Matematikai módszer segít a döntéshozásban

forrás: Prím Online, 2023. november 3. 12:58

A döntéstámogató algoritmusok hatékonyságának javítását segítő módszert dolgozott ki a Debreceni Egyetem Informatikai Kar adjunktusa. Rácz Anett tudományos munkáját Publikációs-díjjal ismerte el a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma.

Idén először adták át a fenntartó alapítvány Publikációs-díját azoknak az egyetemi szakembereknek, akik olyan kutatási eredményeket publikáltak neves nemzetközi platformokon, melyekkel hozzájárultak az intézmény tudományos megítélésének javításához. A díjazottak között volt a Debreceni Egyetem Informatikai Kar Alkalmazott Matematika és Valószínűségszámítás Tanszékének adjunktusa, Rácz Anett is Vegyes egészértékű tört-lineráis model és lineáris analógja páros-összehasonlítási mátrixok inkonzisztencia csökkentésére elnevezésű tudományos munkájának közzétételéért. A kutatást ismertető tanulmány az Information Sciences című lapban jelent meg. 

 

Az Informatikai Kar kutatója olyan algoritmust dolgozott ki, mely segít megfejteni a következetlen vagy éppen kevésbé hatékony döntési értékelések mögött rejlő anomáliákat.

 

 

– A döntési folyamatok során az alternatívák, azaz a választási lehetőségek közötti kiválasztásra számos módszer létezik. A döntéshozó szempontjából az egyik legkényelmesebb és leghatékonyabb eljárás, amikor egyszerre csak egy elempárral kell foglalkozni és ezt a két opciót kell összevetni egymással ahelyett, hogy egy kalap alatt próbálnánk értékelni az egész halmazt. Ezt a módszert hívjuk páros-összehasonlításnak. A módszer a párok összevetéséből, matematikai módszerek segítségével rangsorolja az alternatívákat, a rangsorolást azonban megnehezíti a döntéshozó bizonyos mértékű következetlensége, figyelmetlensége, adatrögzítési pontatlansága. Ezek felderítésére és javítására szolgáló módszerek kidolgozásával foglalkoztam – magyarázta a hirek.unideb.hu érdeklődésére az egyetemi adjunktus.

 

A cél az volt, hogy a kidolgozott módszer olyan összehasonlítási értékeket javasoljon, melyek közel állnak a döntéshozó által megfogalmazott véleményhez, ugyanakkor kevésbé következetlenek, ezáltal a döntéshozatali folyamat további része is lényegesen pontosabb lesz.

 

 

Rácz Anett elmondta: egy néhány évvel korábbi doktori disszertáció inspirálta arra, hogy belekezdjen a kutatásba, régóta foglalkozik döntéselmélettel. Hozzátette, hogy a kutatási eredményeit széles körben, így például a döntéstámogatáshoz használt szoftverek kidolgozásánál, algoritmusok megalkotásánál, ipari döntéshozatalnál, az orvostudományban és a pszichológiában is alkalmazhatják majd, hiszen ezeken a területeken egyaránt kiemelt figyelmet kap a döntéselmélet. 

 

– Bárhol, ahol döntést kell hozni, alkalmazható a módszer, melynek az a feladata, hogy segítsen a következetes értékelések, vélemények kialakításában a döntési folyamatok során. Ezeknél az eseteknél ugyanis bőven jelen van a hibázás lehetősége is. Ilyenkor felvetődik a kérdés, hogy mennyire tudunk következetesek lenni abban a pillanatban, amikor valamilyen zavaró tényező hat ránk. Az a célunk, hogy segítsük a döntéshozó munkáját, azonnali javaslatokat tárjunk elé a kritikus alternatíva összehasonlítások helyett, amelyeket alkalmazva megtalálhatóak majd a döntéshozó véleményét legjobban tükröző rangsorolási értékek – tette hozzá Rácz Anett.

 

A teljes publikáció ide kattintva érhető el.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Van élet 1 millió dollár alatt – újraformálódik a startup piac

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is. A start it @K&H vezető nagyvállalati inkubátor szerint azonban az óvatosabb hozzáállás átrendeződést, az úgynevezett unikornisok mellett a kisebb csapatok felértékelődését hozhatja magával, az egyre inkább MI vezérelte megoldások mellett. Az inkubátorprogram a következő féléves fejlesztési időszakban ezért a digitális innovációkra fókuszál, és IT kihívást is hirdet azoknak, akiknek még nincs konkrét ötletük, de belekóstolnának a vállalkozásindítás és a startupok világába.

2024. február 25. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07