Telefon és internet – háztartási áramcsatlakozón keresztül

forrás Prim Online, 2006. február 10. 20:21
A Maros megyei Mezőbándon került sor az első PLC (Power Line Communications) alapú szolgáltatás beindítására.
A rendezvényen részt vett Nagy Zsolt, távközlési és információs technológiai miniszter, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, aki elindította a szolgáltatást, Lokodi Edit Emőke, a Maros Megyei Tanács elnöke, Kelemen Atilla képviselő, Florin Bejan államtitkár, valamint Mircea Rusu, Mezőbánd polgármestere.

“A mai nap rendkívül jelentős Mezőbánd lakosai számára. Ettől a pillanattól kezdve a világ közelebb került hozzájuk, és azok az információk, amelyekhez eddig nehezen férhettek hozzá, ma már egy kattintásra állnak tőlük. Az új típusú technológia segítségével sikerül biztosítanunk a lakosság számára a telefon – illetve az internetszolgáltatáshoz való hozzáférést”, nyilatkozta Nagy Zsolt miniszter a mezőbándi iskolában rendezett avató ünnepségen.

A Mezőbándon elindított projekt az első hat hónapban kísérleti jelleggel bír, ennek sikerétől függ az országos program beindítása. A Távközlési és Információs Technológiai Minisztérium 2005 júliusában döntötte el a PLC alapú telefon- és internetszolgáltató megoldás kísérleti elindítását a vidéki közösségek számára, amely során 50 telefon és 10 számítógép hálózatba kapcsolásával próbálják ki először Romániában ezt a technológiát.

A PLC technológiával eletronikus szolgáltatásokat biztosítanak, amelynek alapját a kis és közepes feszültségű elektromos áramhálózat képezi. Ezekre a távközlési megoldásokra 3 - 148,5 kHz, rövidsávú, és 1-30 MHz, szélessávú frekvenciákat használják.

Forrás: RMDSZ hírlevél

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mától Budapesten is elérhető a Lime heti bérletet kínáló LimePass szolgáltatása

Már a magyar fővárosban is elérhető a Lime elektromos rollermegosztó legújabb előfizetéses szolgáltatása, amely hét egymást követő napra korlátlan rollerfeloldási lehetőséget nyújt a felhasználóknak, a legelőnyösebb mikromobilitási megoldásokkal segítve őket a mindennapos városi közlekedésben. Az új lehetőséget azért vezetik be Budapesten, mert a régióban itt a legsikeresebbek a Lime e-rollerjei, a megtett utak és a felhasználószám tekintetében egyaránt. A LimePass a Lime mobil applikációján keresztül igényelhető.

2020. január 22. 12:59

Január végétől Magyarországon is kapható Huawei Mate 30 Pro

Január végétől néhány további európai ország mellett Magyarországon is kapható lesz limitált darabszámban a Huawei ősszel bemutatott csúcskészüléke, a Huawei Mate 30 Pro. A vállalat aktuális zászlóshajó készüléke az első olyan okostelefon a magyar piacon, amely már teljes mértékben a Huawei saját fejlesztésű mobilszolgáltatási-rendszerére, a Huawei Mobile Services-re (HMS) épül. A vállalat továbbra is kiemelt piacként kezeli Magyarországot és már az idei évben további okoseszközökkel – többek közt prémium hangszórókkal, okosszemüvegekkel, otthoni hálózati eszközökkel – bővíti a hazánkban elérhető termékportfólióját.

2020. január 22. 09:22

A Samsung 6,7 millió felhasználója élvezhette tavaly az 5G élményt

A Samsung bejelentette, hogy 2019-ben világszerte több mint 6,7 millió 5G képes Galaxy okostelefont hozott forgalomba, így tette lehetővé a felhasználók számára, hogy megtapasztalják a sebesség és a teljesítmény új szintjét* . A Samsung 2019 novemberi adatok szerint a globális okostelefon-piac 53,9 százalékát tette ki**  és az öt különböző 5G képes készülékének, a Galaxy S10 5G-nek, Note10 5G-nek, Note10+ 5G-nek, valamint a nemrég bemutatott Galaxy A90 5G-nek és Galaxy Fold 5G-nek köszönhetően egyike a piacvezető vállalatoknak.

2020. január 16. 10:40

Pop-up szelfikamerával is felszerelték az idei első Huawei újdonságot

Új készüléket mutatott be a Huawei Fogyasztói Üzletága. A középkategóriát erősítő, tripla hátlapi kamerával felszerelt P smart Pro januártól kapható Magyarországon. A készülék hátlapján a 48 MP-es főkamera mellett egy 8 MP-es ultraszéles látószögű és egy 2MP-es mélységérzékelő kamera is helyet kapott. Az előlapon a különleges, 16 MP-es felugró szelfi kamera gondoskodik a kiváló portrék készítéséről. A P smart Pro notch nélküli Full HD+ kijelzővel, nagy teljesítményű Kirin 710F processzorral és egy erős akkumulátorral kerül a hazai boltok polcaira.

2020. január 15. 11:59

Várakozáson felül teljesített az év első napjaiban a MÁV app

Az év első bérletvásárlási hulláma felülmúlta a várakozásokat. Januárban pedig 7 nap alatt több bérletet vásároltak a MÁV alkalmazás segítségével, mint egész decemberben, vagyis jól láthatóan rohamosan nő az app népszerűsége. 

2020. január 10. 09:28

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44
online sportfogadás