Megéri-e az elektromos autózás?

forrás: Prím Online, 2023. június 19. 09:31

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

Egyszerűbb karbantartás

 

Az elektromos autók választása számos előnnyel jár, amelyek közül az egyik a karbantartási költségek csökkenése. Az elektromos autók kevesebb mozgó alkatrészt tartalmaznak a hagyományos belső égésű motoros járművekhez képest, így kevesebb kopás, karbantartás és javítás szükséges. 

 

Már van ilyen autód és szeretnéd minél nagyobb biztonságban tudni? Az online köthető, elektromosautó-biztosítási csomagok között biztosan Te is megtalálod majd a számodra legnagyobb megnyugvást hozó összeállítást!
 


 

Nincs szükség olajcserére, hűtőfolyadékra, légszűrőre vagy gyújtógyertyára, amelyek jelentős költségeket jelenthetnek hagyományos autóknál. Emellett az elektromos autók fenntartása is egyszerűbb lehet. Nincs szükség olajcserére, és a fékek is kevésbé kopnak, mivel az elektromos autók visszatöltő fékezést alkalmaznak, ami a motor generátorfunkcióját használja a fékek helyett. Ez hosszabb élettartamot eredményezhet a fékek számára.

 

Ami egyezik

 

Ugyan az elektromos autókban kevesebb a kopóalkatrész, mint a hagyományos meghajtásúakban, de azért itt is akad jócskán olyan dolog, ami a gondatlan használat közben tönkremehet. A rossz minőségű utak ezeknél az autóknál is kárt tehetnek a lengéscsillapítóban vagy akár a kerekek felfüggesztésében. Ilyen tekintetben tehát hasonlóképpen tanácsos időnként szervizben átnézetni őket, különösen, ha zajokat tapasztalunk.

 

Olcsóbb tankolás és parkolás

 

Az elektromos autók energiaköltsége is alacsonyabb lehet a hagyományos üzemanyagokhoz képest. Az elektromos autók töltése általában olcsóbb, mint a benzin vagy a dízel tankolása, és az elektromos áram ára általában stabilabb és kiszámíthatóbb, mint az üzemanyagok ára, amely gyakran változik. Ezenkívül sok országban különböző adókedvezmények, támogatások és csökkentett parkolási díjak érhetők el az elektromos autók tulajdonosainak, ami további megtakarításokat eredményezhet.

 

Fontos megjegyezni azonban, hogy az elektromos autók beszerzési költsége általában magasabb lehet a hagyományos járművekhez képest. Az elektromos autók technológiája még viszonylag új, és a fejlesztések költségei is magasak. Azonban a hosszú távú megtakarítások és az alacsonyabb üzemeltetési költségek sok esetben kompenzálhatják a kezdeti befektetést.

 

Az elektromos autók választásakor figyelembe kell venni az egyéni igényeket, az infrastruktúrát, az autó akkumulátorának hatótávját és a töltési lehetőségeket is.

Kulcsszavak: e-autó elektromos autó

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

5 biztonsági és kényelmi funkció a maximális vezetési élményért

Az új autóktól ma már nemcsak kiváló teljesítményt és hatékonyságot várunk el, hanem azt szeretnénk, ha kényelmünket és biztonságunkat is maximálisan szolgálnák. A legújabb modellek éppen ezért számos fejlett technológiai funkcióval rendelkeznek, amelyek amellett, hogy magasabb szintre emelik a vezetés élményét, az utazást is biztonságosabbá teszik. A Mio, a menetrögzítő kamerák vezető gyártója összegyűjtött 5 olyan funkciót és eszközt, amelyek ezt a célt szolgálják.

2023. november 23. 19:00

E-versenyautókkal és a norelem támogatásával ügyesednek a fiatal tervezők

A tervezőmérnöknek készülő hallgatókat tette próbára az idei, tisztán elektromos versenyautó építésének és üzemeltetésének kihívására koncentráló Formula Student (Electric) verseny. Annak érdekében, hogy több csapatot is felkészítsen az eseményre, a VDI Racing Camp powered by norelem több mint 250 résztvevőt hívott össze Németország minden részéről, és minden csapatnak gépelemeket és támogatást nyújtott a rangos versenyhez.

2023. november 23. 14:17

Bajor egyetemekkel közösen fejleszt önvezető járműveket a Széchenyi István Egyetem

Egy bajor–magyar kormányközi együttműködés által létrejött nemzetközi projektben vesz részt a Széchenyi István Egyetem, ahol az intézmény hallgatói és munkatársai négy bajor egyetemmel partnerségben önvezető járművek fejlesztésén dolgoznak. A program részeként a német kollégák a győri egyetemre látogattak, ahol többnapos workshopon vettek részt. 

2023. november 16. 15:59

Hatmilliónál is több e-autót adtak el az első félévben – de mi lesz a töltéssel?

Az idei első félévben több mint hatmillió tisztán elektromos, illetve plug-in hibrid autót adtak el világszerte a Canalys adatai szerint, ez majdnem felével múlta felül az egy évvel korábbit. Az e-autók gyors terjedése komoly kihívásokkal is jár, amelyek egy részének megoldásában az intelligens töltőrendszerek segíthetnek.

2023. november 15. 09:57

Így autózunk télen!

Ha akarnánk, sem tudjuk magunkat függetleníteni a téli időjárástól, ha volán mögé ülünk. Éppen ezért jelentősen befolyásolja vezetési szokásainkat az, hogy milyen körülményekkel kell szembenéznünk az utakon. Tízből négy autós változtat a vezetési szokásain télen, az időtől teszi függővé, hogy gyakrabban, vagy ritkábban használja-e a járművét – derül ki a Magyar Suzuki magyar autósok körében elvégzett kutatásából*. Jó hír, hogy a sofőrök nagy része téli gumival közlekedik többnyire már novembertől, és bevet minden olyan praktikát, amely a biztonságos közlekedést segíti.

2023. november 14. 14:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04