300 millió dolláros kártérítést fizet a Samsung a DRAM ármanipuláció miatt

Milkovits Gábor, 2005. október 14. 19:20
A Samsung elismerte szerepét a DRAM memóriaegységek árának mesterségesen magas szinten tartásában, és 300 millió dolláros kártérítés kifizetését is vállalta.
Az ügyben eljáró hatóságok szerint 1999. április és 2002. június között egy előzetes illegális egyezség alapján több jelentős gyártó a piac által egyébként diktált árnál drágábban értékesítette DRAM termékeit, ezáltal komoly károkat okozva vevőiknek és közvetve a fogyasztóknak is. Eddig a dél-koreai Hynix és a német Infineon vállalták magukra az ügyben való részvételt, és fizettek nagy összegű kártérítést, a Samsung 300 milliója azonban mindenképpen mérföldkőnek számít. Egyrészt ugyanis a Samsung a világ legnagyobb memória-gyártója, másrészt pedig maga az összeg is kiemelkedőnek tekinthető az eddigi monopóliumellenes ügyek és a kifizetett kártérítések sorában.

Az illegális kartell legtöbb résztvevője egyébként ironikus módon nem sokat profitált az ügyletből: legtöbbjük komoly veszteséget halmozott fel, és akadtak olyanok is, akik gyárakat is kénytelenek voltak bezárni. A három említett cégen kívül mások egyelőre nem ismerték el az ügyben játszott szerepüket.
Kulcsszavak: +céginfo jog memória Samsung

Wi-Fi Password Key Generator 11.0

A Wi-Fi Password Key Generator egy megbízható program, amely jelszavakat generál a vezeték nélküli modem vagy router számára. Különböző hosszúságú kombinációkat képes létrehozni, amelyek kisbetűket, nagybetűket, számokat és speciális szimbólumokat is tartalmaznak. A generált kulcsot ASCII és HEX formátumban is megjeleníti.

2022. október 2. 14:26

Innováció mentén szakad ketté a hazai vállalati szektor

Az RnD Strategy Kft. közösen a Kantar – Hoffman nemzetközi piackutató céggel az elmúlt 20 év legátfogóbb innovációs kutatását végezte el 2022 júliusában. A kutatás a soft kvóta régióra és fő nemzetgazdasági ágazatokra vonatkozva zajlott; ezek a mezőgazdaság, az ipar, a kereskedelem és a szolgáltatás.

2022. október 2. 14:18

Több év kihagyás után sem lehetetlen visszatérni a munkaerőpiacra

Több éves kihagyás után gyakran egy konferenciahívás elindítása sem magától értetődő a munka világába visszatérők számára, megkopik a szakmai és nyelvtudás. Ebben segít a Morgan Stanley Return to Work – Lendülj újra munkába! programja, amelyet hetedik éve hirdet meg Budapesten a globális pénzintézet. A 16 hetes képzés azoknak segít, akik legalább egy év kihagyás után szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra. A programra 2022. október 30-ig lehet jelentkezni.

2022. október 2. 11:51

A Dell Technologies és a VMware korszakalkotó megoldásokat vezet be

A Dell Technologies a VMware-rel közösen kifejlesztett új megoldásokat mutatott be, amelyek nagyobb fokú automatizálást és hatékonyságot biztosítanak a többfelhős és edge stratégiákat alkalmazó cégeknek. 

2022. október 2. 10:05

Érkezhet a Google MultiSearch magyar nyelven is?

A napoban zajlott a Google Search On konferenciája, ahol a legnagyobb Google keresést érintő újdonságokat szokta bejelenteni a cégóriás. 

2022. október 1. 16:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38