Felsőoktatási felvételik - elektronikus úton is lehet majd jelentkezni

MTI Sajtóadatbank, 2004. december 6. 10:06
Elektronikus úton is jelentkezhetnek a mostani felvételi eljárás során a diákok a felsőoktatási intézményekbe, a jövő évben ugyanakkor február 15-re módosul a jelentkezési határidő.
Roberts Éva, az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda tájékoztatási igazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: az elektronikus jelentkezés könnyebbséget jelenthet a diákoknak. Nem feltétlenül szükséges jelentkezési lapot vásárolni, és a jelentkezők folyamatosan módosíthatnak a lapokon, az irodánál a február 15-i állapotot veszik figyelembe. Az elektronikus jelentkezések által csökkenhet a hibalehetőségek száma is, ugyanis több helyen előre rögzített menüsorból lehet kiválasztani a tételeket, szakokat, képzési helyeket és "súgók" is segítik az esetleg elakadókat. Ha valamilyen adatot nem tölt ki a jelentkező, nem is léphet tovább.

Korábban tipikus hibaként jelentkezett, hogy a személyi adatok pontatlanok, vagy hiányosak voltak, sok esetben előfordult az is, hogy a szak, vagy képzési forma neve hiányzott. Idén a jelentkezők közül minden ötödik hibásan vagy hiányosan töltötte ki az adatlapot, míg korábban 30 százalék feletti hibaarány volt jellemző. Roberts Éva elmondta: az eljárás díját, amely idén is 3.000 forint lesz jelentkezésenként, egy összegben egy bankszámla-számra kell átutalniuk a diákoknak. Ugyanakkor az OFI azt ajánlja, ne hagyják az utolsó pillanatra a jelentkezéseket, még ha elektronikus úton nyújtják is be a diákok, mert bár maximális kapacitással készülnek, a rendszer túlterheltsége esetén korlátozások léphetnek életbe. Az elektronikus jelentkezési rendszert tavaly már tesztelte az iroda, akkor jól működött. Közlése szerint továbbra is korlátlan helyre lehet jelentkezni, az eljárás során 120 pontot és maximum 24 többletpontot lehet szerezni, utóbbit többek között nyelvvizsgáért, emelt szintű érettségiért. A minimális ponthatár 72 pont, a felsőfokú szakképzésben 60 pont lesz. Jövő évtől a hozott pontok duplázásával már nem lehet bekerülni, és a művészeti és testkulturális szakokon megmarad a gyakorlati vizsga. Idén 166 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra. A felvételi eljárásra vonatkozó részletes tudnivalókat a december 15-én megjelenő felvételi tájékoztató és egyéb kiadványok tartalmazzák.

Kulcsszavak: oktatás

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Programdömping a PLÁZSon

Július 19-20-21-én annyi program lesz a PLÁZSon, hogy nem is érdemes elhagyni a siófoki nagystrand homokos partját. Lesz Halott Pénz, Horváth Tamás, Rakonczai Imre koncert, az Arénában hajnalig tartó bulik, míg napközben az Eisberg - Just Clear Fitness Fesztivál vár mindenkit, aki szereti aktívan eltölteni a hétvégéit.

2019. július 18. 13:24

Védekezzünk a szúnyogok ellen

Az idei évben a hatalmas esők után érkező hirtelen erőteljes felmelegedés rendkívül kedvezően hatott a szúnyoglárvák fejlődésére. Esős időben nem lehet alkalmazni a településeken bevett szúnyoggyérítési módszereket. A szúnyoginvázió nem csak a vízparti településeket érinti, és sajnos nem csupán néhány kellemetlenül égő csípés a hozománya a szárnyas rovarnak.

2019. július 15. 13:50

Idén is várja az önkénteseket a Sziget

A Sziget fesztiválra idén is várják a lelkes önkéntesek jelentkezését, akik szeretnének egy világszínvonalú esemény kulisszái mögé látni, megismerni az ott folyó munkát és ezzel tapasztalatot szerezni.

2019. július 15. 12:16

Music FM a Lupán

Újra éled az idén év elején megszűnt Music Fm, ha nem is az éterben, de a rádió egykori DJ-i Budapest tengerpartjának legújabb helyszínén, a Takarék Beachen hétvégente pakolják majd a lemezeket. Július 12-én indul a sorozat.

2019. július 11. 11:40

Rekord látogatószám volt a Soundon

Rekord látogatószámmal zárt Európa legmenőbb vízparti fesztiválja. A Balaton Soundon 172 ezren voltak és a szombati napon ki kellett tenni a „megtelt” táblát is.

2019. július 10. 08:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Vodafone megkapta az engedélyt a UPC felvásárlására

2019. július 18. 17:06

A 4iG megvásárolja a T-Systems Magyarországot

2019. július 9. 11:43

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26
online sportfogadás