A román vidéki települések egy tizedét informatizálják

forrás Prim Online, 2006. október 5. 19:24
A román Távközlési és Informatikai Minisztérium szétküldte az alapdokumentációs csomagot a vidéki települések önkormányzatainak, amely alapján részt vehetnek a Tudásalapú Gazdaság elnevezésű minisztériumi programban, amely a legnagyobb ilyen jellegű projektje a tárcának.
1436 település vezetése kapja meg a dokumentációt, ez alapján pályázhatnak. „Az űrlapokat a minisztérium juttatta el a polgármesteri hivatalokba, a visszaküldött dokumentumból pedig jól láthatóan körvonalazódik a település jelenlegi helyzete illetve az is, hogy mennyire tudnak jövőképet rajzolni és ebben, hogyan segíthet a Tudásalapú Gazdaság programunk” – nyilatkozta Nagy Zsolt, távközlési és informatikai miniszter. „Szorgalmazzuk, hogy a kistelepülések is dolgozzanak ki helyi fejlesztési tervet a helységre és az oktatásra vonatkozóan is” – mondta a miniszter.

November 15-ig a polgármesteri hivataloknak vissza kell küldeniük a dokumentációt, majd a minisztérium ez alapján elbírálja a pályázatokat, végül mintegy 200 település vehet részt a programban.

„Az űrlapok kitöltésében a minisztérium folyamatos segítséget nyújt. Célunk az, hogy minden pályázó település egy valós, gyakorlatba ültethető projektet dolgozzon ki, amelyet a későbbiekben hasznosítani tud” – ígérte Nagy Zsolt miniszter.

Várhatóan decemberre befejeződik a pályázatok elbírálása. Ez azt jelenti, hogy a Távközlési és Informatikai Minisztérium a vidéki települések egy tizedét informatizálja.
A Világbank által támogatott Tudásalapú Gazdaság program célja mintegy kétszáz kommunikációs hátránnyal küszködő település önkormányzatának, oktatási és kulturális intézményeinek, vállalkozásainak távközlési infrastruktúra-fejlesztése. Ezeken a településeken kialakítanak egy-egy nyilvános információs központot, ahol a lakosság megismerkedhet és kipróbálhatja a korszerű távközlési és információs technológia által nyújtott lehetőségeket. Ezen kívül számítógép hálózattal lesz felszerelve a polgármesteri hivatal és az iskola.
A Tudásalapú Gazdaság programról a minisztérium 021.407.80.78-as telefonszámán lehet érdeklődni, e-mailben a iulian.manea@mcti.ro címen. Az alapdokumentációs csomag letölthető a www.ecomunitate.ro honlapról.

RMDSZ sajtóanyag

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27