Az eFestival 2004 díjnyertes alkotásai

forrás Prim Online, 2004. november 10. 19:50
A Magyar Tartalomipari Szövetség (Matisz) 2004 november 8-án és 9-én Budapesten tartotta meg XIV. országos konferenciáját, melyen kihirdették a magyarországi online és multimédia szakma kiváló digitális tartalomfejlesztéseit értékelő idei eFestival eredményeit.
A konferencián a hazai digitális tartalomipar és tartalomfejlesztés, az online és a multimédia szakma képviseletében közel négyszázan vettek részt. A rendezvényen elhangzott félszáz előadás, a kilenc szekcióban folytatott viták és konzultációk új lendületet kívánnak adni az immár EU-tag Magyarország tudományos, kulturális és gazdasági eredményeinek minőségi és folyamatos multikulturális megjelenítéséhez a digitális térben.

A Matisz és tagszervezetei e célok, valamint a versenyképes magyar tudásalapú gazdaság erősítése érdekében e rendezvénnyel is lépéseket tett és tesz a magyarországi kreatív alkotók mind szélesebb körű bevonásra, valamint a hazai tartalomipar fejlesztését támogató jogi, közgazdasági környezet kialakítására, a képzés, a pályáztatás, az érdekeltség kiterjesztésére, a tartalomipari infrastruktúra fejlesztésére.

Ezen az úton új szakasz kezdetét jelzi a konferencián Jambrik Mihálytól, az IHM közigazgatási államtitkárától elhangzott bejelentés: kormányzati döntés alapján 2005-től a Matisz lesz az európai uniós eContent plus program nemzeti kontakt pontja, azaz joga és kötelessége, hogy a hazai érintetteket folyamatosan tájékoztatassa az EU eContent és a hozzá kapcsolódó programokról, ismertesse a pályázati kiírásokat, segítse a konzorciumi tagkeresést - ily módon is támogatva az információs közvagyonnak a korábbiaknál kiterjedtebb digitális hasznosítását, a magyar nyelvű tartalom termékek előállítását és terjesztését.

A konferencia keretében hirdették ki a magyarországi online és multimédia szakma kiváló digitális tartalomfejlesztéseit értékelő idei eFestival eredményeit. A beérkezett 66 pályaművet 16 tagú zsűri véleményezte, s döntésük szerint első helyezést értek el a következő alkotások:

  • A magyar kultúra digitális megőrzése kategóriában "A Budai Vár - Helytörténeti és építészeti emlékei"; az Enciklopédia Humana Egyesület alkotása,
  • eLearning kategóriában a "Kölyökmúzeum"; a Magyar Nemzeti Múzeum alkotása,
  • Mindennapjaink informatikája kategóriában a "Korlát - Hogyan juthatunk zöldközelbe Budapesten és környékén?"; a Budapesti Művelődési Központ alkotása,
  • eKereskedelem kategóriában a "Gépbolt elektronikus áruház", a Carnation Internet TanácsadóRt. alkotása
  • Életműdíjat kapott Biszak Sándor, elismerésül az általa megteremtett nagyértékű Arcanum DVD könyvtárért.

Az eFestival 2004 díjnyertes alkotásai


A magyar kulturális örökség digitális megőrzése kategória:


1. helyezett: A Budai Vár - Helytörténeti és építészeti emlékek
Az Enciklopédia Humana Egyesület és a Budapesti Történeti Múzeum multimédia alkotása nem csupán a közoktatásban részvevő diákoknak és tanáraiknak, de az érdeklődő nagyközönségnek is minőségi élményt, értékes és érdekes ismereteket nyújt a Vár bő másfélszáz műemléképületéről, történetéről, bőséggel és jó színvonalon felhasználva több műfaj vizuális és audio lehetőségeit. (további infó: www.ehumana.hu)

2. helyezett: Virtuális Diafilm-történeti Múzeum
A Neumann János Digitális Könyvtár alkotása Bíró Ferenc magángyűjteményére építve mutatja be a fényképezés hőskorát, a diafilmgyártás történetét, valamint (a meglévő 2800 diafilmből egyelőre) 110 levetítésére is lehetőséget ad. A folyamatosan bővülő honlap által közkinccsé válhat a nyilvánosságtól eddig elzárt gyűjtemény - benne nyilván sokak gyermekkorának meghatározó meséi, a régebbi korok "videó felvételei". (www.diafilmmuzeum.hu)

