Jóval több zenét töltenek le legálisan az illegális fájlcserélők, mint mások

Milkovits Gábor, 2005. július 27. 20:08
A brit The Leading Question nevű, digitális zenére szakosodott piackutató legújabb, meglepő felmérése szerint az illegális fájlmegosztó szolgáltatásokat használók közel négy és félszer annyi jogtiszta zenét töltenek le az internetről, mint mások.
A felmérés szerint a P2P fájlmegosztó hálózatokat rendszeresen használó britek havonta átlagosan 5,52 fontot költenek legális zeneszámokra a világhálón, szemben az átlagos felhasználók 1,27 fontjával. Paul Brindley, a piackutató cég igazgatója szerint ez azt mutatja, hogy az illegális zeneletöltők egyúttal egy igen értékes fogyasztói réteget alkotnak a kiadók és online forgalmazók számára.

A brit lemezkiadókat tömörítő BPI szóvivője üdvözölte az eredményt, ugyanakkor rámutatott, hogy több más felmérésből ennél jóval árnyaltabb kép derült ki. Ezek alapján a P2P hálózatokon keresztül jogdíjfizetés nélkül zenét beszerzők egyharmada valóban rendszeresen és sokat tölt le pénzért az internetes zeneáruházakból is, ám kétharmaduk az átlagnál kisebb mértékben teszi ezt. A szóvivő szerint emiatt a kétharmad miatt van továbbra is szükség a jutalmazást és büntetést kombináló eddigi taktika további alkalmazására. Egy nemrég napvilágot látott statisztika alapján egyébként idén közel megháromszorozódott a legális zeneletöltések száma: csak az első negyedévben mintegy 10 millió zeneszámot töltöttek le pénzért világszerte.
Kulcsszavak: filecserebere zene

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05