A Telecom Italia eladta görög mobilszolgáltatóját

MTI Sajtóadatbank, 2005. április 5. 08:30
A Telecom Italia 1,11 milliárd eurót kapott a görög TIM Hellas 81 százalékáért, amely a birtokában volt, közölték a vevők, az Apax és a Texas Pacific befektető cégek Londonban hétfőn. Az ügyletet júliusban zárják.
A Telecom Italia a külföldi részesedéseinek átrendezésével indokolta az eladást, amelyből a könyv szerinti nyeresége 432 millió euró. Januárban a Telecom Italia 2,1 milliárd euróért megvette a TIM hazai, olasz részlegének 44 százalékát, ezzel 100 százalékra növelve tulajdonát a cégben. Az ügyletet azzal indokolták, hogy ily módon a Telecom Italia különleges szolgáltatási csomagokkal rukkolhat ki, amelyben a TIM mobilszolgáltatásait is kínálhatja. Elemzők szerint hasonló megfontolásból vásárolta meg több nagy európai távközlési szolgáltató az általa csak részben birtokolt mobilszolgáltatók egészét, legutóbb a France Télécom az Orange-ot, 7 milliárd euróért. Európa nagy mobiltelefon-szolgáltatói közül már csak kettő független: a Vodafone és a brit mm02.

A TIM Hellas vevői önálló cégként akarják üzemeltetni a görög céget, és nyilvános ajánlatot tettek a kisebbségi részvényeseknek is, részvényenként 16,43 eurón. A TIM Hellas 19 százaléka a New York-i Nasdaq piacon és az amszterdami értéktőzsdén van.

A TIM Hellast 1992-ben alapították, 2,3 millió ügyfele van, tavaly a forgalma 840 millió euró, az üzemi eredménye 121 millió euró volt.

A Texas Pacific a múlt héten ott volt aközött a három amerikai magánbefektető csoport között, amelyek összesen 350 millió dollárért új Lenovo-részvényeket vásároltak, ezzel támogatva a legnagyobb kínai elektronikai vállalat, a Lenovo és az amerikai IBM társulását.

Az ABB felvásárolja a Sevensense-t

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.

2024. február 20. 19:24

Még lehet jelentkezni a 6 millió forint összdíjazású ötletpályázatra

A nagy érdeklődésre való tekintettel február 27-ig meghosszabbítja Zöld Kód – Kódolj a holnapért! című ötletpályázatának jelentkezési határidejét a Vodafone Magyarország Alapítvány. A szervezők továbbra is hangsúlyozzák: a diákoknak szóló, fenntarthatósági kérdéseket körüljáró versenyen való részvételhez programozással kapcsolatos külön tudás, előképzettség nem szükséges, annál inkább nyitottság, a digitális platformok iránti érdeklődés és kalandvágy.

2024. február 20. 19:22

A HONOR új kampánya összehozza az ENSZ kultúráit

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének központjában indította el „Sárkányok egyesítik a világot” kiállítását még február 9-én a HONOR az ENSZ Kínai Könyv Szövetségével, a Global Webbel és a Kínai Központi Szépművészeti Akadémiával együttműködve, az ENSZ állandó kínai képviselete támogatásával. A kínai holdújév végéig, tehát még ezen a héten is futó kiállítás a nemzetközi egységet és művészetek közti kapcsolatokat szimbolizálja.

2024. február 20. 17:41

Az ABB megerősíti vezető szerepét a következő generációs MI-alapú mobil robotika területén

Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil robotok (AMR) számára kifejlesztett, mesterséges intelligenciával támogatott 3D-s látásalapú navigációs technológia vezető szállítója. A Sevensense-t 2018-ban alapították a svájci műszaki egyetem, az ETH Zürich spin-offjaként.

2024. február 20. 16:07

IT Asset Tool 1.3.48

Az ingyenes IT Asset Tool segítségével fontos információkat tudhatunk meg az összes hálózatra kapcsolt számítógépről. A szoftveres összetevőkre vonatkozó adatok mellett a segédprogram részletes információt mutat a hardver-összetevőkről is (gyártó, modell, processzor, RAM, merevlemez állapot stb.).

2024. február 20. 16:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

2024. január 17. 19:40