Robotperifériák csatlakoztatása bármely ipari hálózathoz

forrás: Prím Online, 2023. április 14. 19:31

A robotoknak kiegészítőkre van szükségük a hatékony működéshez. De mi a legegyszerűbb módja annak, hogy a perifériákat a gyári hálózatokhoz kapcsolják? A legegyszerűbb módja a HMS Networks használatra kész Anybus termékeinek alkalmazása, ahogyan azt az RSP is megállapította.

A gyárakban működő ipari robotok száma világszerte folyamatosan növekszik. A robotok hatékony használata és a termelékenység maximalizálása érdekében a vállalatok robotperifériákat illesztenek a robotokhoz, amik lehetővé teszik a robotok számára különböző feladatok elvégzését.

 

 

Az RSP a robotperifériák fejlesztésére, gyártására és telepítésére specializálódott. Amikor az RSP a szerszámcserélők új választékát kezdte el fejleszteni, meg kellett felelniük ügyfeleik elvárásainak, és olyan szerszámcserélőt kellett létrehozniuk, ami képes csatlakozni a gyári hálózatokhoz. A szükséges hálózati technológia fejlesztése azonban már egy bonyolult, az RSP szakértelmén kívül eső feladat. Az RSP mindenki örömére megtalálta a HMS Anybus megoldásait. A HMS segített beágyazni egy Anybus kommunikációs interfészt a szerszámváltóba, ami lehetővé tette a kapcsolatot a gyár hálózatával, így az RSP változatlanul a világelső robotperifériák gyártására összpontosíthat.

 

Robotrendszer termékek

 

A Robot System Products (RSP) ipari robotperifériák gyártására specializálódott, amelyeket világszerte használnak az iparban. „Erősségünk az ipari robotikában közel 20 éves munka során szerzett speciális tudásban rejlik – mondta Henrik Hofström, az RSP marketingmenedzsere. – Ez a speciális tudás lehetővé teszi számunkra, hogy robusztus, sokoldalú ipari robotperifériákat készítsünk, amik segítenek a robotok rugalmasságának és termelékenységének növelésében."

 

Az RSP egyik fő termékcsaládját a szerszámcserélők teszik ki. A robothoz egy szerszámcserélőt csatlakoztatnak, ami lehetővé teszi a robot számára a szerszám gyors és biztonságos cseréjét.

 

 

A Moduflex szerszámcserélőt a robothoz rögzítik, így a robot gyorsan és biztonságosan cserélhet szerszámokat.

  

A kihívás

 

Az intelligens és összekapcsolt ipar követelményei az automatizálási folyamat minden lépését érintik. Tehát, amikor az RSP kifejlesztette a szerszámcserélők új, a kifejezetten nehéz rakományok mozgatására tervezett Moduflex sorozatát, haladniuk kellett a korral, és olyan modern szerszámcserélőt kellett létrehozniuk, ami képes csatlakozni az automatizálási hálózatokhoz.

 

A szükséges hálózati technológia kifejlesztése azonban nem egyszerű feladat, és nem is ez tette az RSP-t globális éllovassá. „A robotika szakértői vagyunk, nem pedig az ipari hálózatépítésé – magyarázta Mats Thunell, az RSP vezető mérnöke. – Szeretnénk továbbra is a robotikára összpontosítani, ezért nem akartunk időt és pénzt fektetni egy házon belüli hálózati megoldás kifejlesztésébe, mivel az kívül esik a mi szakterületünkön. Az Anybus képében szerencsére találtunk egy jó megoldást, ami lehetővé teszi mindkét cég számára, hogy arra összpontosítsanak, amiben jók: mi a robotikára, az Anybus pedig a hálózatépítésre.”

 

Mielőtt azonban ismertetnénk a hálózati megoldást, ismerjük meg az RSP követelményeit.

 

Az RSP hálózati követelményei

 

A robotok szabadon mozognak a gyáron belül, ezért a perifériáknak a lehető legkompaktabbnak és vezetékmentesnek kell lenniük. A szerszámcserélő kompakt formájának megőrzése érdekében az RSP a hálózati technológiát inkább a szerszámcserélőbe ágyazta be. Az RSP-nek olyan adatkommunikációs interfészre is szüksége volt, ami a hálózati protokolltól függetlenül bármely gyári rendszerhez ehetővé tette a könnyű és megbízható csatlakozást.

 

 

Henrik Hofström az RSP és Samuel Alexandersson, a HMS szakértői.