3. helyezett: Csángó Honlap
A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány megbízásából készített honlap a moldvai csángók interaktív website-ja a három éve létrejött Moldvai Csángó Magyar Bizottsággal együttműködve igyekszik képviselni a csángó magyarok érdekeit, valamint hasznos, friss információkat eljuttatni a hazai és külföldi közönséghez. A honlapra látogató megismerkedhet a csángó magyarság történelmével, kultúrájával, sajátos népzenéjével és életképeivel. (www.csango.hu)

Mindennapjaink informatikája kategória:

1. helyezett: Korlát - Hogyan juthatunk zöldközelbe Budapesten és környékén?
A Budapesti Művelődési Központ honlapja 70 fővárosi és ahhoz közeli zöldterületre csábítja látogatóit. Arborétumok, botanikus kertek, közparkok, természetvédelmi területek, erdei pihenők sora nyújt lehetőséget virtuális sétára, hasznos információkkal, (térképekkel, a meredek kaptatók lejtésszögével és hosszával, borításával) stb. felvértezve az érdeklődőt. (http://korlat.bmknet.hu)

2. helyezett: FlyOr Die.com
E fenti honlap, a Solware Kft. alkotása alkalmi játékosoknak nyújt kikapcsolódást, a látogató azonnal elkezdhet játszani, nem kell sem szoftvert telepítenie, sem regisztrálnia. Elsősorban saját fejlesztésű játékokat jelenítenek meg, mint pl. a 3D Biliárd, a Tanx, a Boulder Dash sorozat. A fórum és a játék közbeni csetelési lehetőség segíti a közösségépítést; a többnyelvű honlapot szerte a világból látogatják. (www.flyordie.hu)

3. helyezett: Necc.Hu

A Necc.hu, a Rátky és Társai Integrált Kommunikációs Műhely Kft. weblapja 2000. novemberétől működő, a kamaszoknak szóló lelki tanácsadó szolgálat, s mint ilyen, jelenleg egyedülálló kezdeményezés a magyar hálón. A készítők kifejezetten e fiatal korosztály számára készítették internetes honlapjukat azzal a céllal, hogy megértést, bíztatást, érzelmi támaszt, szükség esetén tanácsot nyújtsanak a kamaszoknak, védve lelki egészségüket, segítve személyiségük fejlődését. A Necc.hu a kezdetek óta dinamikusan változik - ahogy természetesen látogatóközönsége is. (www.necc.hu)

eLearning kategória:

1. helyezett: Kölyökmúzeum

A www.kolyokmuzeum.hu, a Magyar Nemzeti Múzeum honlapja az információkat az általános iskolás korosztály számára játékosan, érdekesen, szórakoztatva tanítva, interaktív formában nyújtja - egyben lehetőséget ad az internetes és személyes, élményekben gazdag múzeumlátogatásra. A hatásosan alkalmazott digitális műfajok életre keltik a halottnak tűnő tárgyakat, a régmúlt történeti eseményeit, s túl a tudásanyagon, egyben kedvet is teremt a rendszeres múzeumlátogatáshoz, az új és újabb kiállítások személyes megtekintéséhez. (www.kolyokmuzeum.hu)

2. helyezett: KREA Súgó
A KREA Súgó - a Krea Kft. fejlesztése - olyan számítástechnikai program, amely segítséget nyújt a felhasználóknak a napi használatban felbukkanó feladatok, gyakorlati problémák megoldásához, azaz pótolja - kiegészíti- felfrissíti a felhasználó számítástechnikai tudását. A program folyamatosan követi a felhasználó számítógépes lépéseit és igény esetén felajánl egy interaktív képsorokból álló, aktuális megoldási mintát. (www.krea.hu)

3. helyezett: Iránytű a betétbiztosításhoz

A tananyag az azonos nevű, tematikájában és tartalmában megegyező - a hitelintézeti fiókokban is megtalálható - kiadvány elektronikus oktatási változata, melyet a Coedu Távoktatási Kft készített. Segítségével a betétesek pontos, hiteles és kimerítő információkat kaphatnak a betétbiztosításról. A tananyag különlegessége a gyurmatechnikára épülő illusztráció, valamint a belső kalkulátorok, a díjszámítást segítő technika. (www.system.coedu.hu)

eCommerce kategória:

1. helyezett: Gépbolt webes ruház
A Carnation Internet Tanácsadó Rt. által készített Gépbolt.hu Magyarországon egyedülállóan komplex, ugyanakkor könnyű használhatóságával is kiemelkedő webes műszaki áruház. A technológiai újítások mellett az üzleti modell szintjén, valamint a funkcionalitásban is új utakat mutat a webes vásárlások kezelésében. (www.gepbolt.hu)

