3G már Európában

Kollár Csaba, 2001. december 3. 20:15
A norvég Telenor cég elindította UMTS-hálózatát Oslóban a hét végén, s ezzel megalapozta Norvégiában a 3G szolgáltatásokat is.
A Telenor a norvég kormánnyal kötött előzetes megállapodása szerint elindította hálózatát. Az UMTS-hálózat elsőként a norvég fővárosban és környékén lesz elérhető, de a cég ígérete szerint „az Oslóban szerzett tapasztalatokat felhasználjuk majd a közeljövőben az ország többi városában is elérhető UMTS-hálózatok kiépítésénél, illetve elindításánál”.

Az elindítással kapcsolatban több szakértő már most megjegyzi, hogy az oslói start önmagában még nem jelent jelentős változást az ország mobilkommunikációjában, mivel terminálok és szolgáltatások hiányában egyelőre csak a főváros egyes részein érhető el – elvben – az új hálózat.

E felvetésre a Telenor sajtóközleményében úgy válaszolt, hogy „nagyon fontos volt számunkra, hogy az UMTS-hálózatot minél hamarabb elindítsuk. Bízunk benne, hogy együttműködő partnereinkkel közösen mind a kísérleti üzemben, mind azt követően a fejlesztésben szorosan együttműködve minél hamarabb nyilvános elérésűvé tehetjük a hálózatot”.

A cég reményei szerint, ha a kísérleti üzem az előzetes elvárások szerint alakul, akkor 2002 őszén már a nagyközönség is találkozhat az UMTS-sel, illetve számtalan előnyével.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07