Szabadkán megkezdi a működését Európa első akkumulátorcella gyártó üzeme

forrás: Prím Online, 2023. április 25. 12:41

A kiváló minőségű LFP prizmatikus cellák gyártására specializálódott vállalat, az ElevenEs Szabadkán felépített üzeme indulásra kész. Jelenleg a különböző alkalmazási területek tesztelésére várnak az új gyárban elkészült akkumulátorcellák, beleértve az elektromos autókat, buszokat, teherautókat és energiatároló rendszereket.

Az LFP-cellák piaca várhatóan jelentős növekedésnek indul az elkövetkező esztendőkben. Az elmúlt két évben több mint kilencszeresére nőttek a globális eladások. Az előrejelzések szerint az évtized végére az LFP az első számú akkumulátorcella-megoldássá fog válni. Ez nem meglepő, mivel az LFP akkumulátorcellák nagyobb biztonságot és fenntarthatóságot kínálnak alacsonyabb költségek mellett, mivel a technológia nem használ sem nikkelt, sem kobaltot. Élettartamuk ugyanakkor háromszor hosszabb, mint a legelterjedtebb konkurens technológiáké, így ezek egyben a legköltséghatékonyabb akkumulátor-megoldások is a piacon.

 

 

A gyártóüzem megnyitása jelentős előrelépést jelent az ElevenEs számára. Az elképzelések szerint a létesítmény 2024-re tovább fog bővülni. A fejlesztési tervek kiterjednek két gigaüzem üzemeltetésére is. A Giga-I 2026-ig 8 GWh-t, a Giga-II pedig 40 GWh-t termel majd 2027 végéig. Ekkor a vállalat együttes kapacitása 48 GWh lesz, ami évente egymillió közepes méretű elektromos autó meghajtásához elegendő akkumulátorcella előállítására elegendő.

 

„Kutatási és fejlesztési központunk bővítése és első szerbiai gyártóüzemünk megnyitása hatalmas mérföldkő az ElevenEs, illetve az európai akkumulátorcella-piac egésze számára. Ezzel pedig hozzájárulhatunk a globális karbonlábnyom csökkentéséhez is. Az új üzem lehetővé teszi, hogy kielégítse a növekvő akkumulátorcella-keresletet. A fenntarthatóságra összpontosítva az ElevenEs készen áll a növekedésre, megvalósítva azt a célt, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a tiszta jövőt.” – fejtette ki Nemanja Mikac, az ElevenEs vezérigazgatója.  

 

 

A szakember hozzátette, hogy az ElevenEs számos kezdeményezést hajt végre a fenntartható termelés előmozdítása érdekében. Beleértve ebbe a megújuló energiaforrások használatát a létesítmény üzemeltetéséhez, amely így egyaránt hasznát veszi a víz-, a szél- és napenergiának. A vállalat azt is tervezi, hogy a jövőben az összes szükséges aktív összetevőt Európából szerzi majd be, ezzel is csökkentve az itt gyártott LFP akkumulátorcellák karbonlábnyomát.

 

Az InnoEnergy magyarországi tevékenységét ellátó Green Brother vezetője, Dervalics Ákos szerint az új szabadkai gyár Magyarországnak is új távlatokat nyithat. Úgy véli az akkumulátorok kulcsszerepet játszanak az energetikai átállásban és egy, a határainkhoz közeli európai akkumulátorgyár kiváló lehetőséget ad a magyar vállalatoknak, hogy vagy beszállítókká váljanak, vagy ezeket a rövid szállítási távolsággal rendelkező akkumulátorokat beépítsék termékeikbe.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új korszak jön az 5.5G, a mesterséges intelligencia és a felhő alapú megoldások integrálásával

A küszöbön álló 5.5G-korszak jegyében mutatta be legújabb innovációit és megoldásait a Huawei Technologies az idei Mobil Világkongresszuson. A vállalat várakozásai szerint az 5.5G technológia kereskedelmi forgalmazása már idén elkezdődik, amely lehetővé teszi új alkalmazási területek kiaknázását. A közelgő új, 10 Gigabites mobilszélessáv korszakában a szolgáltatóknak a kiváló minőségű hálózatépítésre kell törekedniük, hogy ki tudják használni az 5.5G technológia nyújtotta új lehetőségeket. A Huawei partnereivel együtt világszerte már több mint 20 városban működött közre 5.5G hálózatok kereskedelmi telepítésében és tesztelésében.

2024. február 28. 20:26

Helyi rugalmassági piacot tesztelnek Róma villamosenergia-hálózatán

A Róma áramellátását biztosító hálózat csúcsigénye a következő tíz évben várhatóan 2200 MW-ról 3300 MW-ra fog nőni. Ezzel a kihívással nincs egyedül az olasz főváros: a növekvő energiaigények és a megváltozó fogyasztói szokások miatt világszerte és Magyarországon is egyre szükségesebb a villamos hálózatok kapacitásának bővítése.

2024. február 28. 10:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30