Ötéves stratégiát dolgozott ki Brüsszel az információs technológiák használatának fellendítésére

MTI Sajtóadatbank, 2005. június 2. 09:25
Ötéves stratégiát jelentett be szerdán az Európai Bizottság az információs technológiai ágazat fellendítésére. Az i2010 névre keresztelt program célja, hogy átfogja, korszerűsítse és kibővítse az Európai Unióban rendelkezésre álló szabályok és eszközök körét az úgynevezett digitális gazdaság előmozdítása érdekében. A stratégia egyebek között a kutatások szaporításából, az érintett iparágak közötti partnerségi kapcsolatok kiterjesztéséből, a jogi keretek pontosításából, valamint a szélessávú és biztonságos internetkapcsolat segítéséből áll.
Viviane Reding, a témáért felelős EU-biztos a stratégiát bejelentve rámutatott, hogy ma a különféle technológiák - kábeltévék, internet, mobiltelefon - egyre inkább keverednek, ezért jobb szabályozásra és közös fejlődésük bátorítására van szükség. A bizottság piacorientált, rugalmas és időtálló szabályozást próbál megvalósítani.

A stratégia három kulcsprioritás köré épül: egyfelől az EU-n belüli egységes és nyílt versenyt biztosító információs technológiai és médiaszolgáltatási piac kiépítésére, másrészt az ágazatot érintő kutatások fellendítésére, harmadsorban a bevonó jellegű – a digitális technika, internet előnyeit rövid időn belül mindenki számára elérhetővé tevő - információs társadalom kiépítésére. Az első területen egyebek között az audiovizuális szabályozás korszerűsítését, a másodikon a kutatásokat szolgáló befektetések 80 százalékos emelését, a harmadikon egy bárki számára hozzáférhető internetes - soknyelvű és multimédiás – könyvtárrendszer létrehozását tervezik.

Az ötéves program az EU versenyképességi világelsőségét célzó lisszaboni stratégia részét képezi, mutatott rá Reding.
Kulcsszavak: jog DSL trend EU

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gyerekszobától a tanteremig – Két nap a digitális tudatosságért

Mit jelent a digitális szülőség a XXI. században? Hogyan tudjuk online is biztonságban gyerekeinket? Milyen eszközkészlettel tudjuk elősegíteni, hogy élmény legyen a tanulás? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az a kétnapos esemény-sorozat, melyet a digitális tudatosság jegyében szerveznek a Magyar Telekom székházban.

2022. október 13. 12:55

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Félárú utazási kedvezmény a HVG Állásbörzére érkezőknek

A MÁV-Volán-csoport saját standdal és online is várja az érdeklődőket a HVG Állásbörzén, amit 2022. október 5-én és 6-án rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményre utazóknak a MÁV-START és a GYSEV 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezményt biztosít bármely belföldi állomásról Budapestre, a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvarra, továbbá Kelenföld, Kőbánya-Kispest, Kőbánya alsó, Kőbánya-felső és Zugló állomásra. 

2022. október 4. 15:33

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38