Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

forrás: Prím Online, 2022. január 25. 09:45

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

A technika fejlődésével idővel számos olyan funkció kerülhet a látóterünkbe, amit nem terveztünk be az eredeti rendszerbe. Ezért fontos úgy kialakítani az alaprendszerünket, hogy azt a jövőben folyamatosan optimalizálni és bővíteni tudjuk.

 

Milyen hasznos funkciókhoz enged hozzáférést egy okosszenzor?

 

Ami legtöbbször eszünkbe juthat, az a mozgásérzékelő és fényérzékelő szenzor. Ezeken túl azonban számos olyan hasznos funkció létezik, amely megkönnyíti a hétköznapjainkat. A funkció választásánál alapvető kívánalom lehet, hogy biztonságosabbá, illetve kényelmesebbé tegyük az otthonunkat. Megelőzzük az esetleges baleseteket, valamint olyan távvezérlő funkciókat integráljuk saját rendszerünkbe, amikkel automatizálhatunk egyes tevékenységeket.

 

Annak érdekében, hogy hosszú távon fokozzuk a kényelmi funkciót, érdemes a különböző lehetőségeket automatizálni és lehetőség szerint összekapcsolni.

 

A leghasznosabb funkciók, amiket szenzorokkal és érzékelőkkel irányíthatunk

 

A SmartWise apró kis eszközei számos helyzetben segítségünkre lehetnek. Ilyen lehet például, hogy ellenőrzik az ajtók és az ablakok állapotát. Ez egyrészt biztonsági szempontból sem utolsó szempont, lehet ez a saját biztonsági rendszerünk része is. Akkor is kiváló szolgálatot tehet, ha például egy nyári záporban nyitva felejtettük az ablakot.

 

A mozgásérzékelőket szintén integrálhatjuk a biztonsági rendszerünkbe, illetve bővíthetjük ezzel az okos riasztórendszerünket. Ezentúl számos egyéb felhasználási lehetőség is van, hiszen ha van olyan területe a háztartásnak - például egy műhely vagy egy medence -, ahova nem szeretnénk a kis gyermekünket közel engedni, ezeknek az eszközöknek a segítségével szabályozhatjuk és biztonságosabbá tehetjük az otthonunkat. Összeköthetjük okosvilágítási funkcióval, és ezzel már egy környezettudatos szempontnak is eleget teszünk, hiszen az energiafogyasztásunkat csökkenthetjük általa.

 

Többféle paramétert is mérhetünk az érzékelők segítségével

 

Sok háztartásban gondot okoz a nem megfelelő hőmérséklet és páratartalom. Egy ilyen szenzor segítségével könnyen kordában tarthatjuk ezeket az értékeket, hiszen a klímához vagy a párátlanító eszközhöz kapcsolhatjuk ezeket. Így pedig könnyedén a kívánt határértékek között tarthatjuk az értékeket, ezzel pedig egy egészségesebb otthont hozunk létre.

 

Ma már használhatunk érzékelőket különböző szivárgások megállapítására is, úgymint a vízszivárgás vagy akár a gázszivárgás is. A téli időszakban sokat hallani a szén-monoxid káros hatásairól, illetve hogy milyen problémákat okoz, ha ez bekerül az otthonunk levegőjébe. Annak érdekében, hogy megelőzzük a nagyobb veszélyt, egy jól kialakított okosotthon segítségével megakadályozhatjuk a problémát, ami életet is menthet.


 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Milyen a zenehallgatás luxusminőségben?

A zene szeretete minden emberben közös pont, de valahogy mégis mindenki másképp műveli. A fiatal generáció például főként okostelefont, Bluetooth hangszórót és fülhallgatót használ ehhez, valaki pedig megelégszik a laptop vagy a televízió beépített hangszóróival is. Ám az, aki audiofilnek vallja magát, az egy teljesen más szintet képvisel.

2023. szeptember 1. 23:21

Fogászati kontroll örömmel, félelmek nélkül?

Elgondolkodtató, hogy miért alakul ki legtöbbünkben már gyerekként egyfajta félelem a fogászati vizsgálatok kapcsán. A válasz viszonylag egyszerű, ennek oka a nevelésben keresendő. Éppen ezért érdemes tisztában lennünk vele, hogy milyen sok múlik ezen és mekkora szerepünk lehet ebben szülőként.

2023. szeptember 1. 23:16

Menj biztosra, válassz prémium céges ajándékokat!

Szinte kötelező jellegük ellenére a céges ajándékok nagy jelentőséggel bírnak, éppen ezért minden vállalkozásnak meg kell fontolnia ezek beszerzését üzleti partnereik számára.

2023. szeptember 1. 23:11

Miért érdemes bevezetni az arcápolási rutinba a retinaltartalmú készítmények használatát?

A hölgyek számára kevés félelmetesebb dolog akad a világon, mint az öregedés. Ennek jelei ráadásul az arcon mutatkoznak meg először, így ez az a terület, amire fokozottan érdemes odafigyelni, ha szeretnénk sokáig megőrizni fiatalságunkat. Egyes kozmetikai hatóanyagok pedig ebben remek segítséget nyújtanak.

2023. szeptember 1. 23:05

Tudnivalók a számlázóprogramok bejelentési kötelezettségéről

Mit jelent a gyakorlatban, és kire vonatkozik a számlázóprogramok bejelentési kötelezettsége? Egyáltalán hogyan lehet eleget tenni ennek a szabálynak, és miért tanácsos odafigyelni a gyakorlatára?

2023. szeptember 1. 22:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59