Tovább okosítja mesterséges intelligencia fejlesztéseit az Amazon Web Services

forrás: Prím Online, 2023. október 4. 20:22

Magasabb sebességre kapcsolta a mesterséges intelligencia (AI) fejlesztéseit az Amazon Web Services (AWS). A Magyarországon nyáron irodát nyitó informatikai vállalat a napokban öt újítást jelentett be.

Elsőként általánosan elérhetővé tették az AWS generatív AI-alkalmazások fejlesztésére, skálázására alkalmas Amazon Bedrock szolgáltatását, amellyel szövegeket, képeket, hangokat és szintetikus adatokat lehet megalkotni az adott kulcsszavak alapján. A teljeskörű menedzselt szolgáltatásként igénybe vehető Bedrock hozzáférést biztosít a vezető AI-vállalatok, az AI21 Labs, az Anthropic, a Cohere, a Meta, a Stability AI és az Amazon nagy teljesítményű alapmodelljeihez (FM-ek). Valamint azoknak a képességnek a legszélesebb körét biztosítja az adatvédelmi szempontoknak megfelelve, amelyekre a felhasználóknak szüksége van a generatív AI-alkalmazások létrehozásához.

 

Az AWS bejelentette azt is, hogy az Amazon Bedrockon keresztül hozzáférhetővé válik a Meta következő generációs nagy nyelvi modellje (LLM), a Llama 2, ami 13 és 70 milliárd paraméterszámmal áll a felhasználók rendelkezésére, hogy ezekből a nyelvi készletekből generatív AI-alkalmazásokat építhessenek.

 

 

Szintén általánosan elérhető lesz mostantól az Amazon Titan Embeddings modell, ami a generatív AI pontosságát növeli azáltal, hogy a szavakat matematikai vektorokká, azaz beágyazásokká alakítja át a kiterjesztett keresésen alapuló technológiát (RAG) alkalmazva.

 

A negyedik most bejelentett AWS fejlesztés a felhasználó megjegyzései és korábbi kódjai alapján kódjavaslatokat adó Amazon CodeWhisperer új képessége. Ez felszabadítja a generatív mesterséges intelligencia által vezérelt kódolásban rejlő lehetőségeket és biztonságosan adaptálja a felhasználók belső kódbázisát, erőforrásait, hogy egyedi igényekre szabott ajánlásokat adjon.

 

Az ötödik újonnan bevezetett megoldás az AWS-től az Amazon QuickSight nyelvi parancsokkal testre szabható, vizuális elemek létrehozására alkalmas generatív üzleti intelligencia (BI) képessége. Ennek segítségével az elemzők egyszerűen összeállíthatják a kívánt eredményt kérdéstöredékekből (pl. „10 legjobb termék”), a QuickSight pedig emellé vizuális elemeket alkot, amelyek egyetlen kattintással hozzáadhatóak egy irányítópulthoz vagy egy jelentéshez.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Van élet 1 millió dollár alatt – újraformálódik a startup piac

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is. A start it @K&H vezető nagyvállalati inkubátor szerint azonban az óvatosabb hozzáállás átrendeződést, az úgynevezett unikornisok mellett a kisebb csapatok felértékelődését hozhatja magával, az egyre inkább MI vezérelte megoldások mellett. Az inkubátorprogram a következő féléves fejlesztési időszakban ezért a digitális innovációkra fókuszál, és IT kihívást is hirdet azoknak, akiknek még nincs konkrét ötletük, de belekóstolnának a vállalkozásindítás és a startupok világába.

2024. február 25. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07