2. helyezett: DVDrent.HU
A DVDRent.hu, a Fotexnet Kft. honlapja az első, kizárólag interneten működő DVD kölcsönzője, ahol a filmeket e weboldalon lehet kiválasztani és megrendelni. A kikölcsönzött alkotásokat a cég saját futárai viszik házhoz, s ők gondoskodnak a visszaszállításról is - maximális kényelmet biztosítva a felhasználónak. A DVDRent.hu a hazai videotékáknál két-háromszor több, 1500-2000 filmcímmel rendelkezik, köztük a legújabb megjelenésekkel. Egy-egy sikerfilmből több tucatnyi példányuk van, hogy senki ne kényszerüljön várakozásra. (http://dvdrent.hu)

3. helyezett: WWW.Parkkiado.hu
A WWW.parkkiado.hu négy éve ad betekintést a kiadó tevékenységébe, a kiadó gondozásában megjelent-megjelenő művek bemutatására helyezve a hangsúlyt. A szakszerűség mellett a vizualitásra is nagy figyelmet fordítottak a honlap kialakításakor, a kommunikációs csatornák széles körűségét a fórum és a kapcsolatfelvétel űrlap teszi teljessé, lehetőséget adnak az online vásárlásra, valamint antikváriumi információk beszerzésére is. (www.parkkiado.hu)

Életműdíj: Biszak Sándor - Arcanum DVD Könyvtár

Az eFestival 2004 zsűrije ily módon ismerte el az alapító és az általa irányított Arcanum Adatbázis Kiadó és Fejlesztő Kft. több mint egy évtizede folytatott úttörő tevékenységét a hazai CD-ROM piacon. Termékeik skálája a bibliográfiai adatbázisoktól a magyar és egyetemes kultúra legfontosabb értékein át a családok digitális könyvespolcára illő érdekes, rangos, hasznos és szórakoztató kiadványokig terjed. Saját kiadványaik száma már száz felett jár. Programjaik a magas színvonalú tartalom mellett minden igényt kielégítő, nagy sebességű teljes körű keresési szolgáltatást nyújtó, részben saját fejlesztésű szoftverrel készülnek. Állandó partnereik a legjelentősebb hazai könyvtárak. (www.arcanum.hu)

Különdíjak:

- Bábel Web Antológia - Typotex Kft.
Az antológia célja, hogy az európai felhasználók saját nyelvükön ízelítőt kapjanak az öreg földrész országai irodalmából. Bár könyvtárak és fordítások már régóta léteznek, de a napi életben nem is oly könnyű arról tájékozódni, hogy pl. vajon mit is olvashat a magyar irodalom alkotásaiból a dán, holland vagy portugál érdeklődő. A prózai szövegekből és versekből az avatott szerkesztők csak azokat helyezték el, melyek fordítása valóban jól sikerült. A valódi tájékoztatást szolgálva az antológia művei egyszerre tekinthetők meg az eredeti nyelven és fordításban. (www.babelmatrix.hu)

- Erdélyi magyar falvak - Mihály Ágoston

Bár Románia közepén terülnek el Siménfalva és Szék helységek, de e települések, az ott élő emberek több évszázados szokásai, hagyományai a magyar kulturális örökség fontos részét jelentik. A székelyföldi Siménfalva és a mezőségi Szék honlapján a megannyi szépséges helyi fénykép mellett részletes ismertetés, tájékoztató olvasható magyar, román és angol nyelven. (www.simenfalva.rural-portal.ro)

- Budapest Városnéző Séták - Edumédia Kft.

A sorozatnak szánt séták első, a Hősök terét bemutató pályaműve egy bárki által letölthető multimédiás, interaktív alkalmazás magyar és német nyelven. Gyakorlatilag egy virtuális idegenvezető segítségével ismerhetjük meg gyorsan, könnyen és szórakoztatóan Budapest egyik legszebb építészeti együttesét. (www.neting.hu/edumedia)

- WIW Közösségi Oldal - WIWNET Szolgáltató Kft.

A WIW egy közösségi weboldal, amely a meglévő barátságokra, aktív kapcsolatokra épül. A felhasználók barátaikat a honlapra invitálva egy háromdimenziós kapcsolati háló részeivé tehetik Az oldal fórumot, levelezést, közösségi projekteket tartalmaz, számos szolgáltatást nyújtva a saját nevükön szereplő háló-tagoknak. (www.wiw.hu)
Kulcsszavak: díj MATISZ

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05