Formula Student Symposium: a legjobb mérnököktől tanultak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

forrás: Prím Online, 2022. december 2. 21:11

A Formula–1-ben jelenleg vagy korábban dolgozó mérnökök és számos más előadó mellett szerte a világból mintegy kétszáz hallgató vett részt a győri Széchenyi István Egyetemen megtartott Formula Student Symposiumon a hétvégén. A csapatok a három nap során inspirációt szerezhettek új, együléses versenyautójuk tervezéséhez, megépítéséhez.

Az egyetemi motorsportot összefogó Formula Student-versenysorozatban világszerte több száz csapat dolgozik azon, hogy a legjobb eredményt érje el együléses versenyautója fejlesztésében, az ehhez kacsolódó mérnöki tervezésben, projektmenedzsmentben. A „mozgalom” egyik fontos eseménye a Formula Student Symposium, amelyet a Széchenyi István Egyetem hívott életre, és november 25. és 27. között nyolcadik alkalommal rendezett meg. 

 

„A hallgatóknak csak adni kell helyet, eszközöket, szponzorokat, és hagyni kell őket dolgozni. Egy lépéssel legalább a klasszikus oktatás előtt állnak” – fogalmazott dr. Hanula Barna.

 

Az esemény megnyitóján dr. Hanula Barna, a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánja az intézmény szerepét hangsúlyozta a rendezvény megvalósulásában.

 

„A Formula Student versenyévada valójában januártól augusztusig tart, szeptembertől decemberig van egy időszak az éves menetrendben, amikor csendesebb a versenycsapatok világa. Ezt az űrt szerettük volna betölteni ezzel az értékes szakmai találkozóval, amely azt gondolom, valamennyiünk számára remek lehetőség a fejlődésre és a kapcsolatok építésére” – fogalmazott.

 

Dr. Feszty Dániel szerint az Arrabona Racing Team és a SZEngine hallgatói tehetségműhelyek mérnökök olyan jól képzett új generációját nevelik fel, amelyekre nagymértékben támaszkodik az Audi Hungaria Zrt. (Fotó: Májer Csaba József)

 

A megnyitón a győri Audi Hungaria Zrt. képviseletében dr. Feszty Dániel – egyébként a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Kara Járműfejlesztési Tanszékének professzora – is köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, hogy a vállalat régóta támogatja a Formula Student-közösséget. „Miért? Három okunk is van rá: a cég fejlesztési részlegének növekvő mérnökigénye, a Formula Student remek utánpótlásképző ereje és a motorsport iránti közös szenvedélyünk” – válaszolta meg rögtön a szakember.

 

Owen Carless többek között megemlítette, hogy a fenntarthatóság nem csupán az autók energiahatékonyságát jelenti, hanem többek között a csapat utazásának optimalizációját és az egyes alkatrészek újrafelhasználhatóságát is. (Fotó: Májer Csaba József)

 

A kétnapos szimpózium Owen Carless előadásával indult, aki a Formula-1 jövőjébe engedett betekintést. A 2022-ben a konstruktőri világbajnoki és Max Verstappen révén az egyéni vb-címet is begyűjtő Red Bull szakembere megállapította: négy alapvető szempont szerint – a sport, a műszaki, a pénzügyi és a fenntarthatósági terület kritériumait egyaránt figyelembe véve – tervezhető a száguldó cirkusz jövője. A már ma is látható fejlesztési irányok a biztonság, a fenntarthatóság és az értékesíthetőség irányába mutatnak – összegezhetnénk Owen Carless prezentációját.

 

Hegedűs Andor a Red Bull fejlesztőmérnökeként jelentős szerepet vállalt abban, hogy a csapat minimálisra szorítsa az autó boxutcában töltött idejét. (Fotó: Májer Csaba József)

 

A rendezvényen részt vevő hallgatók a hétvége folyamán számos érdekes előadást hallgathattak végig a pilóták felkészítésének titkaitól a motorsport karbonmentesítéséig. Mint az eddigiekből már kiderülhetett, a szervezők nem csupán a Formula Student, de a Formula–1 világából is meghívtak szakembereket, ami jól mutatja a két terület összefonódását. Kis túlzással kimondható: a Formula Student a Formula–1 előszobája – vagy valami nagyon  hasonló. Ennek jegyében érkezett Győrbe a magyar motorsport számos ismert alakja, mint például Wéber Gábor televíziós kommentátor, Kling Sándor vagy épp Jánvári Zsolt – néhányan vendégként, néhányan előadóként. Portálunk Hegedűs Andort, a Red Bull tervezőmérnökét kérdezte arról, hogy vélekedik a szimpóziumról.

