Virtuális postamúzeum

forrás Prim Online, 2004. április 11. 18:18
A Postai és Távközlési Múzeumi Alapítvány az interneten jeleníti meg a Postamúzeum több mint 5800 darabból álló történeti fényképgyűjteményét, valamint a Telefónia Múzeum "A Lármafától a világhálóig" című állandó kiállításának anyagát.
A Postai és Távközlési Múzeumi Alapítvány - az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által meghirdetett "e-világ digitális kultúra" pályázat egyik díjnyerteseként - 2004. április 6-tól az interneten jeleníti meg a Postamúzeum több mint 5800 darabból álló történeti fényképgyűjteményét, valamint a Telefónia Múzeum "A Lármafától a világhálóig" című állandó kiállításának anyagát. Az Axelero Internet támogatásával létrejött virtuális kiállítást Jambrik Mihály közigazgatási államtitkár nyitotta meg.

A Postai és Távközlési Múzeumi Alapítvány auditóriumában megrendezett ünnepélyes "weboldal-avatón" átadott portálokon (www.postamuzeum.hu, www.kommunikaciosmuzeum.hu, www.hirkozlesimuzeum.hu, www.belyegmuzeum.hu) a virtuális látnivalók gombra kattintva a Postai és Távközlési Múzeumi Alapítvány Postamúzeumának több mint öt és félezer darabot számláló fotógyűjteményét, valamint a Telefónia Múzeum budai várban megtekinthető kiállításának 230 tárgyi és dokumentációs emlékét ismerhetik meg a virtuális tárlat látogatói - a magyaron kívül angol vagy német nyelven is.

Az Axelero Internet a weboldal infrastruktúrájának működtetésével - a webszerver elhelyezésével és az ehhez szükséges szélessávú internetkapcsolat biztosításával -, valamint a domaincímek fenntartásával járul hozzá a virtuális múzeumhoz.

A weboldalakon megtekinthető fotógyűjtemény a hírközlés képes szakmatörténeti dokumentációja az 1870-es évektől napjainkig. Különösen gazdag képi anyagot mutat be a századforduló előtti és utáni évtizedekből, hiszen az akkor világszínvonalon működő Magyar Királyi Posta a legnevesebb hazai fényképészekkel dolgoztatott. A két világháború közötti időszak krónikásai közé a Posta Kísérleti Intézet fényképészei tartoznak. A Magyar Távirati Iroda munkatársai közel 30 éven keresztül dolgoztak megrendelésre a postának, a riporterek képei így megörökítették a nagyobb létesítmények alapkőletételét, a fontosabb postai eseményeket, az új postahivatalokat, telefonközpontokat és a rádiózás, majd a televíziózás megindulásával a nagy számban megjelenő adótornyokat.

A Telefónia Múzeum virtuális tárlatlátogatása alkalmazkodik a hagyományos kiállításokéhoz: alaprajz segítségével lehet végigsétálni a termeken az egyes tárgyak között. A kívánt terembe egyszerű kattintással lehet belépni, és ugyanígy lehet választani a termen belül is zónákat és tárgyakat. A kiválasztott tárgyakról fénykép és leírás jelenik meg: a kinagyítható képeken az egyes részletek is jól tanulmányozhatók. A tárgyleíró kartonok adatai minden lényeges információt tartalmaznak. A honlap "történeti áttekintés" részében a Telefónia magyarországi 125 évének eseményeit ismerhetjük meg 1881-től 2004-ig. A weboldalról a linkgyűjtemény segítségével a Telefóniához kapcsolódó további hazai és külföldi honlapra léphetünk tovább.
Kulcsszavak: website

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59