Nem csupán fejlesztők, hanem AI-fejlesztők lehetünk az SAP segítségével

forrás: Prím Online, 2023. november 3. 14:35

Az SAP TechEd 2023 eseményen a generatív AI képességek és fejlesztések változatos tárházával rukkolt elő a német vállalati szoftvercég. Az újdonságok révén az AI korszakban felturbózhatók a vállalkozások, és ugrásszerűen növelhetik tudásukat a fejlesztők.

"A mai dinamikus technológiai és üzleti környezet arra kötelez minket, hogy minden fejlesztő AI-fejlesztő legyen" – mondta Jürgen Müller, az SAP SE technológiai vezetője és igazgatótanácsi tagja. "A TechEd-en bemutatott újításaink azt biztosítják, hogy az AI-forradalom középpontjában álló fejlesztőket ellássuk azokkal az erőforrásokkal, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy átalakítsák a vállalkozások működését; legyen szó az AI-jal átitatott professzionális kódolási eszközökről vagy akár az SAP Business Technology Platformon egy helyen megtalálható generatív AI-bővítmények és alkalmazások tárházáról." 

 

Mivel a szervezetek célja, hogy üzleti értéket nyerjenek a generatív AI-ból, a professzionális és a civil fejlesztők közötti hatékony együttműködés elengedhetetlen. Az SAP elindítja az SAP Build Code-ot, amely felgyorsítja az együttműködést az üzleti szakértőkkel, akik a TechEd 2022-n bemutatott alacsony kódú SAP Build megoldásokat használják. Az SAP Build Code megoldás kifejezetten az SAP-alkalmazásokhoz és az SAP ökoszisztémához készült, a fejlesztők számára AI-alapú hatékonyságnövelő eszközöket kínál, és Java- és JavaScript-fejlesztésre optimalizált. A termelékenység további növelése érdekében az SAP új generatív AI asszisztensének, a Joule-nak – az egyetlen olyannak, amely valóban érti az üzletet – az erejét is felhasználja, beágyazva az adatmodell, az alkalmazáslogika és a tesztszkriptek létrehozására szolgáló kódgenerálási képességeket.

 

Pixabay

 

A jó adatok a jó mesterséges intelligencia alapját képezik, és az SAP HANA Cloud továbbra is úttörő szerepet játszik az innovációban az adattérben, mivel új vektoradatbázis-funkciókkal egészíti ki a sokoldalú kínálatát, további költségek nélkül. A vektoradattárak strukturálatlan adatokat – például szöveget, képeket vagy hangot – kezelnek, hogy hosszú távú memóriát és jobb kontextust biztosítsanak az AI-modellek számára. Ez megkönnyíti a hasonló objektumok gyors megtalálását és visszakeresését. A felhasználók például a szerződések nyelvezete alapján kereshetnek beszállítókra, hogy megvizsgálhassák a fizetési előzményeket és nyomon követhessék az egyes megrendeléseket. Ezek a nagy teljesítményű új vektoradatbázis-funkciók javítják a nagyméretű nyelvi modellek és a szervezet kritikusan fontos adatai közötti interakciókat. Az újítással az SAP fejlesztői élen járnak az adatok radikálisan új szintű megismerésében egy biztonságos, privát keretrendszerben, amely az iparág-specifikus ügyféladatokra támaszkodva képes csökkenteni az esetleg hibás találatok és tipikus AI-hallucinációk számát. 

 

Az „AI Foundation on SAP BTP” egy új, egyablakos rendszer a fejlesztők számára, amellyel AI- és generatív AI-alapú bővítményeket és alkalmazásokat hozhatnak létre az SAP BTP-n, és amely tovább növeli hatékonyságukat. Az „AI Foundation on SAP BTP” mindent tartalmaz, amire a fejlesztőknek szükségük van ahhoz, hogy elkezdhessék az SAP BTP-n az üzletileg használható AI-eszközök létrehozását – a használatra kész AI-szolgáltatásoktól és a legjobb nagy nyelvi modellekhez való hozzáféréstől a vektoros adatbázis-képességekig, valamint az AI-futtatási idő és életciklus-kezelésig.

 

A technológiai innováció gyors üteme megnövelte a képzett fejlesztők iránti globális keresletet – az SAP éppen ezért ezzel párhuzamosan a tanulási lehetőségek, képezések bővítésére is koncentrál. A 2025-ig kétmillió szakember továbbképzésére irányuló kötelezettségvállalás részeként, valamint a már elérhető ingyenes AI-tanulási tartalmak kiegészítéseként az SAP ma új, szerepköralapú tanúsítást és ingyenes tanulási forrásokat indított az ABAP Cloud fejlesztési modellt használó back-end fejlesztők számára. Az SAP BTP-n és az SAP S/4HANA-n futó ABAP fejlesztési eszközökre fókuszáló két új képzési lehetőség az SAP Learning oldalon érhető el. Ezeket az agilis és felhőre optimalizált üzleti átalakuláshoz tervezték, és olyan készségeket biztosítanak a fejlesztőknek, amelyekkel felhőben használható, és az SAP stratégiájához illeszkedő bővítményeket készíthetnek. 

 

Az SAP csatlakozott továbbá a Stanford HAI (Institute for Human-Centered AI) vállalati programjához is. Az SAP kutatói és mérnökei a stanfordi akadémiai közösséggel, annak kutatóival és a hallgatóival – a generatív mesterséges intelligencia és az üzleti élet lehetséges találkozási pontjain dolgoznak majd.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Van élet 1 millió dollár alatt – újraformálódik a startup piac

Az elmúlt évben jelentősen zsugorodott a nemzetközi és a hazai startup piac a befektetéseket és a csapatok számát illetően is. A start it @K&H vezető nagyvállalati inkubátor szerint azonban az óvatosabb hozzáállás átrendeződést, az úgynevezett unikornisok mellett a kisebb csapatok felértékelődését hozhatja magával, az egyre inkább MI vezérelte megoldások mellett. Az inkubátorprogram a következő féléves fejlesztési időszakban ezért a digitális innovációkra fókuszál, és IT kihívást is hirdet azoknak, akiknek még nincs konkrét ötletük, de belekóstolnának a vállalkozásindítás és a startupok világába.

2024. február 25. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07