  

Az Anybus CompactCom-ról

 

Az Anybus CompactCom minden hálózati követelménynek megfelelt.

 

Beágyazott kialakítás

 

A szerszámcserélő kompakt méretének megőrzése és az extra kábelek elkerülése érdekében az RSP az Anybus CompactCom B40-et választotta. Az Anybus CompactCom B40-et a szerszámcserélő nyomtatott áramköri lapjához (NYÁK) csatlakoztatták.

 

Bármilyen hálózatra csatlakozik

 

Létezik egy CompactCom minden nagyobb terepibuszhoz vagy ipari Ethernethez, és bármely CompactCom könnyen cserélhető egy másik CompactCom-ra, ami lehetővé teszi az RSP számára, hogy a hálózati protokolltól függetlenül bármilyen gyári rendszerhez csatlakozzon. Ahogy Henrik megjegyezte, ez új piacokra való terjeszkedés lehetőségét nyitja meg: „a PROFINET-tel kezdtük, de új piacokat is megcélozhatunk, mivel minden nagyobb hálózathoz létezik Anybus CompactCom.”

 

Egyszerű és megbízható

 

Az Anybus CompactCom használatra kész és könnyen telepíthető, csökkentve az új termékek piacra kerülésének idejét. A díjnyertes Anybus NP40 ipari hálózati processzor biztosítja, hogy a CompactCom az igényes teljesítmény-, megbízhatóság- és biztonsági követelményeknek is megfeleljen.

 

„Nem tudtuk volna ilyen egyszerűen kifejleszteni a Moduflex sorozatot az Anybus CompactCom nélkül – foglalta össze Henrik Hofström. – Az Anybus CompactCom egy nagyszerű termék. Megbízható ipari hálózati kommunikációt biztosít, és könnyen használható.”

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Ezt a 10 elektromos autót övezi a legnagyobb figyelem 2024-ben

Az elektromos autók a vállalkozások körében is egyre népszerűbbek, egy friss felmérés szerint a hazai cégvezetők közel fele cserélné járműflottáját elektromosra három éven belül. Ezek az új típusú járművek számos előnnyel rendelkeznek a hagyományos benzines vagy dízelüzemű autókkal szemben, a közvetlen gazdasági érvektől kezdve a környezeti fenntarthatóságon át a technológiai lehetőségekig. Mindezek mellett a vállalkozások most jelentős állami támogatást is kaphatnak tisztán elektromos autók beszerzésére. Az ALD AUTOMOTIVE | LEASEPLAN most összegyűjtötte azokat a modelleket, amelyeket a legnagyobb figyelem övezi idén hazánkban.

2024. február 28. 19:01

A WiFi 7 jelentősen javítja majd a vezeték nélküli vállalati hálózatok teljesítményét

A vezeték nélküli technológiák és szabványok gyors fejlődése új lehetőségeket teremt a vállalati WiFi hálózatok teljesítményének, megbízhatóságának és lefedettségének növelésére. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy az új szabványok gyakran anélkül váltják egymást, hogy valóban lenne idejük megvetni a lábukat a piacon.

2024. február 28. 17:33

A Lenovo mindenki számára elérhetővé teszi a mesterséges intelligenciát

2024. február 26-án a Mobile World Congress 2024-en (MWC 2024) mutatta be a Lenovo legújabb portfólióját, mely célzottan AI-eszközökből, szoftverekből és infrastrukturális megoldásokból áll, valamint bemutatott két olyan proof-of-concept* eszközt, amelyek újraértelmezik a hagyományos PC-k és okostelefonok formavilágát. A vállalat felfedte a hibrid AI térnyerésének jövőjét is, ezért egy több készüléket, szoftvert és szolgáltatást tartalmazó koncepciót vázol fel a nagyobb személyre szabhatóság, együttműködés és hatékonyság érdekében.

2024. február 28. 16:04

Április elején hirdetik ki a természetfotózás egyik legrangosabb versenyének győztesét

A Varázslatos Magyarország több mint egy évtizede az ország egyik legrangosabb és legizgalmasabb természetfotó pályázata, mely a képek által nyit ablakot nemzeti parkjaink természeti csodáira, ezzel felhívva a figyelmet a természetvédelem fontosságára. A kilenc hónapon át tartó versenyben a fotósok nemcsak havonta részesülnek díjazásban, de az évad legeredményesebb fotósa elnyeri A magyar természetfotó nagydíját és a vele járó Arany Daru szobrot is. 

2024. február 28. 14:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30