Újabb európai üzemet nyit a Dell - a legvalószínűbb helyszín Kelet-Európa

Milkovits Gábor, 2004. december 9. 20:00
Michael Dell a San Franciscó-i Oracle OpenWorld konferencián bejelentette, hogy a világ vezető számítógépgyártója egy új gyártóüzem felépítését tervezi Európában.
A Dell már gyárt számítógépeket az írországi Limerickben, ám az öreg kontinensen egyre növekvő kereslet kielégítéséhez a gyártási kapacitás növelésére van szükség. Michael Dell beszédében semmi konkrétat nem említett a lehetséges helyszínnel, illetve az időpontokkal kapcsolatban. Egyes körökben olyan spekulációk láttak napvilágot, hogy az üzem Franciaországban fog felépülni, mivel a világ 10 legnagyobb piaca közül egyedül itt előzi a Dellt a legfőbb versenytárs, a Hewlett-Packard.

Szakértők viszont teljességgel valószínűtlennek minősítik ezt a találgatást, hiszen a rendkívül jó infrastruktúra, a viszonylag kis távolságok, illetve a vámhatárok hiánya az Európai Unióban igencsak kétségessé teszi a meglehetősen drága munkaerővel rendelkező Franciaországot, mint lehetséges helyszínt. Brian Gammage, a Gartner vezető elemzője szerint az alacsonyabb költségek, konkrétan az olcsó szakképzett munkaerő miatt Kelet-Európa lehet a legvalószínűbb potenciális helyszín, ahol a Dell új európai üzeme felépülhet. Szerinte nem véletlen, hogy a legtöbb konkurens cég Európán belül Csehországban és Magyarországon gyárt számítógépeket és alkatrészeket.

A mostani bejelentésre alig egy hónappal azután került sor, hogy a Dell egy újabb egyesült államokbeli üzem felállításáról döntött. A világ első számú számítógépgyártója Amerikán és Európán kívül Kínában és Malajziában is rendelkezik gyártási kapacitással.
Kulcsszavak: Dell

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50