A Neumann Társaság áprilisi programjai

forrás: Prím Online, 2023. április 21. 17:19

Három fontos budapesti program is zajlik áprilisban a #neumann120 emlékév keretében a Neumann Társaság részvételével. A Városháza Parkban április 25-étől száznál több, a magyar géniusz életműve előtt tisztelgő, napjaink kihívásaira reflektáló digitális képzőművészeti alkotást tekinthetnek meg a járókelők. A Kristály Színtérben  Neumann János és a sci-fi kapcsolata kerül terítékre április 27-én este, a Neumann-életművet feldolgozó vándorkiállítás tablósora pedig  a hónap végével a budapesti BMSZC Neumann Technikumba költözik.

A manapság használt digitális számítógépek működési elvét kidolgozó Neumann János a 20. század egyik legfontosabb, jövőformáló tudósa, a Financial Times szerint az évszázad embere Budapesten, a Lipótvárosban született, a Fasori Evangélikus Gimnáziumba járt iskolába. Részben Budapesten járt egyetemre, így ő és családja ezer szállal kötődött fővárosunkhoz. Ennek nyomán a #neumann120 emlékévben két érdekes, a technológia művészeti vonatkozásaihoz kapcsolódó programmal is jelen lesz a Neumann Társaság az idei Budapesti Tavaszi Fesztiválon. 

 

Képzőművészeti alkotások tisztelegnek Neumann előtt

 

2023. április 25-től május 15-ig a Városháza Parkban az érdeklődők, járókelők díjmentesen tekinthetik meg az Hommage à Neumann című szabadtéri plakátkiállítást, amely a Budapest Brand Zrt. és a Neumann Társaság együttműködésével valósul meg. Ezen a Magyar Elektrográfiai Társaság alkotóművészeinek munkáiból több mint száz digitális képzőművészeti alkotást lehet megtekinteni, amelyek készítői mai eszközökkel, látvánnyal mesélnek Neumann Jánosról a ma emberének. 

 

A plakátkiállítást április 25-én 16 órától nyitja meg Ruzsa Dénes médiaművész, az eseményen köszöntőt mond Gáspár Máté, a Budapest Brand Nonprofit Zrt művészeti vezetője Wéber Tamás, a SERCO Informatika Zrt. vezérigazgatója és Prof. Dr. Sima Dezső, az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának alapító főigazgatója.

 

Fotó: Kelecsényi Csilla

 

Túlélhetjük a technikát? – sci-fi est napjaink kihívásairól

 

Neumann János látnoki erejű cikke nyomán a számítógépek, a matematika és az atomfizika kihívásaira és arra, milyen esélyünk van a túlélésre az ökológiai válság, a háborúk és pandémia árnyékában, sci-fi írók és diákok adnak választ 2023. április 27-én 19 órától a Túlélhetjük a technikát? Neumann János és a jövő című sci-fi esten, amely a margitszigeti Kristály Színtérben zajlik majd – a rendezvény ingyenes, de a részvételhez szükséges regisztrálni, amelyet ezen a linken lehet megtenni a jegyvásárlás gombra kattintva.

 

Az est végén rendezett kerekasztal-beszélgetésen Neumann János és a sci-fi kapcsolata kerül terítékre, továbbá lesz még Galaktika lapszámbemutató és Robert Sawyer új regénye, az Oppenheimer alternatíva bemutatója is.

● Képes Gábor, író, NJSZT marketingigazgató, moderátor

● Alföldi István, az NJSZT előző igazgatója, beszélgetőtárs

● Nemere István, író, beszélgetőtárs

● Németh Attila, irodalmi szerkesztő, Galaktika, beszélgetőtárs

● Dr. Mund Katalin, főszerkesztő, Galaktika, beszélgetőtárs

● Fedina Lídia, író, a Neumann120 novellapályázat első helyezettje

● Kevereschán András, író, a Neumann120 novellapályázatt második helyezettje

● Szirtes György, író, a Neumann120 novellapályázat harmadik helyezettje

● és a pályázat dicséretben részesült szerzői

 

Új helyszínen a Neumann 120 vándorkiállítás

 

2023. április 24-től Neumann János nevét viselő intézménybe, a BMSZC Neumann János Informatikai Technikumba vándorol a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumból a #neumann120 emlékév tablósora. A tablósor Neumann János életét és pályáját, hatását mutatja be, közérthető formában, és önálló kiállításként a technikumban lesz először megtekinthető. 

