Online táblázatkezelő alkalmazás a Google-tól

Milkovits Gábor, 2006. június 6. 20:04
A Google egy online táblázatkezelő szoftvert bocsát hamarosan a felhasználók rendelkezésére Google Spreadsheets néven, amely ingyenes, és akár tízen használhatják majd egyszerre egy időben.
Az első elektronikus táblázatkezelőt még 1978-ban fejlesztette ki a VisiCalc nevű cég, és a megoldás sikere azóta is töretlen. Ma a legtöbben a Microsoft Office részét képező Excelt ismerik és használják, ám a különféle megosztható, internetalapú verziók is egyre népszerűbbek. A Microsoft ezek sikerén felbuzdulva maga is kínál egy ideje a munkalapok több felhasználó közötti megosztását lehetővé tevő technológiát. A Google Spreadsheets az Excel .xls vagy a nyílt forráskódú .csv formátumú munkalapokból egyaránt képes információt átvenni, illetve konvertálni. Az online szoftver célcsoportját elsősorban olyan munkacsoportok vagy kisvállalkozások képezik, amelyek nagy adatbázisok helyett megosztható munkalapok formájában kezelik a számukra fontos információkat. A megoldás megkönnyíti az adatok internetes elérését, az egyes felhasználók által a munkalapokon eszközölt változtatások pedig automatikusan mentésre kerülnek a Google szerverein. A szoftver összesen mintegy 200 funkciót és bevett munkalapformulát kínál, a számolási alapfunkcióktól a bonyolultabb műveletekig.

Az első körben csak a tesztprogramban részt vevők számára hozzáférhető (http://www.google.com/googlespreadsheets/tour1.html) változathoz képest a cég fejleszteni kívánja még többek között a nyomtatási, a "fogd-és-vidd", a szűrő és a szűkebb értelemben vett táblázatkezelő megoldásokat a szoftveren, mielőtt kibocsátaná a végleges verziót. A Spreadsheets mellett a Google többféle online felhasználói szoftver kiadását tervezi a közeljövőben, köztük a Writely nevű szövegszerkesztőt, illetve a Google Calendar elnevezésű internetalapú szervezőt.
Kulcsszavak: Google

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05