 

A rangos rendezvényre Wéber Gábor televíziós kommentátor (balra) is ellátogatott. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„Lenyűgöző számomra, hogy a hallgatók által használt technológiák és munkafolyamatok mennyire professzionális szintűek. Ez a rendezvény összehozza a legtehetségesebb fiatalokat a motorsport krémjével, ami részben motiválhatja a diákokat, részben pedig segíthet nekik abban, hogy megtalálják az útjukat akár a Formula–1 világába is” – vélekedett az osztrák versenycsapat munkatársa, aki az istálló védjegyévé vált szupergyors kerékcsere hátterét biztosító technológiákról és szervezési folyamatokról beszélt a hallgatóságnak.

 

A résztvevők lelkesedésére jellemző, hogy a finn FS Team Tallinn csapata 22 órás autóút után ért Győrbe. Kanadai hallgató is részt vett a rendezvényen, ő jelenleg a Milánóban töltött Erasmus-képzését szakította meg a kisalföldi kirándulás kedvéért. (Fotó: Májer Csaba József)

 

A programban helyet kapott egy olyan szekció is, amelyben Formula Student-csapatok osztották meg tapasztalataikat egymással. Itt szó esett az unikálisnak számító Arrabona Racing Team–SZEngine együttműködésről, melynek révén az ART az egyetlen olyan csapat Magyarországon, amelyik nem licenszelt versenymotort, hanem egyedi fejlesztésű, hallgatók által tervezett erőforrást használ.

 

Az elektromos hajtású autót építő stuttgarti GreenTeam csapatának tagjai a győzelmet győzelemre halmozó, rekorder hajtásláncukról beszéltek az érdeklődőknek. Ennek kapcsán érkezett a Széchenyi István Egyetemre a csapat két volt hallgatója, Luis Laufenberg és Jakob Eifert, akik nagy lelkesedéssel csatlakoztak a programhoz.

 

Az előadók és a szervezők egy csoportja a Formula Student Symposium színpadán. (Fotó: Májer Csaba József)

 

„Köszönjük a meghívást a szervezőknek, szívesen jöttünk. Mi már búcsút intettünk a Formula Student világának, de még mindig vonz minket ez a közösség, hiszen a versenyeken és itt a szimpóziumon is otthon érezzük magunkat. Nagyon jó érzékkel válogatták ki az előadókat, mindenki tanulhat számára hasznos dolgokat. Mindemellett természetesen kapcsolatépítésre is kiváló ez a rendezvény, semmiképp sem szerettük volna kihagyni” – jelentették ki egyöntetűen.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek a magyarországi diplomák érik most a legtöbbet

Pályakezdőként a Szegedi Tudományegyetem volt hallgatói várják el a legalacsonyabb induló fizetést és a Szent István Egyetemről kikerülők a legtöbbet, azonban 10 év tapasztalattal már a Nyíregyházi Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem áll a skála két végén. Idén február 15-e az egyetemi képzésekre való jelentkezések határideje. A tanulók magabiztos döntését segíti a Profession.hu saját, 104 000 fős mintáján alapuló trendelemzése. 

2023. január 26. 21:05

Médiatanács: idén már a streamingszolgáltatók által közzétett tartalmakat is korhatárkarikákkal kell ellátni

A streamingszolgáltatók médiatartalmait is el kell látni a televíziós műsorokhoz hasonló korhatár-besorolással, amit a műsor előtt vagy a programkatalógusban kell jelezni – hangzott el a Médiatanács legutóbbi ülésén, ahol az M1 és a Szeged Televízió szolgáltatóival szemben indított eljárás eredményéről is döntött a testület.

2023. január 26. 19:43

A Nemzeti dal repkedő lapjait is elfoghatjuk az új Petőfis VR-játékban

Hogyan függ össze Petőfi Sándor és a virtuális valóság (angol: virtual reality, vagyis a VR)? 2023. január 1-jén ünnepeltük hazánk legnagyobb költőjének és Bács-Kiskun vármegye legjelentősebb alakjának, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját. A magyar történelem egyik legfontosabb szereplője bár a múltban élt, alakja annyira valós, hogy a VR-technológia segítségével a nyomába eredhetünk a Pilvax kávéháztól kezdve egészen a Landerer nyomdáig.

2023. január 26. 18:29

MIT LinQ Catalyst Europe program a Széchenyi István Egyetemen

A győri Széchenyi István Egyetem a házigazdája annak az MIT LinQ Catalyst Europe program keretében megvalósuló workshopnak, amelynek fókusza az egészségügyi kutatási projektek feltárása, támogatása. Az eseményre a GE Healthcare-rel együttműködésben kerül sor január 25–27. között. A program célja, hogy egészségügyi innovációs projekten dolgozó kutatók számára bemutassa az MIT LinQ Catalyst Europe program középpontjában álló módszertani elemeket.

2023. január 26. 17:00

Átszervezi IT és telekommunikációs szolgáltatásait a Telekom

Február 1-től egy kézből nyújt új, IT és telekommunikációs szolgáltatásokat közép- és nagyvállalati ügyfelei számára a Magyar Telekom.

2023. január 26. 15:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46

Okosabb támadások fenyegetik a képzetlen munkavállalókat

2023. január 2. 15:22