Mobilszolgáltatók: a piac hatékonyabban szabályozná a roaming-díjat

MTI Sajtóadatbank, 2006. július 14. 09:40
A magyarországi mobilszolgáltatók még kivárnak az Európai Parlament végső döntéséig a roaming-díjak európai szabályozásáról, és bár ahhoz természetesen alkalmazkodni fognak, továbbra is úgy vélik: a piac hatékonyabb az árak csökkentésében, mint a szabályozás.
Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hivatal szóvivője az MTI-nek csütörtökön elmondta: amikor megszületik a strasbourgi döntés, akkor az azonnal beépül a magyar jogrendszerbe, így azt azonnal alkalmazni is kell majd az érintetteknek. Hangsúlyozta, hogy az NHH is egyetért azzal a véleménnyel, hogy a jelenlegi roaming-díjak magasak és a fogyasztók számára nehezen átláthatók. Ez utóbbi probléma enyhítése érdekében a hivatal honlapján működtetik a Tantusz roaming-szolgáltatást, amely világosan ad tájékoztatást az ügyfeleknek, hogy külföldön hova mennyiért tudnak telefonálni mobiljukról.

A szolgáltatók azon kijelentésével kapcsolatban, miszerint a piac hatékonyabb lehetne az árcsökkentésben az NHH szóvivője utalt arra, hogy az utóbbi időben több szolgáltató - köztük magyar szolgáltatók is - jelentettek be árcsökkentést, de szerinte a díjak még így is magasak.

A T-Mobile véleménye szerint a roaming-díj csökkenése elérhető uniós szabályozási beavatkozás nélkül, üzleti megállapodásokkal - közölte a cég az MTI kérdésére. Hozzátették: a csak az uniós országokra kiterjedő szabályozás nem megfelelően szolgálja ezt a célt.

A nemzetközi T-Mobile csoport tagjaként a magyar T-Mobile is csatlakozott a legnagyobb szolgáltatócsoportok nemzetközi roaming-díj csökkentési javaslatához. Hangsúlyozzák: a cég az elmúlt években is számos kedvezőbb roaminghasználatot eredményező megoldást, ajánlatot vezetett be a piacon.

A Pannon - az MTI-hez eljuttatott közleményében – úgy fogalmazott, hogy a jogszabálytervezet szövegét áttekintik, az üzletmenetre gyakorolt esetleges hatását az elképzelések elemzése után mérlegelik.

Emlékeztetnek júniusi bejelentésükre, amely szerint a Pannon az európai mobilszolgáltatókkal - köztük a T-Mobile-lal - együtt, önszabályozó módon, 2007 októberére 50 százalékkal mérsékli a nagykereskedelmi roaming díjakat, aminek révén jelentősen csökkennek a felhasználói tarifák.

A megállapodás alapján a mobilszolgáltatók vállalják, hogy ügyfeleik számára átadják a szolgáltatók közötti tarifák csökkentéséből származó anyagi előnyt, azaz a lehető leggyorsabban és legteljesebben érvényesítik azokat az előfizetőknek megszabott piaci roaming díjakban.

Ennek a konstrukciónak az Európai Bizottság által javasolt megoldással szemben az a fő előnye, hogy megfelelő mozgásteret ad a versenyzésre a cégeknek - állt akkori közleményükben.

A Vodafone közleményében szintén azt hangsúlyozta, hogy a piaci verseny, és nem a szabályozás szolgálja leginkább az előfizetők érdekeit. A verseny a szabályozással összehasonlítva nemcsak hatékonyabban, de gyorsabban is képes alakítani az árakat - hangsúlyozzák.

Megjegyzik: az új uniós szabályozás egységes díjazása felszámolja a versenyt és megöli az innovációt. Ennek egyik sajátos mellékterméke az lehet, hogy a Vodafone megszüntetni kényszerül az előfizetőknek kínált eddigi legalacsonyabb árú csomagját, hogy minden hívás minden egyes perce azonos díjazású legyen. Az elmúlt egy év alatt a Vodafone Magyarország roamingoló ügyfeleinek közel fele választotta a Vodafone Passport szolgáltatást, az ő egy percre eső átlagos hívásköltségük ez által 80 százalékkal csökkent.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megalakult a Xiaomi x Leica Optical Institute

A Xiaomi, a világ egyik vezető mobiltelefon-gyártója, és a Leica Camera AG együtt jelentették be, hogy létrehozták a Xiaomi x Leica Optical Institute elnevezésű intézményt, amelyre az egész okostelefon iparág fejlődését meghatározó, mérföldkő jelentőségű fejleményként tekint a két vállalat. Az új szervezet elsősorban az optikai technológiák fejlesztésére koncentrál majd, különböző tudományos diszciplínák – többek között a digitális képalkotás és a mesterséges intelligenciára épülő technológiák – egyesítésével. 

2024. február 20. 14:33

A Rejoy jelentősen bővítette szervizlaborját

A Rejoy és anyacége, a Flip Technologies új, majdnem kétszer akkora szervizlaborjában most napi mintegy nyolcszáz okostelefont és táblagépet vizsgálnak és javítanak. Az egy évvel korábbihoz képest közel 40 százalékkal bővült a szervizlaborban dolgozók száma, a legnagyobb kapacitásbővítésre a készülékek egyedi körbefotózását végző részlegnél került sor.

2024. február 15. 19:35

Így alakították a fogyasztói visszajelzések a HONOR Magic V2 fejlesztését

A HONOR Magic V2 európai – és magyarországi – megjelenését egy európai bétateszt program előzte meg. Ebben az embercentrikus fejlesztési megközelítésben a HONOR fogyasztói és rajongói próbálhatták ki az eszközt, próbára téve valós körülmények között annak funkcióit. Ezzel együtt közvetlenül jelezhettek vissza a HONOR-nak arról, hogy mi működik, és min lenne érdemes változtatni.

2024. február 14. 17:50

A HONOR elhozza a hajlítható okostelefonos videojátékozás forradalmát

A HONOR és a Gameloft a Porsche Design HONOR Magic V2 RSR-re optmializált játékélményt készít közösen. Az együttműködés gyümölcse a népszerű Asphalt 9: Legends egy új verziója, ami 120 fps-sel fut majd a hajlítható készüléken amellett, hogy nagyobb felbontást is kínál a nagy kijelzőn.

2024. február 12. 19:35

Az okosjegy, a prémiumszolgáltatás és az online jegyváltás népszerűsége is nőtt tavaly

A MÁV-START belföldi és nemzetközi vonatait tavaly rekordszámú, mintegy 181 millió utazáshoz vették igénybe. Ám 2023-ban nem csak utasforgalomban döntött csúcsot a MÁV-START, hanem az értékesítés terén is: az okosjegyből több mint 700 ezer fogyott; az IC+ kocsik prémium színvonalú (1+ osztályú) szolgáltatásait pedig már 130 ezer utasunk próbálhatta ki a Budapest és Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Szeged, Pécs közötti, valamint nyáron a balatoni utazásaik során. Fordulatot hozott az előző év a jegyvásárlási szokásokban is, ugyanis az online jegyváltás beérte a pénztári értékesítést, a jegy- és bérlettermékek 38 százalékát vették már az ELVIRÁ-val vagy a MÁV app segítségével.

2024. február 12. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közös mentorprogramot indít a Corvinus és az OTP

2024. február 20. 11:27

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2023 díjazottjai!

2024. február 8. 09:30

Számos díjjal jutalmazták az LG innovációit a 2024-es CES-en

2024. január 29. 16:07

Felvásárolta a Siemens a Helioxot

2024. január 17. 19:40