Érdekvédelmi csoportot alapítanak a fájlcsere-társaságok

Tóth Kristóf, 2003. július 1. 15:08
Az internetes fájlcsere-szoftvereket fejlesztő, illetve a hálózatokat működtető társaságok egy olyan európai érdekvédelmi csoportot terveznek létrehozni, amely megvédi a társaságok üzleti érdekeit a médiacégekkel szemben.
Mint a leendő csoport egyik tagja hétfőn bejelentette, a fájlcsere-társaságok nem kívánják tétlenül nézni, hogy az egyre agresszívebbé váló médiaóriások egyszerűen eltiporják őket. A fájlcsere-szoftverek fejlesztői, illetve a hálózatok működtetői korábban igyekeztek a lehető legmesszebbre települni, olyan országokba, ahol a médiacégek nem tudják őket könnyedén elérni pereikkel. A társaságok azonban megelégelték a bujkálást, és nyíltan ki akarnak állni a zene- és filmipar képviselői ellen.

A médiaóriások már évek óta harcolnak a fájlcsere-hálózatok ellen, amelyek a társaságok szerint éves szinten dollármilliárdos nagyságrendű bevételkiesést okoznak az üzletágnak a zene- és videofájlok illegális online terjesztésének megkönnyítésével. A bátrabb fellépésre többek között az ösztönözhette a társaságokat, hogy az amerikai bíróság a közelmúltban nem ítélte illegálisnak a P2P fájlcsere-hálózatok működését, mivel azokon az illegális zene- és videomásolás mellett nagy arányban folyik jogszerű tevékenység is, a működtető társaságok pedig nem tudják megszabni, hogy a felhasználók milyen fájlokat osszanak meg egymás között.

Bár a most létrehozott érdekvédelmi csoport az Európai Unió, illetőleg az Európai Bizottság előtt kívánja érvényesíteni a fájlcsere-társaságok érdekeit, a szervezetnek várhatóan amerikai megfelelője is alakul majd. "Egyesítjük erőinket, hogy az amerikai Kongresszus, illetve az Európai Unió meghallgasson minket, valamint azt a többszáz millió szavazót, aki ezeket a hálózatokat alkalmazza" - mondta Pablo Soto, a madridi központú Blubster egyik fejlesztője.

Soto azt egyelőre nem kívánta közölni, hogy pontosan mely cégek kívánnak részt venni a szervezet munkájában. A részletek várhatóan július végén kerülnek nyilvánosságra.
Kulcsszavak: zene filecserebere

K&H: akik az adathalászok ellen küzdenek

A digitális forradalom közepette a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kap a biztonságos bankolás, amit a K&H információbiztonsági csapata által működtetett robosztus informatikai rendszer biztosít az ügyfeleknek. A K&H most kiemelkedő elismerésben részesült, elnyerte ugyanis “Az év információbiztonsági incidenskezelő csapata” díjat.

2021. december 5. 10:02

Már itthon is elérhető a Pac-Man karóra

A Casio Vintage karóracsaládja idén több ikonikus modellel bővült. Ez a kategória világszerte egyre népszerűbb, de a retró japán karórák iránt mutatkozó kereslet itthon is folyamatosan élénkül. A Pac-Man videójáték előtt tisztelgő példány, valamint az első Alien filmben feltűnő Casio karóra már a hazai vásárlók számára is elérhetőek. 

2021. december 5. 09:53

Az 5G elmossa, a 6G lebontja a fizikai valóság és a digitális tér közötti határokat

A jövő egyik meghatározó hálózati trendje az érzékek internetének megjelenése lehet, mely különböző szenzorok segítségével új szintre emeli majd a távoli kapcsolattartást, és a felhasználók úgy léphetnek majd kapcsolatba emberekkel, gépekkel vagy éppen robotokkal távolról, mintha a közvetlen közelükben lennének – mondta el Erik Ekudden, az Ericsson globális technológiai igazgatója (CTO) a vállalat magyarországi és közép-európai ügyfeleinek tartott előadásában.

2021. december 5. 08:25

A Vodafone nemzetközi kutatást publikált a vállalkozások jövőjéről

11 országban, összesen több mint 2500 különböző típusú és méretű vállalkozás bevonásával vizsgálta a jövőre felkészült vállalkozások jellemzőit – többek között ellenálló- és alkalmazkodóképességüket – a London School of Economics (LSE) kutatóintézet a Vodafone megbízásából. A kutatás rámutatott: világszerte emelkedik az ún. „jövőre felkészült” (Fit For The Future – FFTF) vállalkozások száma. Ezek a vállalkozások hatékonyabban kezelik a jövő kihívásait, jobban helytállnak a fokozott versenyhelyzetben, nyitottak a digitális megoldásokra, fontos számukra a fenntartható működés, továbbá időben lekövetik a változó munkavállalói elvárásokat, valamint a növekvő és egyre szélesebb fogyasztói igényeket. 

2021. december 4. 17:50

MediaInfoXP 2.40

Ennek az ingyenes alkalmazásnak köszönhetően, a lehető legegyszerűbb módon ismerhetjük meg a különböző multimédiás fájlok technikai információit.

2021. december 4. 16:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December elején nyit az első magyar kriptotőzsde

2021. november 30. 21:13

Dr. Charaf Hassan a Vodafone Magyarország Alapítvány kuratóriumának új elnöke

2021. november 18. 16:49

A Magyar Telekom 2021. harmadik negyedévi eredményei

2021. november 9. 21:45

Magyar innováció nyert ezüstérmet az év egyik legfontosabb egészségügyi startup versenyén

2021. október 30. 14:59