"A vak is láthatja..."

forrás Prim Online, 2004. október 15. 15:27
Október 15-ödike a Fehérbot nemzetközi napja. Ezen apropó nyomán, - de ha tetszik: akár "csak úgy", - ideje foglalkoznunk egyszer azzal is, hogy miképp böngésznek a gyengén-látók, mit kell tennünk, ha rájuk is gondolva fejlesztünk honlapot, és hadd ajánljunk néhány olyan oldalt, amit a vakok is "láthatnak"...
Elfogadjuk, vagy nem: a vakok tudnak számítógépezni, sőt, a világháló szolgáltatásait is tudják használni. A számítógépet egy speciális programmal, vagy hardver eszközzel használják: beszélőrendszerrel. A használt rendszerek közül még a DOS. alapú operációsrendszer nagyobb számban van jelen a látássérültek gépein, de ma már nem annyira ritka (csak drága) az a beszédszoftver, mely képes a Windows-t is megszólaltatni (www.hj.com). Ne azért gondoljunk a vak felhasználókra, mert a fogyatékosok éve lassan véget ér, nem is azért, mert éppen októberben van a fehérbot napja, inkább "csak azért", vagy "csak úgy", szinte természetesen. Persze ez csak fikció, attól még messze járunk, hogy potenciális felhasználói réteget képviseljenek fogyatékosok, a hazai piac nem tűri a különcöket. De mégis: néhány cég felismerte a lehetőséget, nem az üzletit, mind inkább a szociális érzékenység lehetőségét és elindult valami.

Hogyan is használják a vakok...?

A DOS-os hálózatkezelő programok közül sok fajta alkalmas a beszélőrendszerrel való együttműködésre, bárki saját lehetőségeihez mérten használhat bármilyet. A lényeg, hogy kell egy hálózati kapcsolatot teremtő segédprogram, ezt pedig definiálja a helyi rendszerünk (otthonról modemmel, munkahelyről ethernet vonalon, ISDN, ADSL, vagy csillagpontos kábel-szolgáltatás) van lehetőségünk a használatra. Ha fent van a hálózati kapcsolatot létrehozó segédprogram, onnantól kezdve akármilyen programot használhatunk, ami DOS. alatt is működik: ftp, mail, gopher, lynx, stb., minden funkcióra más-más kliens (levelező, böngésző, stb.). (www.zotyo.hu)
A Windows-ra feltelepülő Jaws, vagy Wintalker program (mindkét software magyar nyelven is képes beszélni) magát a grafikus rendszert hangosítja meg, már amit képes: csak a szöveges információt, képleírásra nem képes. Ekkor bármelyik böngészőprogrammal lehet honlapokat nézegetni, felolvastatni a beszélőrendszerrel.

Dos., vagy Linux könyezetben a lynx nevű programot használják (ámbár létezik más karakteres böngésző is).

Mind a karakteres, mind a grafikus rendszer alatt böngésző vak felhasználó ugyanazon problémával találkozik: a beszélőrendszer nem képes felolvasni az ábrákat. A karakteres böngészők számára külön problémát jelent a több oszlopos táblázatok értelmezése is. A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány szerkesztési módszert, amellyel "vakbaráttá" tehetjük honlapunkat:

1. Válasszuk el a struktúrát az előadásmódtól (megjelenítéstől) (utalás a tartalom, felépítés és megjelenítési mód megkülönböztetésére)!

2. A szöveget "szövegmegfelelőkkel" együtt szolgáltassuk! A szöveg alakítható, hogy szinte minden böngésző számára értelmezhető, és így szinte minden felhasználó által hozzáférhetővé váljon.

3. Nem látó vagy nem halló felhasználókat segíti, ha a dokumentumok készítése során az audio vagy video anyagok mellé a helyettes érzékelési csatornára is elhelyezzük ugyanazokat az információkat. Ez alatt nem egy site (vakok számára) egy az egyben való hangzó megfelelőjének létrehozását értendő. Vak felhasználók használhatják a képernyő-leolvasót akármilyen írott szöveg átalakítására. Ezért nem szükséges semmiféle hangállományban (wav, MP3, Real Audio) felrakni az anyagot. Ez fölösleges is volna, hiszen a karakteres böngészők nem alkalmasak média elemek megjelenítésére, vagy lejátszására. Valamint egy teljes honlap hanganyaggá konvertálása igen sok időt és pénzt emésztene fel, hiszen gondoljunk bele, hogy kell stúdiót bérelni, felolvasót, technikust, stb. Ráadásul a honlap frissítéseit azzal a bemondóval kellene megoldani. És még itt szó sem esett a vendégkönyvi, számláló, stb. szolgáltatásokról, melyek egy honlapon folyamatosan változnak, bővülnek, tehát egy dinamikus felületet kapunk. Míg a statikus felület fix dokumentumból áll, a dinamikus felület akár percenként is változhat.

4. Olyan dokumentumokat hozzunk létre, melyek nem kizárólag egy hardware-re épülnek! Egérrel nem rendelkező, kis képernyőt birtokló, alacsony felbontással vagy csak fekete fehér (monochrome) képernyővel rendelkező - sőt képernyővel, hang vagy szöveg output-tal nem rendelkezők - számára is elérhető, használható kell hogy legyen az oldal.

Az egyik legfontosabb kérdés inkább szervezői, mint honlap-készítői procedúra: mi az, amit vakok számára is olvashatóvá szeretnénk tenni?

