A web szétszabdalása ellen szállt síkra a világháló atyja

Milkovits Gábor, 2006. május 23. 21:32
Tim Berners-Lee, a világháló, vagyis a "World Wide Web" atyja, illetve az azonos nevű konzorcium elnöke a minap a web különböző szolgáltatásokra történő esetleges feldarabolódásának veszélyeire figyelmeztetett.
A brit tudós, akit 1989-es találmányáért azóta többek között lovaggá is ütöttek, azokra a próbálkozásokra reagált, melyekkel egyes amerikai internetszolgáltatók több pénzért magasabb szintű online hátteret, illetve prioritást biztosítanának egyes kiváltságos tartalomszolgáltatóknak és tartalmaiknak. A kétszintű rendszer ötlete leginkább az internetes tv-adások esetében merült föl. Berners-Lee ugyanakkor Edinburghban elmondott beszédében hitet tett az egységes világháló ideája mellett, ahol a hálózati semlegesség értelmében az ott áramló adatfolyam minden egyes eleme azonos elbírálás alá esik. Kihangsúlyozta, hogy az ennek megváltoztatását célzó kísérletek a web "sötét korszakát" hozhatják el, a feldarabolás pedig a világháló egyik legnagyobb előnyét, a sokszínűséget szüntetné meg. Emellett az is félő, hogy a fizetni hajlandó tartalomszolgáltatók azután a felhasználóra terhelnék át többletköltségeiket. Szerencsére a technológiai óriáscégek közül többek között a Microsoft és a Google is a tudós elképzeléseivel megegyező álláspontot képviselnek a kérdésben, az amerikai kongresszus pedig nemrég terjesztett a szenátus elé egy törvénytervezetet a web semlegességéről.

Tim Berners-Lee 1989-ben egy a részecskefizikát világszerte kutató tudósok közötti gyors és praktikus kommunikációs platformként alkotta meg a mai világháló elődjét, valószínűleg nem is sejtve, hogy találmánya ilyen rövid idő alatt és ekkora mértékben megváltoztatja majd a világot. A World Wide Web Konzorcium elnökeként Berners-Lee a web nyitottságának, illetve egységes voltának a megőrzését szorgalmazza világszerte.
Kulcsszavak: internet

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hivatalosan is megnyitotta a nyarat a Budai Szabadtéri Színház

Csütörtökön délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be a Budai Szabadtéri Színház vezetősége, hogy idén nyáron egy hónappal később, júliusban indult el a nyári szezon, s egészen szeptember végéig tart majd.

2020. július 31. 16:36

Mennyire biztonságos az online kaszinó játék?

Ha még nem játszottál online kaszinóban, vagy teljesen ismeretlen terület számodra, akkor biztosan merülnek fel benned kérdések, mint például az, hogy mennyire érezheted biztonságban a pénzed, vagy mennyire fair módon fizetik ki egy-egy nagyobb nyereményedet az online kaszinó szolgáltatók? Ezek a kérdések talán a legrelevánsabb területeket feszegetik, melyeket igyekszünk kicsit mélyebben megvizsgálni a következő sorokban.

2020. július 23. 14:33

Végre valaki elárulja, hogy tulajdonképpen mi szükség van matekot tanulni

Van egy különös nép Dél-Amerika esőerdőiben, az ő világukban nem létezik a matematika. De mielőtt minden iskolás gyerek ebbe a matekmentes paradicsomba vágyna, nézzük meg, hogy miért léteznek olyan civilizációk, ahol nincsen matematika, és miért alakult ki mégis a legtöbb kultúrában. A témát Mosóczi Andrással, ’A gondolkodás forradalma’ című könyv szerzőjével jártuk körbe.

2020. július 23. 13:24

Vlogolás okosan, bárhol és bármiről

A vlogolás, azaz videóbejegyzések felvétele és publikálása, talán sosem volt annyira népszerű, mint manapság. A feltehetően a pandémia miatti korlátozásoknak köszönhetően megerősödött publikációs forma ugyan nem egyeduralkodó, hiszen a podcast is egyre népszerűbbé válik, de a vizuális tartalmakra építő vlog nagyobb rajongói bázist tud építeni, mint az alapvetőn „rádiós” podcast. A vlogolás mind az előadó, mind a fogadó fél számára remek lehetőségeket nyújt. Van, aki a vállalkozását támogatja vele, van, aki a népszerűségét tudja növelni, azok pedig, akik nézik, információs forrásként támaszkodnak a vlogokra, tanulnak, illetve szórakoznak. Nézzük hát, hogyan is valósítható meg a vlogolás.

2020. július 16. 08:58

A VOLTra készül Sopron

A hagyományok szerint július 1-től a VOLT színeibe öltözik Sopron elsőszámú jelképe, a Tűztorony. Ez az a nap ugyanis, amikor az eredeti tervek szerint 28. alkalommal indult volna el a város másik jelképének számító esemény, a Telekom VOLT Fesztivál. Az idei VOLT elmarad ugyan, július 4-re azonban egy nagyszabású filmbemutatóval készülnek a szervezők. A “Lesz VOLT” című alkotást szombat este Sopronban és Budapesten szabadtéren vetítik, vasárnbap pedig országos TV-premierként az M2-Petőfi TV tűzi műsorára.

2020. június 29. 15:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás