Megéri-e az elektromos autózás?

forrás: Prím Online, 2023. június 19. 09:31

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

Egyszerűbb karbantartás

 

Az elektromos autók választása számos előnnyel jár, amelyek közül az egyik a karbantartási költségek csökkenése. Az elektromos autók kevesebb mozgó alkatrészt tartalmaznak a hagyományos belső égésű motoros járművekhez képest, így kevesebb kopás, karbantartás és javítás szükséges. 

 

Már van ilyen autód és szeretnéd minél nagyobb biztonságban tudni? Az online köthető, elektromosautó-biztosítási csomagok között biztosan Te is megtalálod majd a számodra legnagyobb megnyugvást hozó összeállítást!
 


 

Nincs szükség olajcserére, hűtőfolyadékra, légszűrőre vagy gyújtógyertyára, amelyek jelentős költségeket jelenthetnek hagyományos autóknál. Emellett az elektromos autók fenntartása is egyszerűbb lehet. Nincs szükség olajcserére, és a fékek is kevésbé kopnak, mivel az elektromos autók visszatöltő fékezést alkalmaznak, ami a motor generátorfunkcióját használja a fékek helyett. Ez hosszabb élettartamot eredményezhet a fékek számára.

 

Ami egyezik

 

Ugyan az elektromos autókban kevesebb a kopóalkatrész, mint a hagyományos meghajtásúakban, de azért itt is akad jócskán olyan dolog, ami a gondatlan használat közben tönkremehet. A rossz minőségű utak ezeknél az autóknál is kárt tehetnek a lengéscsillapítóban vagy akár a kerekek felfüggesztésében. Ilyen tekintetben tehát hasonlóképpen tanácsos időnként szervizben átnézetni őket, különösen, ha zajokat tapasztalunk.

 

Olcsóbb tankolás és parkolás

 

Az elektromos autók energiaköltsége is alacsonyabb lehet a hagyományos üzemanyagokhoz képest. Az elektromos autók töltése általában olcsóbb, mint a benzin vagy a dízel tankolása, és az elektromos áram ára általában stabilabb és kiszámíthatóbb, mint az üzemanyagok ára, amely gyakran változik. Ezenkívül sok országban különböző adókedvezmények, támogatások és csökkentett parkolási díjak érhetők el az elektromos autók tulajdonosainak, ami további megtakarításokat eredményezhet.

 

Fontos megjegyezni azonban, hogy az elektromos autók beszerzési költsége általában magasabb lehet a hagyományos járművekhez képest. Az elektromos autók technológiája még viszonylag új, és a fejlesztések költségei is magasak. Azonban a hosszú távú megtakarítások és az alacsonyabb üzemeltetési költségek sok esetben kompenzálhatják a kezdeti befektetést.

 

Az elektromos autók választásakor figyelembe kell venni az egyéni igényeket, az infrastruktúrát, az autó akkumulátorának hatótávját és a töltési lehetőségeket is.

Kulcsszavak: e-autó elektromos autó

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A fogyasztók 37%-a tervezi, hogy a következő egy évben több okoseszközt vásárol

A szórakoztató elektronikai cikkek és az okosjárművek népszerűsége áll a lista élén, az egészségügyi és otthoni biztonsági eszközök pedig 2024-ben várhatóan még közkedveltebbé válnak. 

2024. február 9. 14:36

Jelentős támogatást nyújt a Rheinmetall a győri Formula Student hallgatói csapatnak

Tizenötezer euróval, vagyis közel hatmillió forinttal támogatja a Rheinmetall az Arrabona Racing Teamet, a Széchenyi István Egyetem Formula Student-versenysorozatban részt vevő hallgatói csapatát. A cég, amelynek logója mostantól a győriek versenyautóját díszíti, a közelmúltban Zalaegerszeg legnagyobb ipari beruházását hajtotta végre a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó ZalaZone mellett.

2024. február 7. 14:38

A pályázati források mellett innovatív töltési megoldás is segíti a vállalati e-autó-programokat

2024. február 5-től igényelhetnek támogatást a hazai vállalkozások elektromos autók vásárlásához, ami várhatóan újabb lökést ad az ilyen típusú járművek hazai elterjedéséhez. Ahhoz azonban, hogy a céges e-autó-programok igazi sikertörténetek legyenek, a töltési infrastruktúra kérdésével is foglalkozni kell. Már elérhetőek a piacon hatékony, egyszerűen telepíthető megoldások is, amelyek alkalmazására hazai példa is van. 

2024. február 6. 09:55

Az ABB több mint 1300 robotot szállít a Volvo Carsnak

Az ABB bejelentette, hogy megerősíti a Volvo Cars-zal régóta fennálló partnerségét, amelynek keretében több mint 1300 robotot és funkcionális csomagot szállít az elektromos járművek következő generációjának gyártásához. Ezzel támogatja a svéd autógyártót ambiciózus fenntarthatósági céljainak elérésében. 

2024. február 5. 17:36

Az aszfaltcsíkon születő bajnokokat segíti versenymérnökként a Széchenyi-egyetem volt hallgatója

Gyerekként legóból készített járműveket, később valódi versenyautót épített. Gyenis Máté alapító tagja volt a Széchenyi István Egyetem Formula Student-versenysorozatban szereplő hallgatói csapatának, majd profi versenymérnök lett. Dolgozott a túraautós holland Nick Catsburggel, az osztrák Nico Grubert junior bajnoki címhez segítette és Michelisz Norbert csapatát, a M1RA-t is erősítette. A motorsport nemzetközileg is ismert háttérembere büszke arra, hogy mindezt a győri egyetemről indulva érte el.

2024. február 4. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07