A honlap szerkesztésénél ügyelni kell arra, hogy a látássérült csak azt az információt kapja meg első körben, ami alapján el tudja dönteni, hogy az számára éppen szükséges-e, vagy nem.

Ha pontosan tudjuk, hogy mit szeretnénk "elmondani" honlapunkkal, azt a megfelelő technikák alkalmazásával vihetjük át a gyakorlatba. Mivel a látássérültek szoftver-technikailag el vannak maradva, olyan honlapot kell készíteni, amely bármely böngészővel olvasható, bele értve ebbe a régebbi kiadású browser-eket is. A frame, inline, image map használata korlátozott, hiszen ne felejtsük el, hogy szöveges információt kell továbbítanunk a böngésző felé, így bizonyos alapvető szabályokat be kell tartanunk. Ezek használatával egy vak ember is remekül el tud boldogulni egy honlap olvasásakor, hiszen megkapja a számára szükséges/fontos információkat. Ezek a szabályok nem szervezési, mindinkább technikai jellegűek:

A html dokumentum legyen LYNX kompatibilis, vagy más karaktermódú browser-rel jól olvasható! (W3, Cern Line Mode Browser) Ezt legegyszerűbb módon a Roxen WWW szerver makroinak alkalmazásával lehet elérni, a Roxen-nel ugyanis automatikusan előállíttatható sormódú dokumentumváltozat (pl. táblázatok). Más WWW szerverek (pl. Apache) is "rábírhatók" erre, legfeljebb kicsit bonyolultabb módon. Ha a szerver beállításával nem megoldható a probléma, kétféle dokumentumot kell készíteni átváltási lehetőséggel. Hasonlóan a több nyelvű honlapokhoz, egyszerűen fel kell kínálni egy választási lehetőséget, hogy "grafikus", vagy karakteres verziót szeretnénk-e olvasni.

Inline image (IMG) alkalmazásakor minden esetben használjuk az ALT attributumot, mégpedig kissé részletesebb leírással, pl. egy városkép "mögé" ne csak azt írjuk, Budapest, hanem, hogy budapesti látkép.

Kerülendő a frame, a java és az image map használata, ezeket csak alternatívaként alkalmazzuk! Ha nem zavarja a karakteres böngészést a Java scrypt alkalmazása, valamint az nem közöl semmiféle vakok számára használható információt (design-t emelő kép, mutatópálca, net-idő kijelző), akkor megfelelő körültekintéssel beszerkeszthető az oldalba.

A frame-szerkesztés tipikus rossz példája, amikor egy frame-et tartalmazó oldal szövegébe bele írjuk: "ez az oldal frame-eket tartalmaz. Kérjük, kattintson ide egy "új" böngésző letöltéséhez!" Ha már ezt a szöveget beletudtuk írni a HTML-be, egyszerűbb és praktikusabb dolog volna, ha nem újabb böngészőt töltetnénk le a felhasználóval (főként, mert a vak nem passzióból használja a "buta" böngészőt), hanem a szöveg helyére beraknánk az esetlegesen fő frame-nek titulált keretet, vagy a frame-eket szépen egymás alá helyezve, vagy az egyes keretek által mutatott file-okra való hivatkozást sima, egyszerű linkként.

Ha html-től különbözőfile formátumot használunk (pl. PDF, DOC, stb.), legyen html megfelelője, vagy .txt-ben kínáljuk fel letöltésre.

Kerülendő a flash és egyéb Macromedia termékek használata, ill. ha feltétlenül ragaszkodunk hozzá, az oldal elején a html-kódban érdemes valami "használható" szöveget megjeleníteni, nem csak annyit, hogy "az oldal megjelenítéséhez töltse le a Macromedia termékét". Ilyenkor lehetőleg alá rakjuk be a honlap főoldalát (célszerűen a választható menüsort).

Ha több menüpontot szeretnénk elhelyezni egymás mellett, azt rakjuk olyan táblázatba, amely a karakteres böngészővel úgy jelenik meg, hogy az egymás melletti mezők egymás alá kerülnek, így grafikus böngészőn jól látszanak az egymás melletti menüpontok, a karakteres felületen pedig egy sorban csak egy menüpont olvasható.

Ügyeljünk arra, hogy az ékezetek helyesen jelenjenek meg, amennyiben lehet, a HTML-szabványnak megfelelően, vagy az iso-8859-2 kódkészletet (helyettesíthető a Windows1250-nel is)!

Nemcsak vakok, hanem gyengénlátók is interneteznek. Számukra célszerű meghagyni a szabadon méretezhetőséget, valamint ügyeljünk a jó kontrasztra (sötét alapon világos betű, vagy világos alapon sötét betű). A fontosabb részeket nyomtatott nagybetűkkel emeljük ki.

A gyengénlátók a www.zoomtext.com-on elérhető nagyító programot használják böngészésük során.

Néhány hasznos cím: vak.lap.hu www.vaklap.hu (Média az emberekért Alapítvány, mely honlapok vakosításával is foglalkozik) www.pille.hu (letölthető játékok, írások, stb.) www.serultek.hu, www.c3.hu/~ecsedi (beszélőrendszerek)

Vakok által is olvasható oldalak: gyl.prim.hu, www.hobbyradio.hu, www.elvira.hu/pille.htm (tesztoldal az Elvira rendszerhez), autobusz.budapest.hu, villamos.budapest.hu, index.hu/vakbarat, origo.hu/hirmondo, www.vakrep.hu, www.vakinfo.hu , vak.lap.hu

szerző: Pille

Kulcsszavak: fogyatékosok

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05