NKÖM: a miniszter megnyitotta a kulturális portált

Kovács Attila, 2004. szeptember 2. 14:30
A mai napon tartott sajtótájékoztató keretében Hiller István, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium vezetője megnyitotta a tárca gondozásában elkészült megaportált.
A miniszter kijelentette, átfogó és olcsó kulturális portál kidolgozása volt a cél, amelyet 10 millió forintos beruházással hoztak létre, és amelynek havi rezsiköltsége 1,5 millió forint. A kidolgozáshoz és a portál tartalmának frissítésében a minisztériumon és saját intézményein kívül 10 tartalomszolgáltató működik közre. A fő témák, illetve adatbázisok a következők: hírek, cikkek, intézmények, képzőművészet, múzeumok, kortárs művészet, magyar zene és tánc, magyar könnyűzene, klasszikus koncertek és hangversenyek, népzene, színház (műsorok és ki kicsoda?), filmek, kincsestár, irodalmi lapok (Hol-Mi, Kortárs, Tiszatáj), műemlékek, e-könyv adatbázis, kiállítások adatbázis, magyar festmények, magyar zeneszerzők.

Az adatbázisokban többek között 11 ezer műemlék, 2 ezer fotóval és részletes leírással található; 50 kortárs képzőművész 400 alkotása hívható elő, 2500 e-könyv tartalma nézhető meg, 40 ezer mozifilmről kapható információ, 5 ezer magyar festmény, 3 ezer néprajzi tárgy, 3500 színész, 8 ezer koncertadat, 600 muzsikus életrajza, 12 ezer műtárgy Európa múzeumaiból kereshető vissza. Néhány héten belül 100 db multimédiás CD-ROM (zene, műtárgyak, filmek) is a portál része lesz.

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a továbblépést hogyan képzelik el. Ezek az irányok: meta-adatbázis építés a még pontosabb és átfogóbb keresés érdekében, földrajzi alapú keresés megvalósítása, a képzőművészeti adatbázis és a multimédiás CD-ROM adatbázis bővítése.

A tájékoztatón javaslatként elhangzott, hogy a portál tartalmát érdemes lenne bővíteni az általános kultúra részét képező hallhatatlan élsportolók, olimpiai bajnokok adataival.
Kulcsszavak: művészet kultúra portál

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50