Mire figyeljünk külföldi munkaerő toborzása esetén?

forrás: Prím Online, 2023. november 1. 22:01

A vendégmunkások alkalmazása számtalan területen nyújthat azonnali segítséget. Magyarországon jelenleg rengeteg betöltetlen pozíció van, amelyeket egyszerűen hazai forrásból szinte lehetetlen feltölteni. Ennek több oka is van, a munkaerőhiány pedig nem látszik enyhülni a közeljövőben.

Már a toborzásnál eldőlhet minden

 

A megfelelő vendégmunkások felkutatása ma már egyszerűen megoldható olyan profi segítséggel, mint amit a TERENDO is nyújtani tud. A külföldi állampolgárok alkalmazása során több területre is oda kell figyelni: toborzás, megfelelő engedélyek beszerzése, adminisztráció, utaztatás, szállás keresése, tolmácsolás és beilleszkedés a céges kultúrába. Mindennek az alapja azonban az első pont lesz. A toborzáson múlik az egész projekt sikeressége, hogy valóban segítséget jelentsen a külföldi munkavállaló, és a pozíciók is megfelelően legyenek feltöltve. 
 

 

A magyar állam is felismerte ezt az igényt, hogy a munkaerőhiányt rövid távon csak vendégmunkások segítségével lehet leküzdeni, a gazdaságnak pedig azonnal szüksége van a segítségre. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy az egész folyamat gyerekjáték lett, munkaerő-szakértőkre továbbra is szükség van.

 

A toborzás már az első egyeztetés során megkezdődik, ahol a vállalkozás pontosan meghatározza az igényeket. Hány munkavállalóra van szükség, milyen területen akarják őket alkalmazni, valamint milyen képesítés kell hozzá? Egy profi munkaerő-szakértő a részletekre is ki fog térni, hogy garantáltan a legjobb jelentkezők kerüljenek bele a kalapba. Ez a szolgáltatás azért is fontos, mert már kiépült kapcsolati hálóval rendelkeznek ezek a cégek, így az igények alapján pontosan tudni fogják, melyik országban kiket kell keresni.

 

A célország meghatározása, interjúztatás, szűrés

 

Az igények már önmagukban behatárolják azt, hogy mégis melyik országban találhatóak a megfelelő külföldi munkavállalók. Vannak olyan szegmensek, ahol a tapasztalatok azt mutatják, egy bizonyos területről kell hozzá toborozni a jelölteket. Ezt követően kezdődik meg az interjúztatás, ami általában többkörös szokott lenni. Itt a szakképesítéstől kezdve az egészségügyi állapoton át a büntetlen előéletig mindent vizsgálnak.

 

Csak azok kerülnek fel a végső listára, akik minden egyes szűrőn gond nélkül átestek.

 

 

 

 

Az első lépés egy hosszú folyamatban

 

A toborzás mindennek az alapja, ha ezzel készen vagyunk, még nem jelenti azt, hogy onnantól kezdve könnyű dolgunk van. Ezt követően jön a tartózkodási, munkavállalási engedélyek beszerzése, az adminisztráció, az utaztatás, majd a munkába állás. Az egész folyamat 3-5 hónapot is igénybe vehet, ezért is ajánlott az, hogy minél hamarabb felvegyük a kapcsolatot egy munkaerő-szakértővel.

 

A munkaerőhiány Magyarországon rövid időn belül nem fog megoldódni, ezért is fontos, hogy igénybe vegyük az alternatív lehetőségeket.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Játszani jó! A kutyád is ezt gondolja!

Ha kutyád van, akkor nagyon sokféle dolgot kell a számára beszerezned. Azonban nem csupán az alapvető felszerelésekre kell gondolni, mint a fekhely vagy az élelem, hanem arra is, hogy mivel fogod tudni lefoglalni őt napközben.

2023. november 1. 22:23

Mire figyeljünk külföldi munkaerő toborzása esetén?

A vendégmunkások alkalmazása számtalan területen nyújthat azonnali segítséget. Magyarországon jelenleg rengeteg betöltetlen pozíció van, amelyeket egyszerűen hazai forrásból szinte lehetetlen feltölteni. Ennek több oka is van, a munkaerőhiány pedig nem látszik enyhülni a közeljövőben.

2023. november 1. 22:01

Szilveszteri parti a 70-es évek hangulatában

Régóta él az a mondás, hogy ahogy befejeztük az óévet és elkezdtük az újat, olyan lesz az egész évünk. Ennek megvalósítására mi sem lehet jobb lehetőség, mint az, ha egy szilveszteri partin töltjük az év utolsó estéit.

2023. november 1. 21:05

Tippek a sikeres álláskereséshez

Az álláskeresésnek is megvannak a nehézségei, buktatói, ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, amelyek segítenek minél hamarabb megtalálni az álommunkát.

2023. november 1. 15:01

Kiegyensúlyozott táplálás kiváló minőségű eledellel

Kedvencünk egészsége szempontjából döntő, hogy mivel tápláljuk, ez ugyanis meghatározza az általános jóllétét, fizikai állapotát, sőt, még a hangulatát is. Napjaink bőséges kínálata egyszerre jelent könnyebbséget és nehézséget, hiszen ahhoz, hogy valóban eligazodjunk, ismernünk kell néhány alapszabályt.

2023. november 1. 14:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27

A Magyar Telekom 2023. harmadik negyedéves eredményei

2023. november 9. 10:04