Közös mobilszolgáltatásokkal rukkolnak elő az európai hírügynökségek

MTI Sajtóadatbank, 2005. június 6. 10:20
A mobilkommunikáció jövőjét felvázoló szimpóziummal zárta munkáját pénteken Berlinben az Európai Unió által támogatott nemzetközi MINDS-konzorcium, amelynek a Magyar Távirati Iroda (MTI) is tagja.
A harmadik generációs mobilszolgáltatásokat kidolgozó konzorciumnak (MINDS=Mobile Information and News Data Services for 3G) leányvállalatán keresztül tagja a koordinátori feladatokat is ellátó dpa német hírügynökség, valamint az osztrák APA, a holland ANP és a svájci sda hírügynökség is. Műszaki partner a hamburgi CoreMedia AG szoftverfejlesztő, az arvato systems információtechnológiai szolgáltató, a berlini Fraunhofer FOKUS intézet és a darmstadti nemzetközi kiadó, az Ifra.

A berlini szimpóziumon jövőbe mutató mobilinformációs szolgáltatásokat és üzleti modelleket mutattak be, amelyek szóba jöhetnek médiavállalatok és mobiltelefon hálózatokat működtető cégek között. A konzorcium szeretné a mobiltartalom szolgáltatások piaci értékesítését lényegesen megkönnyíteni és meggyorsítani. A mobilkommunikációban az előfizetők száma és az üzleti forgalom a gyors adatátviteli normák ellenére is elmarad egyelőre a tartalomszolgáltatók várakozásától.

A konzorcium tagjai elhatározták, hogy együttműködésüket az eddigi projekt június végi lezárása után MINDS International néven folytatják. További hírügynökségek jelezték csatlakozási szándékukat, köztük az AP amerikai világhírügynökség.

A MINDS tizenkét nemzetközi szolgáltatást dolgozott ki (SMS-es, WAP-os, hír-, kép-, audio- és video-szolgáltatást), amelyek tartalmukat tekintve a hírek világától a mozin, a szórakoztatáson keresztül egészen a katasztrófariasztásig terjednek.

A svéd világcég, az Ericsson a résztvevők figyelmébe ajánlotta számlázási rendszerét.

Váradi Emil, az MTI szakmai alelnöke a tanácskozás után megállapította: a MINDS-folyamat az európai hírügynökségek eddigi legkomolyabb próbálkozása arra, hogy az internet és a mobilkommunikáció általi globális kihívásra, a nemzeti korlátokat átlépve, nemzetközi válaszokat adjanak. A hagyományos médiastruktúrák rohamos átalakulásával járó technológiai fejlődés a nemzetközi együttműködés további kibontakozását fogja erősíteni a médiaszektorban.
Kulcsszavak: mobil média MTI

Ahol jelen és jövő találkozik

Októberben második alkalommal szervezi meg a hazai járműipar egyik kiemelkedő eseményét, a TECHTOGETHER+-t az autopro.hu csapata, ahol jelen és jövő találkozik. A rendezvény keretében megtartott járműipari konferencián hazánk meghatározó iparvállalatainak top menedzserei adnak elő, az innovatív ipari trendekre fókuszáló szakmai találkozón pedig az itthon tevékenykedő kulcsszereplőkkel találkozhatnak az érdeklődők. A rendezvény harmadik pillérjeként hazánk legtehetségesebb egyetemistái mérik össze tudásukat a mérnökhallgatói verseny keretében. 

2023. szeptember 29. 17:20

A Széchenyi István Egyetem debütált a Times Higher Education világranglistáján is

Története során először került fel az egyik legnagyobb presztízsű világranglistára a győri Széchenyi István Egyetem, ami azt jelenti, hogy a világ egyetemeinek legjobb öt százalékába tartozik. Az eredmény óriási siker, a Times Higher Education rangsorának készítői ugyanis a felsőoktatási intézmények tudományos teljesítményét a legszigorúbb sztenderdek alapján mérik.

2023. szeptember 29. 15:49

E-kereskedelmi útmutató: Hogyan növelhetjük a konverziót és az eladásokat az üzenetküldő alkalmazásokkal?

Bár az üzenetküldést általában hétköznapi, kötetlen beszélgetésekhez társítják, mára a marketing és a kereskedelem szempontjából is nagyszerű csatornává vált.

2023. szeptember 29. 14:21

Tiltólistás időrabló vagy egyre inkább hasznos edukációs eszköz a platform?

A TikTok népszerűsége az oldal 2017-es indulása óta töretlen. Egy friss felmérés szerint a 4 és 18 év közötti gyerekek naponta átlagosan 91 percet töltenek el rajta. A tiktokozó diákok több, mint 60%-a szerint a rövid videók segítenek a tanulásban és a házi feladat elkészítésében is, tehát edukációs céllal is pörgetik a feed-et, nem csak a szórakozás miatt.

2023. szeptember 29. 12:53

Új típusú uniós digitális jelentés

Bár Magyarország nagyot lépett előre az 5G lefedettséget és a digitális közszolgáltatások elérhetőségét tekintve, és uniós átlag felett teljesít a gigabites otthoni internetkapcsolatok lefedettsége vagy éppen az egészségügyi adatok online hozzáférhetősége terén, továbbra is jelentős lemaradással küzd számos olyan területen – a társadalom digitális készségei, vállalkozások és főként a kisvállalkozások digitális felkészültsége kérdésében –, amelyek elengedhetetlenek egy versenyképes gazdaság működéséhez. 

2023. szeptember 29. 11:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38