Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

forrás: Prím Online, 2022. január 25. 09:45

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

A technika fejlődésével idővel számos olyan funkció kerülhet a látóterünkbe, amit nem terveztünk be az eredeti rendszerbe. Ezért fontos úgy kialakítani az alaprendszerünket, hogy azt a jövőben folyamatosan optimalizálni és bővíteni tudjuk.

 

Milyen hasznos funkciókhoz enged hozzáférést egy okosszenzor?

 

Ami legtöbbször eszünkbe juthat, az a mozgásérzékelő és fényérzékelő szenzor. Ezeken túl azonban számos olyan hasznos funkció létezik, amely megkönnyíti a hétköznapjainkat. A funkció választásánál alapvető kívánalom lehet, hogy biztonságosabbá, illetve kényelmesebbé tegyük az otthonunkat. Megelőzzük az esetleges baleseteket, valamint olyan távvezérlő funkciókat integráljuk saját rendszerünkbe, amikkel automatizálhatunk egyes tevékenységeket.

 

Annak érdekében, hogy hosszú távon fokozzuk a kényelmi funkciót, érdemes a különböző lehetőségeket automatizálni és lehetőség szerint összekapcsolni.

 

A leghasznosabb funkciók, amiket szenzorokkal és érzékelőkkel irányíthatunk

 

A SmartWise apró kis eszközei számos helyzetben segítségünkre lehetnek. Ilyen lehet például, hogy ellenőrzik az ajtók és az ablakok állapotát. Ez egyrészt biztonsági szempontból sem utolsó szempont, lehet ez a saját biztonsági rendszerünk része is. Akkor is kiváló szolgálatot tehet, ha például egy nyári záporban nyitva felejtettük az ablakot.

 

A mozgásérzékelőket szintén integrálhatjuk a biztonsági rendszerünkbe, illetve bővíthetjük ezzel az okos riasztórendszerünket. Ezentúl számos egyéb felhasználási lehetőség is van, hiszen ha van olyan területe a háztartásnak - például egy műhely vagy egy medence -, ahova nem szeretnénk a kis gyermekünket közel engedni, ezeknek az eszközöknek a segítségével szabályozhatjuk és biztonságosabbá tehetjük az otthonunkat. Összeköthetjük okosvilágítási funkcióval, és ezzel már egy környezettudatos szempontnak is eleget teszünk, hiszen az energiafogyasztásunkat csökkenthetjük általa.

 

Többféle paramétert is mérhetünk az érzékelők segítségével

 

Sok háztartásban gondot okoz a nem megfelelő hőmérséklet és páratartalom. Egy ilyen szenzor segítségével könnyen kordában tarthatjuk ezeket az értékeket, hiszen a klímához vagy a párátlanító eszközhöz kapcsolhatjuk ezeket. Így pedig könnyedén a kívánt határértékek között tarthatjuk az értékeket, ezzel pedig egy egészségesebb otthont hozunk létre.

 

Ma már használhatunk érzékelőket különböző szivárgások megállapítására is, úgymint a vízszivárgás vagy akár a gázszivárgás is. A téli időszakban sokat hallani a szén-monoxid káros hatásairól, illetve hogy milyen problémákat okoz, ha ez bekerül az otthonunk levegőjébe. Annak érdekében, hogy megelőzzük a nagyobb veszélyt, egy jól kialakított okosotthon segítségével megakadályozhatjuk a problémát, ami életet is menthet.


 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A fülbevaló öltöztet

Az embereket mindig is elvarázsolta a szépség és az elegancia. Az ékszerek között az egyik legérdekesebb és izgalmasabb a fülbevalók világa, talán azért, mert a legszembetűnőbb a viselése. 

2022. október 1. 10:19

Ütvefúró vagy fúrókalapács? Melyik mire jó?

A fúrás már-már hétköznapi tevékenység. Ha épp nem nekünk kell lyukat fúrni, akkor a szomszéd veszi elő a leghangosabb gépét. Ilyenkor általában két szerszám kerül szóba. Az ütvefúró, vagy a fúrókalapács. Ebben a bejegyzésben megnézzük, mi a különbség a kettő között, illetve mikor, melyiket, és hogyan célszerű használni.

2022. szeptember 27. 17:27

Miért olyan nehéz legyőzni a függőségeket?

A függőség rabságába beleesni könnyű, kiszabadulni onnan viszont már annál nagyobb kihívás. Ez egyaránt érvényes az alkohol, a cigaretta, a drogok vagy akár a gyógyszerek okozta addikcióra. 

2022. szeptember 1. 16:55

A tökéletes fóliázás titka

Ha a lakásunk felújításra szorul, vagy ha szeretnénk rajta picit változtatni, feldobni pár dologgal, esetleg az ablakunkon látnak be, és ezt szeretnénk orvosolni, akkor a megoldás erre a fóliázás lesz! 

2022. szeptember 1. 15:35

Vége a szandálok idejének, de azért még ápoljuk a lábainkat is!

Sokan akadnak olyanok, akik a lábaik, lábkörmeik ápolására kevésbé fektetnek hangsúlyt attól kezdve, hogy beköszönt a hűvösebb, zoknis időszak. Pedig legyünk őszinték magunkhoz: ősszel és télen sem rejthetjük el mindig a lábainkat!

2022. szeptember 1. 15:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Netezz biztonságban! – kreatív pályázatot hirdet diákoknak az ESET

2022. október 5. 15:10

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00