:45

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

A technika fejlődésével idővel számos olyan funkció kerülhet a látóterünkbe, amit nem terveztünk be az eredeti rendszerbe. Ezért fontos úgy kialakítani az alaprendszerünket, hogy azt a jövőben folyamatosan optimalizálni és bővíteni tudjuk.

 

Milyen hasznos funkciókhoz enged hozzáférést egy okosszenzor?

 

Ami legtöbbször eszünkbe juthat, az a mozgásérzékelő és fényérzékelő szenzor. Ezeken túl azonban számos olyan hasznos funkció létezik, amely megkönnyíti a hétköznapjainkat. A funkció választásánál alapvető kívánalom lehet, hogy biztonságosabbá, illetve kényelmesebbé tegyük az otthonunkat. Megelőzzük az esetleges baleseteket, valamint olyan távvezérlő funkciókat integráljuk saját rendszerünkbe, amikkel automatizálhatunk egyes tevékenységeket.

 

Annak érdekében, hogy hosszú távon fokozzuk a kényelmi funkciót, érdemes a különböző lehetőségeket automatizálni és lehetőség szerint összekapcsolni.

 

A leghasznosabb funkciók, amiket szenzorokkal és érzékelőkkel irányíthatunk

 

A SmartWise apró kis eszközei számos helyzetben segítségünkre lehetnek. Ilyen lehet például, hogy ellenőrzik az ajtók és az ablakok állapotát. Ez egyrészt biztonsági szempontból sem utolsó szempont, lehet ez a saját biztonsági rendszerünk része is. Akkor is kiváló szolgálatot tehet, ha például egy nyári záporban nyitva felejtettük az ablakot.

 

A mozgásérzékelőket szintén integrálhatjuk a biztonsági rendszerünkbe, illetve bővíthetjük ezzel az okos riasztórendszerünket. Ezentúl számos egyéb felhasználási lehetőség is van, hiszen ha van olyan területe a háztartásnak - például egy műhely vagy egy medence -, ahova nem szeretnénk a kis gyermekünket közel engedni, ezeknek az eszközöknek a segítségével szabályozhatjuk és biztonságosabbá tehetjük az otthonunkat. Összeköthetjük okosvilágítási funkcióval, és ezzel már egy környezettudatos szempontnak is eleget teszünk, hiszen az energiafogyasztásunkat csökkenthetjük általa.

 

Többféle paramétert is mérhetünk az érzékelők segítségével

 

Sok háztartásban gondot okoz a nem megfelelő hőmérséklet és páratartalom. Egy ilyen szenzor segítségével könnyen kordában tarthatjuk ezeket az értékeket, hiszen a klímához vagy a párátlanító eszközhöz kapcsolhatjuk ezeket. Így pedig könnyedén a kívánt határértékek között tarthatjuk az értékeket, ezzel pedig egy egészségesebb otthont hozunk létre.

 

Ma már használhatunk érzékelőket különböző szivárgások megállapítására is, úgymint a vízszivárgás vagy akár a gázszivárgás is. A téli időszakban sokat hallani a szén-monoxid káros hatásairól, illetve hogy milyen problémákat okoz, ha ez bekerül az otthonunk levegőjébe. Annak érdekében, hogy megelőzzük a nagyobb veszélyt, egy jól kialakított okosotthon segítségével megakadályozhatjuk a problémát, ami életet is menthet.


 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mikor jöhet jól a konténeres szemétszállítás?

Nem egy szokatlan utcakép, amikor egy felállványozott ház előtt, ahonnan fúrás-faragás hallatszik ki, több konténer is áll telepakolva különböző építési törmelékekkel. De mit is lehet egész pontosan ezekbe a konténerekbe helyezni, és hogyan lehet szükség esetén a legkönnyebben hozzájutni egyhez?

2022. május 1. 13:07

Volna mit javítani a szexuális életeden?

Hiába, az ember már csak ilyen. Ha nincs partnere, akkor partnerre vágyik, ha pedig már megvan a partner, akkor a minél fantasztikusabb együttléteket tűzi ki célul. Te is így vagy ezzel? Nyugi, nem vagy egyedül!

2022. május 1. 13:03

Legyen az otthonod az oázisod!

Talán nem is olyan észszerűtlen elvárás ez, hiszen az otthonod négy fala az a védőbástya, ami biztosítja azt, hogy a külvilágból hazatérve meg tudj pihenni, ki tudd fújni magad, így aztán rendkívül fontos, hogy olyan környezetet teremts magadnak, amiben valóban el tudod engedni magad, azaz maximális szinten igazodik az igényeidhez, tükrözi a személyiséged.

2022. május 1. 11:55

Zajszennyezés és zajvédelem a munkahelyeken

A zajszennyezés láthatatlan veszély, amely akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat. A közlekedési zajtól a koncertek hangerejéig a hangos vagy elviselhetetlen zajok halláskárosodást, stresszt és magas vérnyomást okozhatnak. 

2022. május 1. 11:50

Aranyos figurák a kert díszítőelemeiként

Szeretnéd feldobni valahogy a kertedet most, hogy beköszöntött a jó idő? Ne aggódj, ha nincs ötleted, hiszen mutatunk neked sok-sok kedves kerti törpét. Ezek a figurák minden udvarban gyönyörűen ékeskednek, és magukra vonzzák a tekinteteket. Nézz körül köztük te is!

2022. május 1. 10:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét a „Megbízható Munkaadók” között az SAP Hungary

2022. május 25. 12:15

Mindkét magyar csapat bronzérmes lett a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

2022. május 23. 19:40

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35