Élő képrestaurálás az interneten

Genda Csongor Zoltán, 2005. november 1. 16:30
A norvég műemlékvédő intézet pár hónappal korábban elhatározta a híres norvég festő, Edvard Munch (1863-1944) alkotásainak a restaurálását, mert azok némelyike igencsak megviselt állapotban van. A veszélyeztetett képek közé tartoznak a Solen (Nap), illetve az Alma Mater festmények, melyek helyreállítási munkálatait az internetfelhasználók most figyelemmel kísérhetik élőben a világhálón.
Lill Heidi Opsahl, a múzeum pedagógiai részlegének vezetője elmondta, hogy ily módon szeretnék népszerűsíteni az elfeledett korok és művészek alkotásait, és bíznak abban, hogy a restaurálás pillanatait az internetről megtekintő személyek egy része személyesen is felkeresi majd intézetüket.

Az internetfelhasználók tehát a Föld bármely pontjáról lehívhatják az intézet hivatalos weboldalát (www.munch.museum.no), és élőben tanúi lehetnek annak, amint Mille Stein restaurátor és csapata az oslói múzeum előadótermében található monumentális alkotások egyes idő által megtépázott részeit kijavítják. Ugyan a kép minősége hagy némi kivánnivalót maga után, de ez korántsem zavaró.

A festmények restaurálását néhány héten keresztül a nap pár órájában élőben lehet követni az internetről, akik pedig erről lemaradnának, azok megtekinthetik később a napi összefoglaló videóanyagot.
Kulcsszavak: művészet

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30