Mire figyeljünk külföldi munkaerő toborzása esetén?

forrás: Prím Online, 2023. november 1. 22:01

A vendégmunkások alkalmazása számtalan területen nyújthat azonnali segítséget. Magyarországon jelenleg rengeteg betöltetlen pozíció van, amelyeket egyszerűen hazai forrásból szinte lehetetlen feltölteni. Ennek több oka is van, a munkaerőhiány pedig nem látszik enyhülni a közeljövőben.

Már a toborzásnál eldőlhet minden

 

A megfelelő vendégmunkások felkutatása ma már egyszerűen megoldható olyan profi segítséggel, mint amit a TERENDO is nyújtani tud. A külföldi állampolgárok alkalmazása során több területre is oda kell figyelni: toborzás, megfelelő engedélyek beszerzése, adminisztráció, utaztatás, szállás keresése, tolmácsolás és beilleszkedés a céges kultúrába. Mindennek az alapja azonban az első pont lesz. A toborzáson múlik az egész projekt sikeressége, hogy valóban segítséget jelentsen a külföldi munkavállaló, és a pozíciók is megfelelően legyenek feltöltve. 
 

 

A magyar állam is felismerte ezt az igényt, hogy a munkaerőhiányt rövid távon csak vendégmunkások segítségével lehet leküzdeni, a gazdaságnak pedig azonnal szüksége van a segítségre. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy az egész folyamat gyerekjáték lett, munkaerő-szakértőkre továbbra is szükség van.

 

A toborzás már az első egyeztetés során megkezdődik, ahol a vállalkozás pontosan meghatározza az igényeket. Hány munkavállalóra van szükség, milyen területen akarják őket alkalmazni, valamint milyen képesítés kell hozzá? Egy profi munkaerő-szakértő a részletekre is ki fog térni, hogy garantáltan a legjobb jelentkezők kerüljenek bele a kalapba. Ez a szolgáltatás azért is fontos, mert már kiépült kapcsolati hálóval rendelkeznek ezek a cégek, így az igények alapján pontosan tudni fogják, melyik országban kiket kell keresni.

 

A célország meghatározása, interjúztatás, szűrés

 

Az igények már önmagukban behatárolják azt, hogy mégis melyik országban találhatóak a megfelelő külföldi munkavállalók. Vannak olyan szegmensek, ahol a tapasztalatok azt mutatják, egy bizonyos területről kell hozzá toborozni a jelölteket. Ezt követően kezdődik meg az interjúztatás, ami általában többkörös szokott lenni. Itt a szakképesítéstől kezdve az egészségügyi állapoton át a büntetlen előéletig mindent vizsgálnak.

 

Csak azok kerülnek fel a végső listára, akik minden egyes szűrőn gond nélkül átestek.

 

 

 

 

Az első lépés egy hosszú folyamatban

 

A toborzás mindennek az alapja, ha ezzel készen vagyunk, még nem jelenti azt, hogy onnantól kezdve könnyű dolgunk van. Ezt követően jön a tartózkodási, munkavállalási engedélyek beszerzése, az adminisztráció, az utaztatás, majd a munkába állás. Az egész folyamat 3-5 hónapot is igénybe vehet, ezért is ajánlott az, hogy minél hamarabb felvegyük a kapcsolatot egy munkaerő-szakértővel.

 

A munkaerőhiány Magyarországon rövid időn belül nem fog megoldódni, ezért is fontos, hogy igénybe vegyük az alternatív lehetőségeket.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan lehet elkövetni közúti veszélyeztetést?

A közúti veszélyeztetés szándékos bűncselekmény, mert a járművezető a szabályokat szándékosan szegi meg, a veszélyhelyzet pedig konkrétan meghatározott személyekre és helyzetre irányul. Az elkövető csak olyan személy lehet, aki a közúti közlekedés szabályainak hatálya alatt áll, tehát nem gyalogos és nem utas. 

2024. július 1. 22:57

A technológia és a design találkozása: modern fotótapéták

A mai modern otthonokba egyre népszerűbbé válnak a fotótapéták és a fotóposzterek, amelyek legnagyobb előnye az igazán élethű megjelenésük mellett, hogy bármilyen mintával elkészíthetőek, így minden otthon ideális dekorációi lehetnek.

2024. július 1. 22:51

Apróságok és kütyük, amelyeknek minden autós örülni fog

Ha ajándékozásról van szó, szeretteinket általában szeretnénk valami hasznos és emlékezetes dologgal meglepni. Ez azonban nem mindig egyszerű feladat. Szerencsére azonban egy vérbeli autós számára rengeteg izgalmas ajándékötlet közül válogathatunk.

2024. július 1. 22:45

Stílusos lakberendezési kiegészítő: sávroló

Ahogy megjelennek az első napsugarak, az árnyékolás is egyre fontosabbá válik a belső terekben. Ma már többféle eszköz létezik erre a célra, de nem mindegyikkel teremthető tökéletes sötétség. A leghatékonyabb ebből a szempontból a redőny. Ennek léteznek alumínium és műanyag változatai, kézzel mozgatható, illetve motoros modelljei is.

2024. július 1. 22:44

Radiátorfestés egyszerűen, hatékonyan

Egy régi, kopott, olykor rozsdás radiátor nem valami szép látvány. Azonban nem kell rögtön a cserére gondolnunk, ha ilyennel találkozunk. A megfelelő eljárással és kiváló minőségű hőálló festékkel könnyen megoldhatjuk a problémát. 

2024. július 1. 22:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kék halál képernyőn túl: miért ne hagyjuk figyelmen kívül a szoftverfrissítéseket?

2024. július 26. 13:59

Idén a fenntartható cégek tulajdonosait is díjazza az EY

2024. július 24. 13:59

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55