 

A tárlatot április 24-én 13 órától nyitják meg, a megnyitón Menyhárt Erika, a technikum igazgatója, illetve Csordás Katalin, az intézményt fenntartó BMSZC igazgatója tart köszöntőt. Mellettük az eseményen ugyancsak köszöntőbeszédet mond Horváth Csaba, Zugló polgármestere, Borbély Ádám helyi önkormányzati képviselő, Prof. Dr. Felde Imre, az Óbudai Egyetem egyetemi docense, Ipari és Üzleti kapcsolatokért felelős rektorhelyettese. 

 

A Neumann Technikumban a tablókiállítás 2023. május 5-ig hétköznap 8 és 22 óra között az érdeklődők számára szabadon megtekinthető. A délelőtti órákban a látogatás csak az iskola@njszg.hu címen történő előzetes bejelentkezéssel lehetséges.

 

A 2023-as Neumann 120 emlékév kapcsán a Neumann Társaság egy dedikált honlapot indított, amely a www.neumann120.hu címen érhető el. Ezen az oldalon minden fontos információ megtalálható a 2023-as emlékév kapcsán zajló eseményekről (versenyek, pályázatok, kiállítások, díjátadók, konferenciák és emlékfaültetés), a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

Kulcsszavak: Neumann Társaság

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek a számítógépek hozták el a digitális kultúrát az iskolákba

Új időszaki kiállítást mutat be az Informatika Történeti Múzeum Alapítvány – alapítója, a Neumann Társaság szakmai anyagaira építve – az iskolagépek történetéről. School-Computer – a digitális kultúra megjelenése a közoktatásban a címe a tárlatnak, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával március 8-tól május 1-ig Túrkevén, a Finta Múzeum Vadász Pál Kiállítótermében, majd május második felétől Budapesten, a Neumann Társaság Báthori utcai székházában lesz látható.

2024. február 21. 20:26

Az ELTE-n tanácskoznak az ERASMUS MASUDEM konzorcium vezetői

Hat ország tizenegy partnerintézményének részvételével 2024. február 21. és 23. között az ELTE Informatikai Karán tartja soron következő ülését a fenntartható fejlődést Ázsiában akadémiai fejlesztésekkel támogató Master Studies in Sustainable Development and Management projekt.

2024. február 21. 19:23

Ezt tudja most egy tévé, amit egy tipikus magyar vásárló választ

2024-ben több fontos sporteseményt követnek majd az emberek Magyarországról is: minden ilyen időszak jelentős lökést ad a televízió eladásoknak az eMAG-nál, az év elején pedig egy sor újdonsággal rukkolnak elő a gyártók. Azért, hogy segítse a megfelelő új készülék kiválasztását, a kereskedő összegyűjtötte, hogy mely tévés technológiákat érdemes már keresni az olcsóbb, tömegpiaci modellekben keresni, és melyek számítanak a prémium modellek kiváltságának.

2024. február 21. 17:51

Retro időmérővel ünneplik a Casio karóra részlegének 50 éves fennállását

A CASIO újra kiadta legendássá vált Casiotron QW02 karórát, amely a világ első automatikus naptárfunkcióval ellátott időmérő szerkezete volt. Az újdonság a TRN-50-es típusszámot viseli, utalva arra, hogy a Casio karóra részlege idén ünnepli 50 éves fennállását. A modell limitált, négyezer darabos példányszámban került forgalomba.

2024. február 21. 14:40

Az AOC bemutatja az elegáns otthoni és irodai monitorok új korszakát

A kijelzőspecialista AOC izgatottan jelenti be legújabb B3 sorozatának bevezetését, amely a modern otthoni és irodai környezetekhez tervezett belépőszintű B2C monitorok újragondolt változata. Az új B3 termékcsalád két 23,8 hüvelykes (60 cm) (AOC 24B3CF2 és 24B3CA2) és két 27 hüvelykes (68 cm) (AOC 27B3CF2 és 27B3CA2) modellel indul, amelyek IPS panellel és Full HD felbontással rendelkeznek. A 100 Hz képfrissítési sebességgel, USB-C csatlakoztathatósággal és 65 W tápellátással ez a négy monitor frissített dizájnnal és továbbfejlesztett teljesítménnyel egyesíti magában a modern otthonok és vállalkozások változó igényeit.

2024. február 21. 13:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07