Angol weblapok magyarul egy kattintásra

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 11. 10:09
Új szótárprogramot és vele mindeddig egyedülálló weblapfordító programot mutattak be szerdán a Lurdy házban: a fordító program az eredeti képi anyag elrendezésének megőrzésével bármilyen angol nyelvű honlapot vagy internetes újságot magyarra fordít.
A Dativus Translator Kft szakemberei 1999 óta dolgoznak egy angol-magyar, magyar-angol nagyszótáron, amely 338 000 szópárt és 417 000 kifejezést tartalmaz, sőt, teljes mondatokat is lefordít, a kijelölt szöveget pedig automatikusan kiszótározza. Egy kattintással az adott szó vagy kifejezés szinonimáját is megmutatja, a felhasználási területtől függően, legyen az jogi, gazdasági, orvosi vagy műszaki.

Egyedülálló Magyarországon a szótárral egy CD-n szereplő weblapfordító program is, amely az eredeti honlapot megtartva fordítja le annak tartalmát.

Dobos László szoftverfejlesztő a CNN amerikai hírtelevízió honlapjára kattint, majd megnyomja az angolról magyarra fordítás gombját és hamarosan az összes cím, képaláírás, illetve a cikkek szövege is magyarul jelenik meg, de természetesen az eredeti grafikával.

Magyarul olvasható George Bush amerikai elnök beszéde, egy iraki tudósítás, illetve a legújabb tudományos felfedezésről szóló hír, mintha csak a CNN magyar nyelvű kiadását látná az ember. A program az Internet Explorer eszköztárába épül be, annak menüpontjait használja.

"Mivel a gép nélkülözi az emberi értelmet és gondolkodást, a fordítás nem lehet tökéletes"- mondta az MTI-nek Dobos László. A lefordított szöveg tartalmilag teljes egészében visszaadja ugyan az eredeti értelmét, stilisztikailag azonban helyenként korrigálásra szorul. A programot diákok, cégek, magánembereknek egyaránt eredményesen használhatják.
Kulcsszavak: újdonság

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Maradjunk otthon – de játsszunk élőben!

A világjárvány második hullámának berobbanásával szinte minden országban korlátozásokat terveznek bevezetni, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb Magyarországon is változások lesznek. Négy fal között töltve az időt számos lehetőség van arra, hogy lekössük magunkat, szórakozzunk, vagy éppen olyasmit próbáljunk ki, amit eddig nem. Ez talán az egyik legjobb idő arra is, hogy kipróbáljunk egy-kettőt a legjobb élő kaszinó oldalak közül!

2020. szeptember 21. 16:41

Miért jobb az Eldorado, mint más piacterek?

A videojáték-piacok azok a helyek, ahol a világ minden tájáról érkező játékosok vásárolhatnak és eladhatnak játékon belüli pénznemeket, tárgyakat és fiókokat. Napjainkban a piacterek a pénzkeresés legjobb módját képviselik, mivel a játékosok értékes játékbeli tárgyaikat eladhatják azoknak a játékosoknak, akiknek szükségük van ezekre, és ebből meg is élhetnek.

2020. szeptember 21. 10:52

Szeptember 4-én érkezik az HBO GO-ra Ridley Scott sci-fi sorozata

Az HBO GO-ra érkező Ridley Scott sci-fi sorozat a nem is olyan távoli jövőben játszódik. Az emberiség kezdi uralma alá hajtani a világegyetemet. A gyarmatosítás korai szakaszában két android történetét követhetjük nyomon, akiknek az a feladata, hogy emberi gyerekeket neveljenek az egyik ismeretlen bolygón. A két androidnak – Apának és Anyának – komoly kihívással kell szembenéznie, amikor a növekvő kolóniát széteséssel fenyegeti egy vallási konfliktus. Az emberek hitének ellenőrzésre nehéz és hálátlan feladat.

2020. augusztus 19. 12:20

STRAND Fesztivál helyett SzabadSTRAND lesz Zamárdiban

Ma már tudjuk, hogy egyetlen zenei fesztivál se valósulhat meg 2020-ban itthon úgy, ahogyan megszoktuk, ahogyan vártuk. Ez alól a MOL Nagyon Balaton keretében tervezett zamárdi STRAND Fesztivál sem kivétel, amely augusztus 18-tól várta volna a közönséget. A szervezők SzabadSTRAND címmel az eredeti helyszínen, augusztus 19-22. között várják programokkal a közönséget. 

2020. augusztus 18. 20:13

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11

Virtuális nézőteret nyit a Budai Szabadtéri Színház

2020. szeptember 9. 12:11

Év Informatikai Vezetője díj 2020

2020. augusztus 27. 11:07

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58
online sportfogadás