A web szétszabdalása ellen szállt síkra a világháló atyja

Milkovits Gábor, 2006. május 23. 21:32
Tim Berners-Lee, a világháló, vagyis a "World Wide Web" atyja, illetve az azonos nevű konzorcium elnöke a minap a web különböző szolgáltatásokra történő esetleges feldarabolódásának veszélyeire figyelmeztetett.
A brit tudós, akit 1989-es találmányáért azóta többek között lovaggá is ütöttek, azokra a próbálkozásokra reagált, melyekkel egyes amerikai internetszolgáltatók több pénzért magasabb szintű online hátteret, illetve prioritást biztosítanának egyes kiváltságos tartalomszolgáltatóknak és tartalmaiknak. A kétszintű rendszer ötlete leginkább az internetes tv-adások esetében merült föl. Berners-Lee ugyanakkor Edinburghban elmondott beszédében hitet tett az egységes világháló ideája mellett, ahol a hálózati semlegesség értelmében az ott áramló adatfolyam minden egyes eleme azonos elbírálás alá esik. Kihangsúlyozta, hogy az ennek megváltoztatását célzó kísérletek a web "sötét korszakát" hozhatják el, a feldarabolás pedig a világháló egyik legnagyobb előnyét, a sokszínűséget szüntetné meg. Emellett az is félő, hogy a fizetni hajlandó tartalomszolgáltatók azután a felhasználóra terhelnék át többletköltségeiket. Szerencsére a technológiai óriáscégek közül többek között a Microsoft és a Google is a tudós elképzeléseivel megegyező álláspontot képviselnek a kérdésben, az amerikai kongresszus pedig nemrég terjesztett a szenátus elé egy törvénytervezetet a web semlegességéről.

Tim Berners-Lee 1989-ben egy a részecskefizikát világszerte kutató tudósok közötti gyors és praktikus kommunikációs platformként alkotta meg a mai világháló elődjét, valószínűleg nem is sejtve, hogy találmánya ilyen rövid idő alatt és ekkora mértékben megváltoztatja majd a világot. A World Wide Web Konzorcium elnökeként Berners-Lee a web nyitottságának, illetve egységes voltának a megőrzését szorgalmazza világszerte.
Kulcsszavak: internet

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nemzetközi díjat nyert a Sound biztonsági programja

Szerdán késő este kezdődött a legnagyobb nemzetközi fesztiválelismerés, a European Festival Awards díjátadó gálája a hollandiai Groningenben, ahol az Egészség és Biztonsági Fejlesztések kategóriában a Balaton Sound „Safety First” programja hozta el a fődíjat.

2020. január 16. 16:13

Ezek az újdonságok érkeznek jövőre az HBO GO-ra

Lassan lezárul 2019 és ezzel együtt az évtized is. Ahogy megszokhattuk, az HBO igyekszik minden évben a legjobb tartalmakat, legizgalmasabb sorozatokat elhozni az előfizetőknek. Az alábbi összeállítás bemutatja, hogy milyen új sorozatok, új évadok, európai saját gyártású címek illetve vásárolt tartalmak érkeznek az HBO online videótárába 2020-ban.

2019. december 24. 14:06

John Newman a SZINen

A hazai fesztiválfanok egyik legszeretettebb világsztárja, a kirobbanó erejű koncertjeiről ismert John Newman 2020 augusztus végén, az utolsó hazai nagyfesztiválon, a Szegedi Ifjúsági Napokon lép majd fel. A SZIN szervezői most a karácsonyfa alá tettek három hazai kedvencet is: jön majd Szegedre a Magna Cum Laude, a Bagossy Brothers Company és a 2020-ban 20. születésnapját ünneplő 30Y is. SZIN 2020: augusztus 26-29-ig.

2019. december 19. 10:24

Lenny Kravitz és Marshmello is jön a VOLTra

A Telekom VOLT Fesztivál első fellépői között tucatnyi világsztár szerepel: többek között Lenny Kravitz, Marshmello, Passenger és Yungblud. Idén először jelentős kedvezménnyel diákbérlet is vásárolható, több kemping lesz, amelyek részeként a VOLT VILLAGE fullos szolgáltatásokat ígér, az early bird jegyakcióban pedig minden megvásrolt bérlet után egy fát ültet a VOLT. Aki pedig az idei emlékeket akarja felidézni, az aftermovie-t nézve itt megteheti.

2019. november 27. 10:16

Online sportfogadás a legjobb oldalakon

Számos online fogadóiroda van a piacon, és olykor nem egyszerű eldönteni, melyik is igazán megbízható ezek közül. A Pepebet erre kínál megoldást, és segít eligazodni az online sportfogadás útvesztőjében.

2019. november 20. 15:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44

2020: az adatok évtizedének kezdete

2019. december 27. 10:55
online sportfogadás