Digitális középiskola

Hátrányos helyzetű tanulni vágyóknak

Kiss Ádám Zoltán, 2003. szeptember 6. 08:56
[fsimage 1 left]A Digitális Középiskola célja a hagyományos középiskolai képzésből kimaradók érettségihez juttatása. Azok számára jött létre, akikben megvan a képesség, a fogadókészség és a szándék arra, hogy leérettségizzenek, de hátrányos helyzetük, anyagi vagy például közlekedési nehézségeik miatt a hagyományos struktúrában erre nem volt vagy nem lenne módjuk.
Ez az innovatív képzés internet segítségével megvalósuló, sajátos iskolarendszerű távoktatási modellel biztosítja hallgatóinak az oktatást. Az idei, kiséleti tanévben 213 fő fogja megkezdeni a tanulást a Digitális Középiskolában. Nagy részük a különösen hátrányos helyzetű Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kistérségekben élő, aktív közéleti vagy közösségi tevékenységet vállaló roma. A képzés modulrendszerű, a tanév héthetes, számonkéréssel záruló szakaszokból áll. A 0. modul a számítógép használatával, az internetes kommunikációval ismerteti meg a tanulókat, ezáltal biztosítja, hogy képesek legyenek ebben a középiskolában tanulni.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) támogatásával megvalósuló projektben a Földes Ferenc Gimnázium, a Miskolci Egyetem és az INNOCENTER Innovációs Központ Kht. vesz részt.

A kezdeményezés a középfokú oktatásban nemzetközileg is újszerűnek számít. A digitális távoktatással megvalósuló középiskola nem ismeretlen az angolszász világban, elsősorban az Amerikai Egyesült Államokban. Ám a miskolci Digitális Középiskola sajátossága a jelenléti és a távoktatás újszerű ötvözése az elszórtan élő diákok egységes rendszerben való összefogása érdekében.Az oktatáshoz szükséges digitális tananyagot a Miskolci Egyetem és az INNOCENTER Innovációs Központ Kht. közreműködésével a Földes Ferenc Gimnázium pedagógusai dolgozták ki.

A Digitális Középiskola a Matáv Rt. Oktatási Igazgatóságának támogatásával minden hallgatója számára biztosítja a számítógépes hozzáférést lakóhelyén vagy annak közelében.

A tanulás feltételeit a 12 darab kistérségi konzultációs központ szolgáltatja, ahol helyi felügyelők is segítik a diákokat. A Digitális Középiskola roma tagozatának megnyitója 2003. szeptember 11-én, 10 órakor a Földes Ferenc Gimnáziumban (3525 Miskolc, Hősök tere 7.) lesz, az iskola ezt követően lesz elérhető a www.digitaliskozepiskola.hu címen.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38